Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A kiskunlacházi polgármester kemény keze a romákat éri el
2009-05-13 18:27
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A kiskunlacházi polgármester kemény keze a romákat éri elA kiskunlacházi polgármester szerint kemény kézre van szükség az erőszakos megnyilvánulások visszaszorítására. Megoldásként azt tervezi, hogy elküldi a településről a problémás "csoportokat", s felszólította a helyi romákat, hogy "30 napon belül hozzák létre saját képviseleti szervüket".

 

 

 Nóri meggyilkolása tavaly, s a nemrégiben történt, szintén kiskorú lány elleni támadás, illetve az utóbbi időszak erőszakos megnyilvánulásai miatt kemény kézre van szükség Kiskunlacházán - nyilatkozta kedden az MTI-nek Répás József polgármester. A tervezett lépések között szerepel egyebek mellett a Btk. módosításának kezdeményezése, illetve a többséget félelemben tartó csoportok távozásra bírása.

 

Répás József szerint többfrontos harcot kell indítani az erőszakos megnyilvánulások visszaszorítására. Az önkormányzat május 7-i rendkívüli ülésén megszavazta azt a határozatot, melynek értelmében a település vezetése 1-2 héten belül levelet küld az Országgyűlés elnökének és a frakcióvezetőknek, kérve a Btk. bizonyos pontjainak megváltoztatásához szükséges törvénymódosítás napirendre tűzését.

 

A polgármester elmondta: a kiskunlacháziak szerint a büntethetőség alsó korhatárát 14-ről 12 éves korra kellene csökkenteni, egyúttal szigorítani kellene a kiskorúakkal szemben erőszakoskodók büntetését. A testület kéri a tankötelezettségi korhatár 18-ról 16 éves kora történő csökkentését, illetve az úgynevezett kétszintű rendőrség létrehozásának engedélyezését is.

 

Répás felszólította a romákat

 

Répás József hozzátette: mint a település vezetője, felszólította a helyi romákat, hogy 30 napon belül hozzák létre saját képviseleti szervüket, s lépéseket tett a Kiskunlacháza oktatási intézményeiben lefektetett szmsz szigorítására is. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy kitilthatnák az iskolából a társaikkal agresszívan viselkedő gyerekeket. A tervek között szerepel roma pedagógusok alkalmazása is - közölte a polgármester, aki minden tekintélyét latba kívánja vetni annak érdekében, hogy a helyi szórakozóhelyeken, illetve a közterületeken este 8 óra után 14 év alattiak csak szülői felügyelettel tartózkodhassanak.

 

Mint ismeretes, Kiskunlacházán tavaly novemberben meggyilkoltak egy szórakozóhelyről hazafelé tartó tinédzser lányt, a tettes azóta sem került kézre. A városban hamar elterjedt a szóbeszéd, hogy helyi roma fiatalok voltak a tettesek, ám a rendőrség ezt a nyomozás adataira hivatkozva cáfolta. A polgármesternek írt februári levelében Bencze József Országos Rendőr-főkapitány leszögezte: a városvezető a gyilkosságot követő megemlékezésen tartott beszédében azt mondta, „Kiskunlacházán elég volt a roma erőszakból." „Ön minden médiumnak arról nyilatkozott, hogy kevés a rendőr, nincs rendőrőrs a településen, jelentős a romabűnözés, a községben elkövetett bűncselekmények többsége a roma közösséghez köthető és minden valószínűség szerint ők voltak az ügyben az elkövetők. Ebben az időszakban több médiumban is hangsúlyoztuk, hogy a beidézett személyeket tanúként hallgattuk ki, DNS mintát önként adtak, illetve önszántukból vetették alá magukat poligráfos vizsgálatnak. Ezek alapján egyértelműen kizárásra került, hogy nekik a bűncselekmény elkövetéséhez közük lehet. Összesen 98 főtől vettünk DNS mintát, melyekből 64-et már meg is vizsgáltattunk." - írja levelében a rendőrfőkapitány.

 

Másfél hete újabb bűncselekmény történt Kiskunlacházán, roma fiatalok csoportosan megfenyegettekk és kiraboltak egy 12 éves lányt. A támadók közül a rendőrség többet is elfogott. A polgármester ezt követően szervezett közmeghallgatást.

 

Kitiltani csak úgy nem lehet

 

A község lakóival a hétfői közmeghallgatáson egyeztetett szigorú szabályokra a polgármester szerint azért van szükség, mert "a huszonnegyedik órában" vagyunk. Hozzátette: felkérte a ráckevei rendőrséget a község rendjének folyamatos és fokozott ellenőrzésére, de egy, az önkormányzat és a rendőrség tagjaiból álló közbiztonsági fórum is felügyeli majd Kiskunlacháza biztonságát.

 

Répás József kijelentette: mindent megtesz azért, hogy akik képtelenek betartani a közösség szabályait, azok távozzanak a településről. Ha maguktól ezt nem teszik meg, felszólítja rá őket, de ha kell, a békés lakosságon keresztül gyakorol nyomást rájuk. A polgármester szerint elsősorban roma csoportokról és személyekről van szó. A tervezett intézkedéseket - bevezetésük előtt - jogi szempontból átvizsgáltatja, mert lehet, hogy egyik-másik aggályokat vet fel - tette hozzá.

 

Bozóki András politológus, szociológus, jogász a kiskunlacházi polgármester által kilátásba helyezett rendcsinálással kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: még a bizonyítottan bűnt elkövető lakosokat sem lehet egy településről kitiltani, vagy távozásra bírni. Bármiféle ilyen irányú nyomásgyakorlás diszkriminatív, mint ahogy a Répás-féle lépések közül több is erősen súrolja az alkotmányos határokat.

 

A szakember szerint a polgármester, illetve a képviselő-testület - a térség parlamenti képviselőjén keresztül - az igazságügyi és rendészeti miniszterhez intézett interpellációval is élhetne, hiszen a kormánynak is érdeke, hogy a nagy visszhangot kiváltó gyermekgyilkosság helyszínén nyugalmat teremtsen.

 

Tavaly november 23-án ölte meg ismeretlen tettes a kiskunlacházi művelődési központban tartott diszkóból egyedül hazafelé tartó Nórit, akinek holttestére a közeli kiserdőben bukkantak rá. A rendőrség nagy erőkkel kezdte el a nyomozást, de a 11 millió forintos nyomravezetői díj ellenére sem sikerült eddig gyanúsítottat találni.

 

C-PRESS - hvg.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 27-től február 2-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-27
  Ma figyelmetlenek leszünk. Fontos elintéznivalókat felejthetünk el, - használjuk a határidőnaplónkat! Így talán elkerülhetjük, hogy kínos helyzetbe keveredjünk. Ma jól tesszük, ha friss levegőt biztosítunk magunknak. Tehetünk egy sétát a természetben, vagy szellőztessünk ki jó alaposan. Ha cigarettázunk, akkor csökkentsük a cigik számát. A mai napot használhatjuk a leszokás megkezdésére is.
 • Heti Tarot: a szórakozás hete következik
  A Tarot kártya misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat. Grace lapjai vegyes energiákat ígérnek az előttünk álló hétre.
  image
 • Döntés a Chacrys Kristályágy mellett
  Valaki egyszer azt mondta: egyetlen döntés választ el egy teljesen más élettől. Mondani persze könnyű. Pedig sokan képesek arra, hogy elinduljanak az ismeretlenbe, ami néha nem is annyira ismeretlen, mint inkább felfedezésre váró. Hozzám hasonlóan régi barátnőm is ilyen volt, amikor évekkel ezelőtt rátalált egy fantasztikus fiatalemberre, aki megismertette a Chacrys kristályággyal, így Magyarországon az elsők között találkozhattam vele én is.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2020.január 26-tól február 1-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek