Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A szegény óvodás nem szorítja ki a többit
2009-05-12 16:06
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A szegény óvodás nem szorítja ki a többitNem szorulnak ki a jobb módú családok gyerekei az óvodákból a szegények miatt, bár igaz, valóban gondot okoz a férőhelyhiány. Ennek oka azonban nem a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek óvodáztatását elősegítő intézkedés, hanem inkább a települések érdektelensége.

 

 

 

Az óvodáztatási támogatás (beovi) január elsejétől lépett hatályba. Lényege, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek szülei húszezer forintot kapnak beíratáskor, majd júniusban és decemberben további tíz-tízezer forintra jogosultak. (További feltétel, hogy a gyereket négyéves kora előtt kell beíratni. Biztosítani kell azt is, hogy az óvodai év hetvenöt százalékában és legalább napi hat órát az intézményben legyen. Ha ezt a szülő nem képes megvalósítani, megvonják a támogatását.) Az óvoda korántsem ingyenes - ez a felismerés is indokolta a támogatás bevezetését. A pénzhiány ugyanis épp a mélyszegénységben élők gyerekeinek óvodai fejlesztését korlátozza.

 

Szocialista képviselők módosítanák a rendszert: készpénz helyett természetbeni juttatásokkal ösztönöznék a szegény szülőket. Igaz, ezt nem ők kérik, inkább az önkormányzatok, holott a pénzt nem nekik kell kigazdálkodniuk, mert az Államkincstár utalja. Török Zsolt MSZP-s képviselő azonban úgy látja, vidéken komoly feszültség alakult ki a beovi miatt. Kérdésünkre elmondta: polgármesterek és cigány önkormányzati vezetők is úgy tájékoztatták, a készpénzes támogatás nem mindig oda jut, ahová azt az állam szánná, s ez felbőszítheti egy kistelepülés lakosait. Szerinte a természetbeni juttatás jobb megoldás.

 

Az óvodáztatás támogatását az Oktatási és Gyerekesély Kerekasztal szakemberei szorgalmazták. Havas Gábor szociológus a tavaly elhunyt Liskó Ilonával többször is kutatta a témát, és nemcsak azt állapították meg, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű roma gyerekek túl későn, többnyire csak ötéves koruk után kerülnek óvodába, hanem azt is, hogy épp a gettótelepüléseken nincs óvoda vagy elég férőhely. A legnagyobb valószínűséggel - állítja Havas Gábor egy írásában - az alacsony iskolázottságú, munka nélküli szülők halmozottan hátrányos helyzetű gyermekei nem kerülnek óvodába, pedig nekik lenne erre a legnagyobb szükségük, hiszen a kora gyerekkori fejlesztés az iskolai siker garanciája. Az óvoda jelentősen hozzájárul, hogy a gyerek képes legyen az általános iskolában helytállni, és megsokszorozza az esélyét annak, hogy eljusson az érettségiig.

 

Az oktatási tárca tehát az esélyegyenlőséget szem előtt tartva járt el a beovi ügyében, igaz, sokan már a szándékot is támadják: a Magyar Nemzet pár hete például azt állította, hogy a beovi hatására a mélyszegények "kiszorítják a többieket az intézményekből". A szerző ezt azzal indokolta, hogy az Oktatási Hivatal (OH) tavaly ősszel vizsgálódott, és jó néhány kistelepülés óvodájában talált túlzsúfoltságot. Bakonyi László, az OH igazgatója kérdésünkre elmondta, valóban vannak olyan óvodák, ahová több gyerek jár, mint amennyi a férőhely. Azonban ez főleg adminisztrációs hiba: ha az intézmények vezetői kérelmezték, volna, akkor még több kicsi felvételét engedélyezik. A szabálytalanságoknak tehát vajmi kevés közük van a beovihoz. A szülőket ez nem nyugtatja meg, szoronganak, miként térnek majd vissza a munkába, lesz-e gyerekeiknek hely.

 

E félelemérzet, meglehet, valós, az óvodai férőhelyek ugyanis egyenetlenül oszlanak meg, van, ahol a gyerekszámcsökkenés miatt sok a szabad férőhely, másutt a túlzsúfoltság a jellemző. De ennek nincs köze a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek óvodáztatási támogatásához.

 

A 300 ezer óvodás korú gyermekből 2007-es statisztikai adatok szerint 23 ezren voltak halmozottan hátrányos helyzetűek, 2008-ban már 32 ezren. A statisztikák azonban - állítják a téma szakértői - pontatlanok, de erről legkevésbé a statisztikusok tehetnek. Inkább a települések jegyzői, akik gyakorta elfelejtik értesíteni a szülőket arról, hogy milyen kedvezményekre lennének jogosultak, ha adatot szolgáltatnának a végzettségükről, a szégyenérzet pedig jelentős: az információhiány miatt sokan nem vállalják föl, hogy halmozottan hátrányos helyzetűek. Tehát a statisztikai adatoknál minden valószínűség szerint jóval több a hátrányos helyzetű gyerek.


De ha, tételezzük föl, valamenynyien óvodai férőhelyhez jutnának is, akkor sem veszélyeztetnék a jobb módú családok gyermekeinek ellátását, amennyiben az önkormányzatok eleget tennének kötelező feladataiknak, így például az óvodáztatás biztosításának.

 

A közoktatási törvény ugyanakkor kimondja, hogy 2010-től a településen élő családok összes óvodai férőhelyigényét teljesíteni kell. És ez kivételesen olyan előírás, amelyhez forrásokat is rendeltek: az elmúlt évtizedben több infrastruktúra-fejlesztési támogatást biztosítottak e célra, 2002-től pedig uniós források is megnyíltak. A PHARE-program, majd 2004-től a Nemzeti fejlesztési terv, illetve az Új Magyarország fejlesztési terv regionális operatív programjai keretében volt, illetve van is lehetőség óvodai férőhelyek kialakítására. A 2009. évi költségvetési törvény is biztosít pénzt óvodákra. Ha az önkormányzatok a szívükön viselik a férőhelyek bővítését, akkor pénzhez juthatnak. Kérdés, hogy erre pályáznak-e vagy inkább más közintézmény bővítésére, építésére. (Az iskolával kapcsolatos fejlesztések jóval népszerűbbek.) A települések egy része pedig nem veszi komolyan az ellátási kötelezettségről szóló 2010-es határidőt, pedig lenne módja és kellő önereje is a pályázatot benyújtani.

 

Nyilván akadnának olyan települések is, amelyek komolyan vennék e lehetőséget, ha tehetnék. A pályázatokhoz ugyanis kötelező valamennyi önerő, és ma Magyarországon számos kistelepülés képtelen önmaga elegendő pénzt előteremteni. Ezekre a településekre azonban nem igazán jellemző, hogy jobb módúak laknák, inkább a szegény családok hátrányos helyzetű gyerekei. Akik hiába is kapnának beovit, nem tudnák igénybe venni, se pénzben, se - ahogy az MSZP tervezi - természetben, mert nincs óvodájuk.

Az etnikai feszültségek az óvodai életet is mérgezik. Nemrégiben az RTL Klub Reggeli című műsorában Demeter Judit,
az Egyenlő Bánásmód Hatóság vezetője tartott "ügyeletet".


Az egyik hívó azt panaszolta el, hogy településükön egyetlen óvoda van, amelyhez tagóvodák tartoznak. Az egyes tagóvodákban sok a cigány gyerek, ezért


a szülők megszavazták, hogy inkább az egész településen maradjon el a nagycsoportosok
ballagása, csak ne kelljen velük együtt ballagni. (Ó. M. D.)

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 27-től február 2-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-27
  Ma figyelmetlenek leszünk. Fontos elintéznivalókat felejthetünk el, - használjuk a határidőnaplónkat! Így talán elkerülhetjük, hogy kínos helyzetbe keveredjünk. Ma jól tesszük, ha friss levegőt biztosítunk magunknak. Tehetünk egy sétát a természetben, vagy szellőztessünk ki jó alaposan. Ha cigarettázunk, akkor csökkentsük a cigik számát. A mai napot használhatjuk a leszokás megkezdésére is.
 • Heti Tarot: a szórakozás hete következik
  A Tarot kártya misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat. Grace lapjai vegyes energiákat ígérnek az előttünk álló hétre.
  image
 • Döntés a Chacrys Kristályágy mellett
  Valaki egyszer azt mondta: egyetlen döntés választ el egy teljesen más élettől. Mondani persze könnyű. Pedig sokan képesek arra, hogy elinduljanak az ismeretlenbe, ami néha nem is annyira ismeretlen, mint inkább felfedezésre váró. Hozzám hasonlóan régi barátnőm is ilyen volt, amikor évekkel ezelőtt rátalált egy fantasztikus fiatalemberre, aki megismertette a Chacrys kristályággyal, így Magyarországon az elsők között találkozhattam vele én is.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2020.január 26-tól február 1-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek