Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A cigányok máshogy reagálnak - lováriul tanulnak az oroszlányi rendőrök
2009-05-16 08:17
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A cigányok máshogy reagálnak - lováriul tanulnak az oroszlányi rendőrökCigány nyelvtanfolyamra jár néhány oroszlányi rendőr. A nyelvóráktól a cigányok megértőbb rendőröket várnak, a rendőrök pedig azt, hogy konfliktushelyzetben is értik majd a saját nyelvükön sutyorgó romákat.

 

 

 

A nyelvtanár szerint nem szabad eltúzlozni a dolog jelentőségét, de a tanfolyam segíthet abban, hogy a rendőrök jobban megértsék a számukra szokatlan helyzeteket, és a rendőrök megbecsülése nagyot nőhet a cigányok körében.

 

 Kocsi! Tyúk! Kanca! Kerék! Macska! - záporoznak a szigorú tekintetű férfi szavai az ovális asztal körül ülő fiatalok felé, míg ők jegyzeteikre sandítva próbálnak kitérni a számonkérés elől. "E muca, és ööö, le muci" - érkezik a bizonytalan válasz. "Le muci?" - vonja fel a szemöldökét a kérdező. Keresztkérdés, fél perc csend, papírok zörögnek. "Igen, le". "Helyes, akkor menjünk tovább."

 

Az oroszlányi cigány kisebbségi önkormányzat által bérelt emeleti helyiségben 6-8 ember üli körül az asztalt, kézzel írt, fénymásolt tankönyvekkel körülbástyázva. A könyvek - a kérdező saját munkái - néhol hüvelykujjnyi vastagságú kézírásos sorokkal vezetnek be a lovári nyelvbe. A tanulók magántanítványok és helyi rendőrök: utóbbiak a megyei rendőrkapitányság és a helyi kisebbségi önkormányzat pénzén bújják az öles sorokat. Cigányul tanulnak, a tanár szavai szerint "a jó kapcsolat reményében".

 

Sasvári Gábor tanár úr (lováriul "sityari") nyelvóráját elvileg 7 rendőr látogatja, közülük hat az oroszlányi, egy a tatabányai kapitányság munkatársa. A tanfolyam heti egyszer 4 óra, az összesen 60 órás kurzus végére lovári nyelvvizsgát szeretnének tenni. A jelenlevők saját bevallásuk szerint lelkesek, bár felkészültségük még igen hiányos - a harmadik héten még a tanár egyetlen kérdésére sem tudnak válaszolni.

 

Gond van a létszámmal is, a 7 rendőrből most csak kettő jelent meg. A sityari dörgedelmesen le is szúrja a jelenlevőket, hogy ez így nem mehet, de nincs mit tenni. Kevés a rendőr, sok a munka a városban, ki szolgálatban van, ki a családjával, ki egyéb bokros teendői után jár. A grammatikát talán majd a könyvből bemagolják.

 

Az ötlet, hogy az oroszlányi rendőrök cigányul tanuljanak, a helyi kisebbségi önkormányzat elnökének, Danó Ibolyának jutott az eszébe. A művelődésszervező végzettségű asszony korábban a cigányokkal rendszeres munkakapcsolatban álló önkormányzati hivatalok, szociális szolgálatok munkatársainak is szervezett nyelvtanfolyamot pályázati pénzen, állítása szerint sikerrel. Akkor jutott eszébe, hogy a rendőröknek is cigányul kéne tanulniuk, amikor egy - mint fogalmazott - "kellemetlen esetet", egy kórházban törni-zúzni kezdő cigány férfit a rendőrök csak egy lováriul beszélő ember segítségével tudtak megnyugtatni.
 
A kisebbségi önkormányzat ez után döntött úgy, hogy kifizetné egy oroszlányi rendőr nyelvóráit, ha vállalná, hogy elvégzi az alapfokú nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamot. Az ötlet annyira megtetszett a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságnak, hogy további rendőrök képzését is kezdeményezték, amelyre végül heten jelentkeztek.

 

Jobban megérteni egymást

 

A 21 000 lakosú Oroszlány korábban bányászváros volt, amire kopott panelok és kockaházak emlékeztetnek mindenfele. A panelsorok között cigány és magyar egyaránt jön szembe: mindannyian tudnak magyarul, és a helyiek szerint nincs komolyabb problémájuk az együttéléssel. Az egyik oroszlányi kocsmában megkérdezett helyiek ezért kissé meg is lepődnek, amikor a cigányul tanuló rendőrökről kérdezzük őket: "Azok az öregek, akik még tudtak cigányul, már rég kihaltak, szóval nincs sok értelme ezt tanulni. De tanulják csak, ártani nem árt nekik" - mondja egy középkorú férfi.

 

A cigányok máshogy reagálnak - lováriul tanulnak az oroszlányi rendőrök

 

A tanulás persze nem csak a nyelvről, hanem a cigányok jobb megértéséről, a kultúrájuk megismeréséről szól, minden téren - állítják a tanfolyam szervezői. "Azonos helyzetben ugyanis máshogy kell viselkedni a cigányokkal és a magyarokkal, hiszen a cigányok is máshogy reagálnak, mint a magyarok" - mondja Danó. A cigányoknál például nincs párbeszéd, egymás szavába vágva zsonganak, de ez teljesen normális, csak sokan nem tudják. "A fájdalmat, keserűséget pedig egy cigányasszony hangos kiabálással éli meg, míg egy magyar esetleg csendesen magába fordul".

 

Ezek a különbségek a rendőri munka során is fontosak: "Az a hangerő, ami egy magyar családi veszekedésben már életveszélyes helyzetre utal, egy cigány családnál még semmi" - mondja Pintér Zsolt, az egyik tanuló rendőr. A robusztus törzszászlós azt várja, hogy a nyelvtanfolyamon az ilyen különbségeket is megtanulja. "Ez a tanfolyam a kultúra megismerésére jó. Eddig csak hivatalos szituációban találkoztunk a cigányokkal, most lehetőségünk van egy új közegben a baráti megismerkedésre, egymás jobb megértésére" - magyarázza.

 

Megtartani az irányítást

 

A nyelvtanulás másik, nem titkolt célja, hogy a rendőrök ne kerülhessenek kiszolgáltatott helyzetbe, amikor egymás közt cigányul beszélő csoportokkal kerülnek szembe. "Ha ők akarnak egymásnak valamit mondani, azt ezután mi is megértjük" - mondta Madari Csaba városi rendőrkapitány. A nyelvtanfolyamot végző rendőrök számára láthatóan ez a legnagyobb motiváció: "A krízishelyzetekben fontos, hogy nálunk maradjon az irányítás, de ha ilyenkor átváltanak a saját nyelvükre, azt eddig könnyen elveszíthettük" - magyarázza Pintér.

 

Pintér szerint a rendőrök nagyon kevesen vannak, és ezt az alacsony létszámot úgy tudják kompenzálni, ha beszélik a nyelvet, ha "baráti hangot" tudnak megütni az intézkedés során. Társa mesélt egy történetet, hogyan működik ez a gyakorlatban. A fiatal rendőr korábban Tatabányán szolgált, ott éjszaka is bármelyik járőr tudott segítséget kérni társaitól, mert egyszerre 5 kocsi járta a várost. Oroszlányban néha csak 2 járőr jut a városra és a környező kisebb településekre - ha ők belefutnak egy 10 fős csoportba, amelyik elkezd körülöttük cigányul beszélni, akkor a rendőrök csak a saját helyzetmegoldó képességükre számíthatnak.

 

A cigányok máshogy reagálnak - lováriul tanulnak az oroszlányi rendőrök

 

"Köztudott, hogy a cigány nyelvet fedőnyelvként is használják" - mondja Sasvári Gábor, a tanár. Szerinte Magyarországon a cigányok 7-8 százaléka, vagyis mintegy 40-50 ezer ember beszéli folyékonyan a nyelvet, ami nem sok, de mégis jelentős: ő maga már korábban is tanított rendőröket Budapesten, Veszprémben pedig a börtönőröket oktatta lovári nyelvre.

 

Nem várnak csodát

 

Az egymás közt cigányul beszélő emberek megértéséhez persze sokkal több kell, mint egy 60 órás alapfokú felkészítő - ismeri el a tanár, aki szerint ehhez éveken át kéne az iskolapadot koptatni. "Csodát nem várok tőlük, sok munkájuk, egyéb dolguk van, nem tudnak itt lenni teljesen" - biccent a rendőrök felé az órák közöt tartott cigarettaszünetben. "Sokan csak most döbbennek rá, hogy mit is vállaltak valójában."

 

Sasvári szerint a lovári nyelv könnyebb nyelv, mint a többi, de azért nem könnyű. Több mint 1000 szavas szókincsre van szüksége annak, aki egy középfokú vizsgát le akar tenni, és a nyelvtant, a különböző nemeket, eseteket is meg kell tanulnia. A rendőrök az alapfokú vizsgát célozták meg, de a tanár szerint ezzel is lehet baj, ha félvállról veszik az órát.

 

A rendőrség az alku szerint annak a rendőrnek fizeti a tanfolyamát, aki a 60 óra végén levizsgázik, aki nem, az fizet - állítja a tanár. A rendőrök ugyanakkor nem látják ilyen vészesnek a helyzetet: "Menni fog ez, de talán akkor sem kell fizetnünk, ha nem... Én nem írtam még alá semmit" - mondja mosolyogva egyikük.

 

Presztízs és tisztelet

 

Ha a cigányok egymás közti beszélgetését nem fogják is megérteni az oroszlányi rendőrök, Sasvári szerint a tanfolyam mégis nagy segítség lesz. "Hihetetlen pozitívumot, hihetetlen presztízst jelent az a cigányok körében, ha egy magyar tud cigányul" - mondja a tanár, aki maga sem cigány, és csak a harmincas éveiben ismerkedett meg a lovári nyelvvel. "Ha egy magyar rendőr cigányul szólal meg, az egyszerűen döbbenet. Olyan, mint amikor egy magyar a világ másik végén magyar szót hall - lehet az akár háromszoros rablógyilkos is, máris szimpatikussá válik."

 

Erre a presztízsre a rendőröknek szükségük is van a tanár szerint, hiszen a cigányoknak is vannak előítéleteik a magyarokkal szemben. A cigány nyelvben külön szó, a "gádzsó" jelöli a nem cigány embert, és ezzel a cigányok néha úgy riogatják a gyerekeket, mint mások a mumussal - mondja Sasvári. "Én magam is hallottam már, hogy egy barátom azt mondja a fiának: Ne menj ki, Ferike, mert ott a gádzsó!" A tanár szerint ezt az előítéletet, ahogy a többit is, lehetetlen teljesen leépíteni, de az oroszlányi nyelvtanfolyam segíthet a tompításában.

 

C-PRESS - Origo

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Küldetés teljesítve?
  A küldetésünkhöz mindannyiunknak el kell jutnia. Be kell töltenünk, szolgálnunk kell, mert addig nem találhatjuk meg a helyünket, amíg céltalanul, a napi rutint ismételve tengetjük az életünket. A küldetés az, amiért a Földön vagyunk. Nem pedig azért, hogy felkeljünk, elmenjünk robotolni, kifizessük számláinkat, a boldogtalanságunkért másokat okoljunk, majd békétlen éjszakai álmunkban is a félelmeinkkel harcoljunk.
  image
 • 2020. A JANG FÉM PATKÁNY ÉVE
  ÉRTELEM ÉS ÉRZELEM A Gergely naptár szerint már tart a 2020-as év, január 1-jén ünnepeltük az Újévet, a kínai asztrológiában azonban február 4-én, budapesti idő szerint 10:04 órakor veszi kezdetét a jang Fém Patkány éve.
  image
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-01-28
  Szeretnénk a saját elképzeléseink szerint intézni az ügyeinket, de többször is akadályokkal találhatjuk magunkat szemben. Ma érzékenyek leszünk, egy rosszul megfogalmazott mondattal is könnyen megbánthatjuk egymást. Lehet, hogy kedvesünk egyáltalán nem akar megsérteni, csak éppen helytelenül hangsúlyozott egy szót. A szex csak akkor lesz fontos, ha érzelmekkel párosul.
 • Heti általános horoszkóp 2020.január 28-tól február 3-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 27-től február 2-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek