Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Apartheid vagy civil kurázsi? - Helyi roma vezető a kiskunlacházi polgármester mellett
2009-05-13 18:08
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Apartheid vagy civil kurázsi? - Helyi roma vezető a kiskunlacházi polgármester mellettKiskunlacházán nem adnának segélyt azoknak, akik nem tartják be az együttélés szabályait, a polgármester pedig mindent megtesz, hogy ezek az emberek elhagyják a települést, hangzott el egy helyi közmeghallgatáson hétfőn. A Magyarországi Cigányok Demokratikus Szakszervezetének helyi elnöke a Hírszerzőnek azt mondta: egyetértene a "problémás családok" kilakoltatásával.

 

 

 

"Mindent megteszek azért, hogy azok a családok, akik folyamatosan megsértik az együttélés szabályait, elhagyják Kiskunlacházát" - a Független Hírügynökség beszámolója szerint ezt mondta Répás József, a település polgármestere a csaknem ötszáz ember részvételével tartott hétfői közmeghallgatáson.

Répás József azt is elmondta, hogy azokat az embereket partnerként kezeli, akik támogatják, hogy rend legyen a Pest megyei településen. Azoknak viszont, akik sorra szegik meg az együttélés szabályait, nincs helyük Kiskunlacházán - tette hozzá.

Gadácsra emlékeztet?

A közmeghallgatást azért tartották, mert a településen 2008 novemberében megöltek egy 14 éves lányt. A holttestet a település egy elhagyatott részén találták meg, a gyilkosok azóta sincsenek meg. Nemrég pedig csoportos rablás történt a településen: április 30-án egy 12 éves kislányt fogott le és rabolt ki egy fiatalokból álló csoport.

A polgármester közölte, hogy a település képviselő-testülete törvénymódosítást kezdeményez az Országgyűlésben. Azt szeretnék, ha a büntethetőség korhatárát levinnék 12 éves korra, a tankötelezettséget pedig 16 évre módosítanák.

Felmerült az is, hogy nem adnának segélyt azoknak, akik képtelenek beilleszkedni a társadalomba. A fórumon részt vett Ráckeve rendőrkapitánya is, aki megígérte, minden most meghallgatott esetet kivizsgálnak majd.

Kolláth György alkotmányjogász a Hírszerzőnek ezzel kapcsolatban azt mondta: az eset "kísértetiesen" emlékezteti a Gadácson történtekre. (A Somogy megyei település önkormányzata azoknak nem adott volna segélyt, akik dohányoztak, rendszeresen kávét fogyasztottak, vagy nem művelték rendesen a kertjüket.)

Az alkotmányjogász szerint a gadácsi és a kiskunlacházi polgármester is figyelmen kívül hagyja, hogy a szociális törvény határozza meg a helyi önkormányzatok számára, hogy milyen feltételekhez köthetik a segélyezést.

"A törvény nem ad felhatalmazást arra, hogy a polgármesterek további feltételeket szabjanak, illetve, hogy a korábbiakat felülbírálják, módosítsák. Ez csak akkor lenne elképzelhető, ha létrehoznának egy saját pénzalapot, és helyi rendeletben döntenének ennek a pénznek az elosztásáról" - mondja.

A közösség kiveti magából

Szabó Sándor, a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szakszervezetének (MCDSZ) helyi elnöke a Hírszerzőnek azt mondja: ő úgy tudja, a polgármester nem "elüldözésről", hanem "kilakoltatásról" beszélt. 

"Valóban vannak Kiskunlacházán problémás családok. Ha összegyűlne elegendő aláírás ahhoz, hogy ezeket a családokat kilakoltassák innen, és ezzel helyreálljon a béke Kiskunlacházán, azzal egyet tudnék érteni. Őket majd befogadja egy másik település" - mondja. Arra azonban nem tudott válaszolni, hogy ezeket a "problémás családokat" miért fogadnák be mások.

A segélyezéssel kapcsolatban az MCDSZ helyi elnökének véleménye megegyezik Kolláth György alkotmányjogász álláspontjával: a törvényt önkényesen a polgármester nem módosíthatja.

A kiskunlacházi polgármester a Hírszerzőnek azt mondta: kezdeményezik, hogy a helyi romák egy szervezetet hozzanak létre, "velük pedig alá lehetne írnunk egy megállapodást". Répás József szerint "véget kell vetni a feltétel nélküli segélyezéseknek. Vannak olyanok, akik a segélyeket szó nélkül felveszik, de a normákat nem tartják be. Ez így nem mehet tovább" - véli.

A polgármester arra a felvetésünkre, hogy a segélyezést ő személyesen nem módosíthatja, azt válaszolta: az úgynevezett egyéb jellegű juttatásokat viszont igen. Azt is mondta: nem kitiltásról beszélt, hanem arról, hogy "a közösség kiveti magából azokat, akik nem tartják be az együttélés normáit, ezeket a családokat a segélyezésből tudjuk kizárni, és bízunk a közösség erejében".  

 

C-PRESS - Hírszerző

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 27-től február 2-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-27
  Ma figyelmetlenek leszünk. Fontos elintéznivalókat felejthetünk el, - használjuk a határidőnaplónkat! Így talán elkerülhetjük, hogy kínos helyzetbe keveredjünk. Ma jól tesszük, ha friss levegőt biztosítunk magunknak. Tehetünk egy sétát a természetben, vagy szellőztessünk ki jó alaposan. Ha cigarettázunk, akkor csökkentsük a cigik számát. A mai napot használhatjuk a leszokás megkezdésére is.
 • Heti Tarot: a szórakozás hete következik
  A Tarot kártya misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat. Grace lapjai vegyes energiákat ígérnek az előttünk álló hétre.
  image
 • Döntés a Chacrys Kristályágy mellett
  Valaki egyszer azt mondta: egyetlen döntés választ el egy teljesen más élettől. Mondani persze könnyű. Pedig sokan képesek arra, hogy elinduljanak az ismeretlenbe, ami néha nem is annyira ismeretlen, mint inkább felfedezésre váró. Hozzám hasonlóan régi barátnőm is ilyen volt, amikor évekkel ezelőtt rátalált egy fantasztikus fiatalemberre, aki megismertette a Chacrys kristályággyal, így Magyarországon az elsők között találkozhattam vele én is.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2020.január 26-tól február 1-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek