Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A Die Zeit írása a magyar szélsőjobboldalról
2009-05-11 06:47
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A Die Zeit írása a magyar szélsőjobboldalról"A fasiszták zászlaja alatt" címmel közölt egész oldalas elemzést a magyarországi szélsőjobboldalról a Die Zeit. A német hetilap legfrissebb számában Christian Schmidt-Ha:uer cikkének bevezetőjében felteszi a kérdést: Milyen mélyre tud süllyedni egy ország? Magyarország majdhogynem csődben van, a szélsőjobboldaliak "cigányokat, zsidókat és idegenszívűeket" támadnak meg, és alig néhányan szegülnek szembe velük.

 

 

 

A budapesti keltezésű írás felidézi a Magyar Gárda egyik budapesti masírozását, a felvonulókat a náci idők magyar fasisztáihoz hasonlítva. Majd beszámol arról, hogy a KurucInfo honlapján Tamás Gáspár Miklós filozófus fényképe látható egy sírkereszten, s felidézi a honlapon szereplő, "zsidók és más idegenek" lakcímét, telefonszámát és ismeretségi körét tartalmazó listát. Beszámol az elmúlt két év romaellenes támadásairól, majd megemlíti azt is, hogy az elmúlt hetekben számos MSZP-politikus házát próbálták felgyújtani.

"Ez lenne Magyarország, a legendás emlékek hazája?" – teszi fel a kérdést a cikkíró, emlékeztetve a "szocialista gulyásállamra", a vasfüggöny 20 évvel ezelőtt történt lebontására, az NDK-s menekültek távozását lehetővé tévő határnyitásra. A cikkíró szerint az országot ma ugyanúgy az összeomlás veszélye fenyegeti, mint a városközponton kívül eső negyedek neoklasszicista belső udvarainak málló angyalkáit. Az írás emlékeztet, hogy októberben csak 20 milliárd eurós hitellel lehetett Magyarországot megmenteni a csődtől. A világgazdasági összeomlás élesen rávilágított arra, milyen kiszolgáltatott Magyarország gazdasága, és mennyire deprimált a társadalom - fogalmaz a szerző.

A cikkíró szerint az országot az átalakulás során egyre inkább hatalmába kerítő tragédia már korábban kirajzolódott. Épp a rendszerváltás mutatta meg a magyaroknak, hogy nyersanyagokkal nem, viszont hatalmas külföldi adóssággal rendelkező országuk valójában mennyire szegény, s már szegény volt azelőtt is. Már a Kádár János körüli, kommunista vezetés is hitelből fedezte az ország fogyasztását, hogy feledtesse az 1956-os népfelkelést.

A gazdasági hanyatlás azonban önmagában még nem magyarázza a szélsőjobboldal társadalmi térnyerését - írja a szerző, aki szerint Magyarországon ehhez még hozzájárul a történelem manipulálása is. "Ma a magyarok nagy része az I. világháborút követő mítoszok útvesztőjében tévelyeg" – hangoztatja Schmidt-Häuer. Ennek kapcsán felidézi a trianoni szerződést, amelynek nyomán Magyarország területének kétharmadát, lakosságának pedig több mint a felét elvesztette. Az elveszített területek visszaszerzésének reménye vezette az országot Horthy Miklós vezényletével Hitler oldalára - fogalmaz a szerző.

A lap szerint a két világháború között alakult ki a magyarság nacionalista ideológiája, amely minden baj forrásának a liberálisokat és a kommunistákat tekintette, a zsidókat pedig a magyar kultúra elveszejtőiként bélyegezte meg. Ezt újra egyre többen látják ugyanígy; számukra Horthy a történelem legnagyobb magyarja, s úgy vélik, hogy a történelemnek legitimálnia kell az önvédelmet és az ezt célzó harcot – írja a szerző. Ennek kapcsán Lengyel Lászlót idézi, aki szerint egyes fiatalok úgy gondolják, hogy Trianon tavaly volt, és azért a lemondott szocialista kormányfőt, Gyurcsány Ferencet terheli a felelősség.

A cikkíró hangsúlyozza: Európa minden országában masíroznak szélsőjobboldaliak. A legtöbb helyen civil kezdeményezések és jogszabályok azonban karanténba tudják ezeket a mozgalmakat zárni. Magyarországon viszont nincsenek szervezett tiltakozások, a szélsőjobboldallal szemben nem alakult ki demokratikus konszenzus. A szélsőségesek és a konzervatív többség között elmosódnak a határok, eltűnnek a rasszista és nacionalista szóvirágok mocsarában. "A populista ellenzéki vezető, Orbán Viktor - akinek a következő választások kétharmados, jobboldali-konzervatív többséget ígérnek - az elmúlt években kijátszotta a polgárokat a parlament ellen, hogy az utca segítségével megdöntse a szociálliberális koalíciót" – írta Schmidt-Häuer.

Az újság beszámol a Magyar Gárda április 18-i akciójáról, amelynek során mintegy 200 gárdista, szkinhed és más szimpatizáns "rendőrségi védelemmel" vonult Németország budapesti nagykövetségéhez, felolvasva egy holokauszttagadó petíciót. Majd felidézi a gárda romaellenes meneteléseit, az ott elhangzott jelszavakat, megállapítva: sok magyar hasonlóan idegenellenesen gondolkodik, külsőségei miatt azonban mégis visszariad a Magyar Gárdától. Számukra ott van a Jobbik, amelynek esélye van arra is, hogy képviselőt küldjön az Európai Parlamentbe. Idézi Vásárhelyi Mária szociológust, aki szerint mára teljesen szalonképessé váltak a szélsőséges megnyilvánulások.

Schmidt-Häuer szerint Orbán Viktor "akkor tagadta meg végérvényesen korábbi szabadgondolkodását, amikor 2007 júliusában a rendet mint istennek tetsző dolgot a szabadság elé helyezte". Az új magyar miniszterelnök, Bajnai Gordon korábban "oligarcha hírében állt, aki üzleti érdekeitől vezérelve sok kis egzisztenciát megsemmisített". Ám Bajnai takarékossági programja alól Orbán sem menekülhet, bármilyen hatalmas választási győzelmet arat is - fogalmaz a szerző. "Hogy utána miként reagálna a szélsőjobb további térnyerésére? Semmi gond: ugyanúgy, mint Horthy. Mint egy beszédében jelezte, adna nekik két pofont, és hazazavarná őket…" - idézte a Fidesz elnökét Christian Schmidt-Häuer a Die Zeitben.
 
C-PRESS - Népszava Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 27-től február 2-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-27
  Ma figyelmetlenek leszünk. Fontos elintéznivalókat felejthetünk el, - használjuk a határidőnaplónkat! Így talán elkerülhetjük, hogy kínos helyzetbe keveredjünk. Ma jól tesszük, ha friss levegőt biztosítunk magunknak. Tehetünk egy sétát a természetben, vagy szellőztessünk ki jó alaposan. Ha cigarettázunk, akkor csökkentsük a cigik számát. A mai napot használhatjuk a leszokás megkezdésére is.
 • Heti Tarot: a szórakozás hete következik
  A Tarot kártya misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat. Grace lapjai vegyes energiákat ígérnek az előttünk álló hétre.
  image
 • Döntés a Chacrys Kristályágy mellett
  Valaki egyszer azt mondta: egyetlen döntés választ el egy teljesen más élettől. Mondani persze könnyű. Pedig sokan képesek arra, hogy elinduljanak az ismeretlenbe, ami néha nem is annyira ismeretlen, mint inkább felfedezésre váró. Hozzám hasonlóan régi barátnőm is ilyen volt, amikor évekkel ezelőtt rátalált egy fantasztikus fiatalemberre, aki megismertette a Chacrys kristályággyal, így Magyarországon az elsők között találkozhattam vele én is.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2020.január 26-tól február 1-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek