Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Riasztó lövés Kutason
2009-05-09 19:04
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Riasztó lövés KutasonTizenéves roma fiatalok esete egy pisztolyát használó fiatalemberrel

Lövés dördült múlt vasárnap a Somogy megyei Kutas határában. Helyi cigányszervezetek szerint egy férfi roma gyerekekre lőtt riasztófegyverével. Ő viszont azt állítja: megtámadták, így önvédelemből, s csak a levegőbe lőtt. 

 

 

 

- A szomszédos Belegből tartottam hazafelé, Kutasra négy barátommal vasárnap délután. Az út szélén toltuk a bringákat, mert a biciklimnek leeresztett a gumija. Nem sokkal Kutas előtt, a nagy kanyarban megelőzött bennünket egy szürke terepjáró. A sofőr mellett ülő férfi felénk lóbált egy pisztolyt. Aztán a kocsi lefékezett, tolatott, a férfi pedig leengedte az ablakot, és ránk lőtt. Senkit nem talált el, de a barátom, aki közelebb állt a kocsihoz, azt mondta, érezte, ahogy elsuhan valami a feje mellett. Aztán a terepjáró elhajtott.

 

Így eleveníti fel az egyik biciklis gyerek, a szülei tanácsára névtelenséget kérő tizennégy éves roma fiú a történteket. A lövésről a rendőrség nem adott hírt, a történtek miatt az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat somogyi szervezete fordult a nyilvánossághoz, napokkal később. A fiú elmondása szerint öten voltak, közülük a legkisebb 13, a legidősebb 16 éves. Állítja: előzménye nem volt a lövésnek.

 

- Először nem akartam elhinni, hogy igaz, amit mesélnek a gyerekek - veszi át a szót a fiú közmunkásként dolgozó édesapja. - Egyszerűen képtelenségnek tűnt, hogy a mi falunkban is előfordulhat olyan eset, mint amilyeneket a tévében mutatnak hónapok óta. Nem hittem volna, hogy csak úgy rálőhetnek romákra, ráadásul gyerekekre. De mivel a fiam és a barátai ugyanúgy mesélték el a történteket, hittem nekik, s elindultunk a rendőrségre. Ismeretlen személy ellen tettünk feljelentést, pedig az egész falu tudja, ki lőtt.

 

Valóban nyílt titok a somogyi faluban, hogy ki ült a terepjáróban: a község egyik orvosának leendő veje. A történtekre azonban egészen másként emlékszik vissza a szintén névtelenséget kérő család, s a fegyvert elsütő 25 éves fiatalember. Csak abban értenek egyet: eldördült egy lövés.

 

- Belegből tartottunk hazafelé, Kutasra. A menyasszonyom vezette az autót, az anyukája hátul, én elöl ültem. A kutasi kanyar előtt hirtelen fékeznünk kellett, mert hat-hét fiatal kerékpárral elállta az utat - mondja az egyetemista fiatalember. - Megálltunk, s vártuk, hogy odébbmennek, de nem ez történt: körbeállták a kocsit, fenyegetően kiabáltak, rázták az öklüket, s olyan mozdulatokat tettek, mintha valamivel meg akarnák dobni az autót. Egyre feszültebb lett a helyzet. Végül úgy döntöttem, hogy előveszem, s megmutatom az engedéllyel tartott riasztópisztolyomat, hogy véget vessek az egésznek. Ez sem volt azonban elég. Ezért a menyasszonyom szép lassan előregurult az autóval, én meg lehúztam az ablakot, és lőttem egyet a levegőbe. Ezután utat nyitottak előttünk.

 

Amikor a fiatalembert arról kérdezem, hogy miként tűnhetett oly fenyegetőnek néhány tizenéves fiú, azt mondja: a nagy kavarodásban nehéz volt megállapítani, ki, hány éves. A férfi menyasszonyának édesanyja így beszél:

 

- Amikor körbevették az autót, s kiabáltak, egyáltalán nem volt idő arra, hogy megnézzük, mennyi idősek. Akkor nem ártatlan kisgyerekeknek tűntek. Féltünk tőlük.

 

A fiatalember megemlíti azt is, hogy fél éve vette magának a riasztópisztolyt, mert korábban is érték már atrocitások Kutason - vitába keveredett helyi romákkal, s volt, hogy megfenyegették. Vasárnap óta újra életveszélyesen megfenyegették, helyi romák azt mondták, bosszút állnak a történtekért.

 

Az eset nyomán a rendőrség vizsgálatot indított.

 

- Az eddigi vizsgálatok szerint a férfi csak figyelmeztető lövést adott le, nem emberre célzott. A pisztolyban riasztópatron volt, ami kizárólag hangot ad ki, sérülést nem okoz - mondja Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A lövést leadó férfi ellen garázdaság, a fiatalok ellen közlekedési szabályok megsértésének gyanúja miatt indult eljárás.

 

Az eset felbolydította a másfél ezer lakosú Kutas életét. Vannak, akik tudni vélik, hogy a fegyvert elsütő fiatalembernek nem ez az első konfliktusa a romákkal. Mások viszont azt mondják: azokkal a roma fiatalokkal sok baj van.

 

- Nehéz igazságot tenni, de az tény, megengedhetetlen, hogy tizenéves gyerekeket riasztópisztollyal fenyegessenek - mondja Bogdán Ferenc, a kutasi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

 

Egyed György polgármester azt mondta:

 

- Csak hallomásból értesültem az esetről, így nem lenne helyes véleményt mondani. Annak örülök, hogy végül nem sebesült meg senki. Az viszont elkeserít, hogy a történtek miatt már ezt a falut is elérték az ellenségeskedések. Erre utal, hogy sokan már azt latolgatják, vajon romaügy-e, ami történt. Eddig békességben éltünk együtt a romákkal, most érzékelhetően feszültebb a helyzet. A napokban egyeztetésre hívom a helyi roma szervezeteket. Meg kell beszélnünk, mit tehetünk azért, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba.

 

C-PRESS - NOL

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-01-21
  Ma akkor is energikusnak érezhetjük magunkat, ha hosszúra nyúlt az előző este. A sok alkohol hatása is könnyebben elmúlik. Jól tesszük, ha a mai napon többet pihenünk. Sétáljunk egy nagyot és együnk könnyű ételeket! Ma fontos lesz, hogy megkíméljük magunkat a méreganyagoktól. A káros anyagok elsősorban a cellulitis nevű zsírlerakódás képében raktározódnak el. Az ünnepek után egyébként is nehezebbek lehetünk néhány kilóval. Igyekezzünk megszabadulni a feleslegtől!
 • Heti általános horoszkóp 2020.január 21-től 27-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-20
  Ma türelmetlenebbek leszünk, nehezebben mennek az aprólékos feladatok. Meg vagyunk győződve arról, hogy kizárólag nekünk lehet igazunk, így könnyen keveredünk vitába. Sajnos erőszakosan akarjuk meggyőzni egymást. Ma fogyasszunk több gyümölcsöt, rendkívül jót tesz szervezetünknek! Akik hajlamosak a savasodásra, bánjanak kicsit óvatosabban a gyümölccsel, éppen a savtartalma miatt. Jó ötlet, ha egyúttal néhány darab kekszet is elropogtatunk.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 20-tól 26-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Heti Tarot, Vigyázat: a csalás hete következik
  A Tarot kártya ősi misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Nem csoda, hiszen egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. Grace lapjai csalás lehetőségét sejtetik, ugyanakkor pozitív energiákra is számíthatunk.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek