Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Járóka Lívia: nincs kizárólagos romakérdés
2009-05-12 08:44
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Járóka Lívia: nincs kizárólagos romakérdésA romákkal kapcsolatos kérdéseket nem érdemes kizárólag romakérdésként nézni, a szegénység és a társadalmi kirekesztődés ellen munkahelyteremtéssel és oktatással, valamint a romákat érő diszkrimináció megszüntetésével lehet a leghatékonyabban küzdeni - hangoztatta hétfőn Kőszegen tartott sajtótájékoztatóján Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

 

 

"Évek óta fújnak egy paternalista, a romákat egzotizáló, a romákat másnak, idegennek bemutató +médialufit+, ami semmit nem mond a valós helyzetről, ami hisztériára épít, és amit sokszor nagyon ügyesen meglovagolnak a pártok, vagy éppen fordítva" - jelentette ki.

A Fidesz vezette kormányzat idején az oktatásban erőteljes elmozdulás történt pozitív irányba, akkor kezdődtek a roma ösztöndíjak, s ennek köszönhetően ma több mint 27 ezer egyetemet, főiskolát és középiskolát végzett, illetve végző roma fiatal van Magyarországon - mondta a politikus.

Az ő képességeik sincsenek egyébként kihasználva, hiszen döntő többségük roma származása miatt nem kap munkát - közölte.

Járóka Lívia kifejtette: Magyarországon ma 3 millió ember él szegénységben, kétharmaduk nem roma származású. Valódi, mély szegénységben, amikor a napi betevő falat, vagy a fedél biztosítása is komoly problémát jelent, 700 ezren élnek, közülük viszont már 250-300 ezren tartoznak a romákhoz.

"Mindezt romakérdésként tálalni, és nem pedagógiai, szociális, szakmai és gazdasági kérdésként kezelni, óriási felelőtlenség" - mondta.

Járóka Lívia felháborítónak nevezte, hogy a "cigánybűnözésen" és a romákat érő diszkrimináción kívül a közbeszédben nem hallunk másról, miközben az igazán fontos kérdésekről szerinte ma sem beszélünk.

"Miért kezdjük majd a 2009-2010-es tanévet is úgy, hogy Magyarországon még mindig van 3 ezer cigány iskolai osztály, (...) 178 cigány iskola?" - tette fel a kérdést.

Rámutatott: az ilyen elkülönítést az összes európai direktíva kifejezetten tiltja.

Járóka Lívia elmondása szerint a Fidesz-ben az elmúlt egy években oktatás és foglalkoztatás tekintetében megfogalmazódtak azok a lépések, amelyekkel "drasztikus változások" érhetők el pozitív irányban.

A néppárti európai képviselő szólt arról, uniós szinten is szükség van egy közös roma stratégia kidolgozására, amelyhez az Európai Bizottságtól egyértelmű politikai felelősségvállalást vár.

Ennek a felelősségvállalásnak álláspontja szerint a költségvetésekben is meg kell jelennie, hiszen az az összeg amelyet jelenleg az Európai Unióban erre a célra fordítanak, ma még nagyon kevés.
 
C-PRESS - Népszava Online
 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.január 25-től 31-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-01-25
  Ma sokkal több szabadságra tartunk igényt. Ma tartsuk szem előtt az aranyigazságot, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha nagyon kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő baleseteket.
 • Lehet könnyebb az élet?
  Senki nem ígérte, hogy könnyű lesz. Hiába is ígérné, mi magunk teremtünk és vonzunk be mindent az életünkbe. Tőlünk lesz könnyű vagy nehéz. Hajlamosak vagyunk felelőst keresni a saját boldogtalanságunkért, és ki tudja miért, mindig másokon kezdjük. Látjuk, tudjuk, hogy ez nem működik, tapasztaljuk, hogy a másik a kedvünkért nem változik meg. És ennél jobbat nem is tehet!
  image
 • Heti szexhoroszkóp 2020.január 24-től 30-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-01-24
  Ma örülünk a munkának, hasznossá szeretnénk tenni magunkat. Sokkal többet dolgozunk, és ráadásul pontosan. Annyira a munkára koncentrálunk, hogy közben elfelejtkezünk a szükségleteinkről. Ma a zöldségek napja van, sikerrel biztosíthatjuk szervezetünk ásványi anyag, vitamin utánpótlását. Ez azért fontos, mert szervezetünk nem tudja a vitaminokat önállóan előállítani. A nyers zöldségfélék azonban bővelkednek bennük, valamint rostokban is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek