Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Lett volna film, ha cigány helyett magyar szúr?
2009-05-18 09:31
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Lett volna film, ha cigány helyett magyar szúr?Marian Cozmát 2009. február 8-án hajnalban leszúrták egy veszprémi szórakozóhelyen. Egyik csapattársát vesén szúrták, a másiknak szétrúgták a fejét. Az esetből nagy hirtelen dokumentumfilmet készített Kálomista Gábor producer. Az egyedi esetből jelenséget kreált, hogy elmondhassa, mennyire nagy bajban van Magyarország.

 

 

 

Kálomista Gábor saját drámájaként élte meg Marian Cozma halálát, és talán vagyunk így ezzel páran, mindenki találhat szoros kötődést az esethez. Tizenkét éves korom óta csapatban sportolok, nekem ez volt a kötődés, Kálomistának ráadásul ez a kedvenc csapata huszonöt éve, az MKB Veszprémről a nemzetközi kupagyőzelem és a Prima Primissima díj miatt a producer október óta szeretne forgatni, a filmet saját pénzből készítette, a bevételt Cozma családja és az utánpótlás-nevelés kapja (Olvassa el beszámolónkat a megható veszprémi bemutatóról [1]). Szívügye tehát. És ameddig fájó szívügy, addig nem szabad forgatni róla - ez az egyik tanulság. Nincs távolság, amiről rátekinthetünk az esetre. 

 

Lett volna film, ha cigány helyett magyar szúr?

 

A Szíven szúrt ország roham tempóban elkészített, beszélőfejes riportfilm egy rendkívül kínos jelenettel. Ilyet minden héten látni a kereskedelmi tévékben öt-nyolc percben. Mit akart Kálomista elérni ezzel? Emléket állítani? Nem. Felpiszkálni a figyelmet és politizálni? Inkább.

 

A Cozma-gyilkosság az ő elbeszélésében egy magyarság ellen a cigányok által elkövetett tett volt, nem rendkívüli, hanem szokásos. Kálomista újra ügyet akart csinálni belőle, és ilyen szempontból Michael Moore-os úton jár, viszont sokkal kevesebb forgatás és utánajárás után született meg a Szíven szúrt ország, és elsősorban az érzelmekre hat a sok síró csapattárssal, rajongókkal és az apával, míg filmként nincs rendesen összerakva. Közben készül a második rész, ami a nyomozati szakaszt mutatja majd meg.

 

Már a cím is aggasztó. A nemzettestet ért támadásról lenne itt szó, tényleg? Cozmát azért ölték meg, mert a cigányok ilyenek? Minden cigány csak gyilkolni tud? Kálomista szerint fontosabb az ügy szempontjából, hogy cigányok voltak az elkövetők, mint hogy bűnözők.

 

Készült volna dokumentumfilm akkor is, ha egy magyar szúr? Ez a legfontosabb kérdés.

 

A film eleji idézettel finoman utalnak a szembenállásra, de hamar ki is mondják, hogy van a Sötét oldal és van az MKB Veszprém. Meccsközvetítésekre jellemző infografikával, logóval magyarázzák el, kik a két ellenséges csapat. A Veszprém meg szembenéz a Barcelonával és a Sötét oldallal is, bár előbbivel legalább jó a viszonyuk, az utóbbiak meg cigányok. Először a Sötét oldal „edzőjét” hallgathatjuk meg, a cigányvajdát, majd a Veszprémét. Ennyire buta a film.

 

A rossz és a jó harca, amit nem oldunk fel Christopher Nolanként azzal az olcsó, A sötét lovagban látott trükkel, hogy egymás feltételezik. A jó a Veszprém, ahol rendes sportoló fiatalokat nevelnek, akiket a csapatra bíznak (mondta Mocsai Lajos edző), és akik a város büszkeségei.

 

Ezt nem is vitatjuk, szeretjük eléggé Éles óta a csapatot, ezért borzalmas, hogy ebbe belekeveredtek a sportolók. A rosszak meg gyilkosok, akik hordában vonulnak, ártatlan embereket gyilkolnak le, valószínűleg szándékosan. A filmből az ún. igazságot nem tudjuk meg, csak Kálomista olvasatát, hogy szerinte így volt. Majd a nyomozás kideríti, mi történt – bár őket is megkérdőjelezi a film.

 

A filmről kell beszélni: a játékosok az estéről alig mondanak valamit, főleg Sesumék nem, akiket egy-egy vágókép erejéig tettek be a filmbe kevésbé érdekes mondatokkal. A forgatásra szánt rövid idő alatt beszéltek bíróval, ügyvéddel, rendőrrel, játékosokkal, Cozma apjával, és forgattak a veszprémi megemlékezésen és temetésen is. Ennél jobban nem mentek a mélyére, mert talán még nem is tudtak.

 

Csányi Sándor és Oroszlán Szonja a Cozma-gyilkosság dramatizálásában látszik: Csányi egy kézilabdás, Szonja Cozma barnahajú barátnőjének játssza a loknis változatát a ciki jelenetben.

 

Állítólag a játékosokat és Kálomistát is többször megfenyegették, hogy ezt a filmet nem kellene elkészíteni, ezért – a filmben is elhangzik – nem mernek a játékosok a csapatautóikkal járni.

 

A dokumentumfilm nem tesz mást, mint nyolcvannégy percben újrameséli, mi történt ott. Új információ nem hangzik el, a játékosok mondanak egy-két dolgot Cozmáról, hogy vicces volt, szeretett élni, és meg kellett állni a busszal, ha látott egy őzet az út szélén.

 

Persze a filmnek nem Cozmát kell bemutatnia, bár nem lett volna rossz, hanem az esetet, a jelenséget, amennyiben ez jelenség. Itt az a komoly baj, hogy a film üzenete szerint a cigányok bűnözők, gyilkosok, nem képesek velünk élni a normális életet.

 

Pedig az alaptéma fontos lett volna, sok kimenettel, amiket érdemes lett volna rendesen körbejárni. Ehelyett a mellékvágányról szól az egész hirtelen összehajigált képekkel és részletekkel, új információk nélkül. Sajnálom, hogy ez lett.

 

C-PRESS - Index

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.január 25-től 31-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-01-25
  Ma sokkal több szabadságra tartunk igényt. Ma tartsuk szem előtt az aranyigazságot, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha nagyon kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő baleseteket.
 • Lehet könnyebb az élet?
  Senki nem ígérte, hogy könnyű lesz. Hiába is ígérné, mi magunk teremtünk és vonzunk be mindent az életünkbe. Tőlünk lesz könnyű vagy nehéz. Hajlamosak vagyunk felelőst keresni a saját boldogtalanságunkért, és ki tudja miért, mindig másokon kezdjük. Látjuk, tudjuk, hogy ez nem működik, tapasztaljuk, hogy a másik a kedvünkért nem változik meg. És ennél jobbat nem is tehet!
  image
 • Heti szexhoroszkóp 2020.január 24-től 30-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-01-24
  Ma örülünk a munkának, hasznossá szeretnénk tenni magunkat. Sokkal többet dolgozunk, és ráadásul pontosan. Annyira a munkára koncentrálunk, hogy közben elfelejtkezünk a szükségleteinkről. Ma a zöldségek napja van, sikerrel biztosíthatjuk szervezetünk ásványi anyag, vitamin utánpótlását. Ez azért fontos, mert szervezetünk nem tudja a vitaminokat önállóan előállítani. A nyers zöldségfélék azonban bővelkednek bennük, valamint rostokban is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek