Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Roma vállalkozó: el kellene érni, hogy a gyerekek el is járjanak iskolába
2009-05-12 08:41
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Roma vállalkozó: el kellene érni, hogy a gyerekek el is járjanak iskolábaCelldömölk - Harmincöt éves sikeres celli építési vállalkozó. A katonaság után fémmegmunkáló betéti társaságot vezetett. Minősített hegesztő, szerelt kikötődarut. Az Eragon filmforgatáson lett ismert a roma származású Vajda László.

 

 

 

- Már tinédzserként, majd utána is állandóan képeztem magam. Járműszereléssel indítottam, később minősített hegesztő vizsgát tettem, az elős cégemnél hét emberem volt. Az őrzés-védés négy éve jött be, amikor a Ság hegyen elkezdték forgatni az Eragont. A felvételek után sok filmes barátom lett, jó kapcsolatokat építettem ki. Nos, nem csupán őrzésről és védésről volt ott szó; kőműves- és lakatosmunkákat végeztünk, karbantartottuk a díszleteket, de ácsmunka is befutott. Így aztán lassan az egész produkció megismert minket .

 

- Manapság nem cseng igazán jól az őrző-védő kifejezés. Az embernek agyontetovált, kigyúrt, és nem éppen a relativitáselméleten tűnődő figurák jutnak az eszébe.

 

- Talán éppen a mi példánk mutatja, hogy nem szerencsés általánosítani. Folyamatosan és kitartóan építettem a kapcsolatokat a filmesekkel. A dolog odáig ment, hogy a heti meetingen, ahol mindenki elmondta az észrevételeit, panaszait, mi is részt vehettünk, pörgősebb lett a munka. Őrző-védő: ez a szó szoros értelmében vett őrzés és védés. A védő a személy mellett áll, testőr. Ha a forgatásra érkezett egy híres színész, akkor az testőrrel jött. Mi viszont védtünk, a nap 24 órájában. Több száz milliós díszleteket, kamerákat, felszerelést. Tehát ezt is takarja a fogalom, meg persze azt is, amire gondol. De még a kapcsolatteremtésről. Én már a suliban is mindenkivel barátkoztam, teljesen mindegy volt, hogy az roma, vagy magyar. Alkalmazkodtam, és ez a mai napig elkísér.

 

- Volt azért előzménye az Eragon legendának . Jelesül, hogy még előtte 97-ben, egy akkor nagynak számító vasi gyárban dolgozott. Ahol, mondhatni, közéleti pályát is befutott.

 

- Igen, annál a cégnél operátorkodtam, és ebben segített alapfokú német nyelvtudásom. Beszélem a lovárit, amelynek amúgy gazdag az irodalmi vetülete. Szóval jól éreztem magam a gyárban, ment a szekér, három hónapra kiutazhattam Hollandiába, tanulmányútra. Ott is voltak jó szituációk; ők szóltak hozzám flamandul, én meg lovári nyelven válaszoltam, és úgy tűnt, mintha értenénk egymást... Persze aztán németre váltottunk. Tény, hogy a lovári igen érdekelte őket, jó néhány szót meg is tanultak. Azt mondták, sajátosan egzotikus nyelv. Hollandia után otthon oktató lettem, majd műszakvezető, 15 ember főnöke...

 

Roma vállalkozó: el kellene érni, hogy a gyerekek el is járjanak iskolába

 

A vállalkozó szerint a vajdaság intézménye jó, de nem szükséges hozzá a fuksz meg a merdzsó 
Fotó: Szendi Péter

 

- Aztán jött az a bizonyos szavazás...

 

- Odáig ment a dolog, hogy megválasztottak az üzemi tanács elnökének, három évre. Hatszáznegyvenen szavaztak, ebből hatszáztízen rám.

 

- Gondolom, nem könnyű romaként ennyi ember főnökének lenni.

 

- Nem kell ezt misztifikálni. A főnök rangját a tekintélye és hitelessége dönti el. Az egyik kőművesem ukrajnai magyar volt, állandóan jópofizott, a dolog meg nem ment. Cikizte a többieket. Beszéltem vele: mehet a duma, ha van mögötte teljesítmény. Elfogadta. Az emberek nagyon különbözőek. Jön az egyik munkásom és mondja, főnök, az a fiatal, szőke gyerek állítja, hogy ő cigány. Ránéztem, láttam, hogy maximum erőltetve. Miért mondod, hogy roma vagy? - érdeklődtem. Mert az vagyok , válaszolta. Ha így tartod, akkor az vagy, aminek gondolod magad, testvér, mondtam neki, és kezet fogtunk.

 

- Sokan hallgatnak önre, és ez most nagyon is számíthat. Egyre durvább konfliktusokról kapni hírt. A megyében is nyugtalankodnak a romák.

 

- Megjártam az éjszakát, így tudom, hogy a csetepatéhoz legalább két ember kell. Néha jobb elhúzódni, ha piszkálnak, még ha ez meghunyászkodásnak tűnik is. Az biztos, hogy változtatni kéne több mindenen. Legelébb azt elérni, hogy a gyerekek el is járjanak az iskolába, legyen számukra értelme a tanulásnak. Ám ehhez elébb a szülőkkel kellene leülni és beszélni. Én a magam kis köreiben mondom mindezt, és segítek is, de ez kevés.

 

A másik nagy gond a munka hiánya. A kapitalista átmenetre leginkább a romák fáztak rá, bárki bármit is mondjon. Bezártak a téglagyárak, ezzel megszűnt egy olyan munkakultúra, amely a családon belül áthagyományozódott. De említhetném a nyírségi almáskertek sorsát. Több ezer hektáron vágták ki a fákat, amikor a szovjet export leállt. Ezzel ismét romák tízezrei maradtak munka nélkül. Pedig ezt a népet csak a munka, az állandó képzés és a kapcsolatteremtés képességének kiteljesítése emelheti fel. Ez a hármas, így, együtt.

 

- Tény, hogy súlyos hátrányok érték a népcsoportot, de a romáknak is tenniük kell azért, hogy ebből kijöjjenek, nem?

 

- Erről van szó. És a legjobb példa mindig a személyes példa. Úgy nőttem fel négy testvéremmel együtt, hogy szüleink keményen dolgoztattak minket. Nem volt lazsálás, több kapát is elvásítottam a veteményesünkben. Megtanultam hát a munka értelmét, és becsültem értékét. De azért ez mégsem ilyen egyszerű. Lehet, nekem szerencsém volt, a szüleim tudták, mit kell átadniuk. A romák több száz éve lakják ezt a földet, Magyarország a hazájuk. Más a kultúrájuk. A zene például az átlagnál sokkal többet jelent számukra, mert ez érzelmeik fő kifejezője. Ez nem baj. A baj az, ha csak a zene van, és nincs képzés, tanulás. Mert ekkor nincs előre- menetel sem.

 

- Mi most a legnagyobb gond?

 

- Amit én látok, az az, hogy nincs igazi értelmiségünk, és valódi érdekképviseletünk sem. A vajdaság intézménye jó, de ki kellene lépni abból a cipőből, hogy aki romavezető, az merdzsóval jár, és minimum két kiló aranyat cipel. A cigányság nem egykalapú, van itt is mindenféle ember. Aki bűnöző, az feleljen a törvény előtt. Távesz pháktáló , Legyél szerencsés! - ez mindenkire vonatkozik.

 

C-PRESS - Vas Népe

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.január 25-től 31-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-01-25
  Ma sokkal több szabadságra tartunk igényt. Ma tartsuk szem előtt az aranyigazságot, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha nagyon kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő baleseteket.
 • Lehet könnyebb az élet?
  Senki nem ígérte, hogy könnyű lesz. Hiába is ígérné, mi magunk teremtünk és vonzunk be mindent az életünkbe. Tőlünk lesz könnyű vagy nehéz. Hajlamosak vagyunk felelőst keresni a saját boldogtalanságunkért, és ki tudja miért, mindig másokon kezdjük. Látjuk, tudjuk, hogy ez nem működik, tapasztaljuk, hogy a másik a kedvünkért nem változik meg. És ennél jobbat nem is tehet!
  image
 • Heti szexhoroszkóp 2020.január 24-től 30-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-01-24
  Ma örülünk a munkának, hasznossá szeretnénk tenni magunkat. Sokkal többet dolgozunk, és ráadásul pontosan. Annyira a munkára koncentrálunk, hogy közben elfelejtkezünk a szükségleteinkről. Ma a zöldségek napja van, sikerrel biztosíthatjuk szervezetünk ásványi anyag, vitamin utánpótlását. Ez azért fontos, mert szervezetünk nem tudja a vitaminokat önállóan előállítani. A nyers zöldségfélék azonban bővelkednek bennük, valamint rostokban is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek