Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Rohadt hattyúk"
2009-05-12 16:12
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Rohadt hattyúk"Minap mesélte egy barátom, hogy kisfia, aki addig érdeklődő tűnődéssel nézte a Balatonon a hattyúkat, amikor meghallotta, amint a nála pár évvel idősebb társa azt rikoltozza, hogy "rohadt hattyú, rohadt hattyú", elkezdett kacagva vele ordítani, és azóta, ha meglát egy hattyút, már kiabálja is, hogy "rohadt, rohadt".

 

 

 

Ennek a kisfiúnak szerencséje van, sokféle mintát lát és hall még, amelyek jótékonyan hatnak rá.

 

De nekünk, akik már felnőttünk, nincs ilyen szerencsénk. A mocsok, az emberi méltóságot sértő verbális támadások uralják a közbeszédet.

 

A határok tűrhetetlenül kitolódtak. Amit tegnap még csak útszéli kocsmákban mondtak, azt ma már egy négy százalékon álló párt elnökétől halljuk, hogy azután annál több útszéli kocsma és szeriőz szalon közönsége tegye magáévá.

 

Nem volt oly rég, amikor egy ország háborodott fel azon, hogy Dávid Ibolya akkori igazságügy-miniszter a stadionbéli zsidózásról való faggatózást azzal hárította el, hogy "nem értek a focihoz". A maihoz képest ezek bizony igen szelíd idők voltak. Miként dolgozzuk fel például, hogy a több mint négyezer taggal bíró rendőrségi szakszervezet főtitkára a Jobbik listáján készül az Európai Parlamentbe? Avagy mit szóljunk a Jobbik alelnökének szövegéhez, miszerint "a magyar embereknek elegük van abból, hogy a pénzükből, befizetett adóforintjaikból állami felügyelettel, állami koordinációval cigánytenyészet működik Magyarországon"? Ugyanezen párt listavezetője a Hamasz és a Hezbollah módszereit követendő példaként említi, míg mások nyilvános szónoklatokban tagadják a holokauszt megtörténtét, amiről a Jobbiknak "nincs hivatalos álláspontja". S a legtragikusabb, a legfeldolgozhatatlanabb: ártatlan roma honfitársainkat végzik ki, talán épp a felbujtó, uszító szövegek hatására, a ma még ismeretlen gyilkosok.

 

Ami a legjobban izgat: ennek a verbális agressziónak a befolyása a mindennapokra. A mindennapokra, amelyekben ez a romlott és aljas beszéd kétféle hatást vált ki.

 

Az egyik: a minta vonzereje. Ma már nincs olyan baráti társaság, ahol ne tudna annak minden tagja az elmúlt hónapokból személyes emlékeket felsorolni erről. Köznapi jelenséggé váltak a sávváltáskor, parkoláskor a másik autóból átkiabáló zsidózók, az éjszakai fiatalok által látogatott szórakozóhelyeken fenyegető szavakkal fellépő, kopasz gyerekek, a falvakban, városokban masírozó Magyar Gárda, a Jobbik megfélemlítésre törő magánhadserege, amely, ha úgy alakul, a köztársaság rendőreinek is nekitámad.

 

A másik hatás: a fentiekből fakadó félelem. Olybá tűnik, ma nehéz lenne megszervezni egy százezer fős, méltóságteljes felvonulást az ordas eszmék ellen, mert nemhogy erre, de sokaknak lassan az utcára sincs kedvük gyalog kimenni, és aggódva gondolnak gyermekeikre, akik normális fiatalokként eljárnak esténként szórakozni, nehogy összefussanak a náci horda tagjaival.

 

Mind többen érezzük úgy, szabadságszerető, normális polgárok, hogy idegenként, ellenségnek kezelnek minket a hazánkban. S nem kell ehhez feltétlenül romának, zsidónak, melegnek lenni, elég, ha látni vélik rajtunk, hogy iszonyodunk tőlük.

 

Beugranak Petri György sorai: "Én itt lakom, miért én menjek ki? Ez az ország legalább annyira az én országom. / Menjenek ők ki, / ha feszélyezi őket a társaságom. / Homályos föltételeket nekem / többé nem szabnak..." Bár a költő ezt a szocialista diktatúrában írta, amikor államrezon volt a szabadság kurtítása, most pedig "csupán" egy mind hangosabb kisebbségtől szenvedünk, a sorokból áradó önérzetet magunkévá tehetjük.

 

Igen, azt hiszem, a megoldás ott kezdődik, hogy felemeljük a fejünket. Megértjük, hogy nem kell tűrni a tűrhetetlent, megértjük, hogy nagyrészt rajtunk múlik, meddig tolhatók ki a határok, képesek vagyunk-e a mindennapokban, magántársaságokban, munkahelyeinken, iskoláinkban, a boltban, a színházban jelezni: eddig, és ne tovább.

 

Az itthoni még botladozó civil society meg is erősödhet ebben a harcban, hiszen számtalan felelős kisközösség többsége érezheti úgy, hogy miközben végzik rendes tevékenységüket, a kor rákényszeríti őket arra, hogy megbeszéljék tagjaikkal: se félni, sem elfogadni nem kell az efféle gyalázatot.

 

Ez persze önmagában kevés. Dolga van az oktatáspolitikának, s főleg a rengeteg, gyermekekhez értő pedagógusnak is a mindenhová beszivárgó eszmepiszokkal, hiszen világos, hogy a feszengő iskolai ünnepségekké merevedett emléknapok semmit sem érnek.

 

Nem csupán arról van szó, hogy a mostaninál erősebben kell integrálni az oktatásba a nemzeti és a családi emlékezetet, nem is csak arról, hogy átérezhetővé kell tenni a történelmi események és a saját életünk közötti kapcsolatokat. Hanem legfőképp arról, hogy az iskolának olyan közösségformáló térré kell válnia, ahol természetes mintává válik a nyitott, humánus és tisztességes gondolkodás, amelyből egyenesen következik minden előítélet és kirekesztés elutasítása.

S végül nyilvánvaló, hogy a politikai mainstreamnek is elemi kötelessége és eminens érdeke a náci eszmék hirdetőinek karanténba zárása. Magam természetesen egyáltalán nem gondolom a Fidesz vezetőiről, hogy kokettálnának a fasiszta eszmékkel. De az látnivaló, hogy mindkét nagy párt elfogadóan viszonyul a romaellenes megnyilvánulásokhoz. A szocialisták leépítették azokat az eredményeket is, amelyeket Magyar Bálint tárcája felmutathatott e téren, a Fidesz pedig akár helyi koalíciókat is köt a Jobbikkal. Márpedig minden törvénynél többet tehetnének az Országgyűlés pártjai azzal, ha politikusaik - ebben szellemi összefogást mutatva - egyként mondanák el sajátjaiknak és a nyilvánosság minden fórumán, minden alkalommal, hogy a kirekesztőkkel nem lehet semmilyen közös ügyük. Aki nem efféle mintát ad, az - akaratlanul is - részesévé válik az iszonyat terjesztésének.

 

Amikor egy neonáci magánhadsereg masírozik az ország legkülönbözőbb pontjain, a romák pedig valódi fenyegetettségben élnek, akkor meg kell tudnunk mutatni, és tudom, az ország polgárainak többsége szeretné is megmutatni, hogy nem tűrhetjük el a kirekesztést.

 

A minap lezajlott könyvfesztivál ünnepelt vendége, Ljudmila Ulickaja könyvének címadó hőse, Daniel Stein, a soát átélt lengyel zsidó, aki a felszabadulás után évtizedeken át keresztény papként tevékenykedett Izraelben. Ő úgy vélte, szinte mindegy, miben hiszel, csak a mindennapi cselekedeteidet hassa át az emberi tisztesség, a nyitottság és a tolerancia.

Nem kéne több most sem. De ez nagyon.

 

A szerző országgyűlési képviselő (SZDSZ)

 

C-PRESS - Népszabadság

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.január 25-től 31-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-01-25
  Ma sokkal több szabadságra tartunk igényt. Ma tartsuk szem előtt az aranyigazságot, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha nagyon kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő baleseteket.
 • Lehet könnyebb az élet?
  Senki nem ígérte, hogy könnyű lesz. Hiába is ígérné, mi magunk teremtünk és vonzunk be mindent az életünkbe. Tőlünk lesz könnyű vagy nehéz. Hajlamosak vagyunk felelőst keresni a saját boldogtalanságunkért, és ki tudja miért, mindig másokon kezdjük. Látjuk, tudjuk, hogy ez nem működik, tapasztaljuk, hogy a másik a kedvünkért nem változik meg. És ennél jobbat nem is tehet!
  image
 • Heti szexhoroszkóp 2020.január 24-től 30-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-01-24
  Ma örülünk a munkának, hasznossá szeretnénk tenni magunkat. Sokkal többet dolgozunk, és ráadásul pontosan. Annyira a munkára koncentrálunk, hogy közben elfelejtkezünk a szükségleteinkről. Ma a zöldségek napja van, sikerrel biztosíthatjuk szervezetünk ásványi anyag, vitamin utánpótlását. Ez azért fontos, mert szervezetünk nem tudja a vitaminokat önállóan előállítani. A nyers zöldségfélék azonban bővelkednek bennük, valamint rostokban is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek