Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Sorozat - romagyilkosok: FBI kontra magyar módszerek
2009-05-08 10:40
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Sorozat - romagyilkosok: FBI kontra magyar módszerekA napokban érkeznek Magyarországra az FBI bűnügyi profilalkotói, akik a romák elleni támadások felderítésében a nyomozóinkat fogják segíteni. Hogyan dolgoznak a világ legjobb viselkedéskutatói? Miben különböznek a magyar kollégáiktól? Összeállt-e már a romagyilkosok profilja?

 

 

 

Filmekből, sorozatokból már ismerjük őket. Legtöbbször sorozatgyilkosságok kapcsán kérik a segítségüket. A helyszínre érkezve megvizsgálják a holttest elhelyezkedését, a gyilkosság módját, kikérdezik az áldozatok családtagjait és ismerőseit, párhuzamokat próbálnak levonni hasonló jellegű, korábbi esetekből, majd felállítják az elkövető pszichológiai jellemrajzát, amelyben a nemére, életkorára, munkájára, valamint az őt ért esetleges traumákra koncentrálnak. Ők a profilozók vagy más néven viselkedéskutatók, akik közül is a legjobb szakemberek az FBI Virginia államban lévő, quanticói központú Viselkedéskutató Egységében dolgoznak. A romaellenes támadásokat vizsgáló Nemzeti Nyomozó Iroda is tőlük kap segítséget.

A személyiségre koncentrálnak

Nyomoztak már emberrablók, sorozatgyilkosok után, igyekeztek felvázolni a terroristák típusát a New York-i, a madridi és a londoni öngyilkos merényletek után. Ezúttal pedig a romagyilkosok elfogásában segítenek az elkövetők profiljának a megalkotásával. A bűnügyi profilozás alapja a bűncselekmény helyszínének és a rendelkezésre álló információknak az elemzése, amelynek révén összeáll egy kép az elkövető vagy elkövetők személyiségéről, kezdve a nemétől, az életkorától, a származásán át, egészen a külsejéig (magasság, testsúly, stb.). A felállított pszichológiai jellemrajzzal pedig behatárolható a gyanúsítottak köre, sőt közülük akár pontosan be is azonosítható a tettes. A bűnügyi profil legfontosabb eleme a személyiség, amelyről a viselkedés mindent elárul. A viselkedéskutatók pedig ezt a bűncselekmény elkövetésének a módjából (pl. ki az áldozat, hol történt a gyilkosság, milyen fegyvert használt, sor került-e kínzásra vagy nemi erőszakra?) állapítják meg, felállítva az elkövető jellemrajzát.

 

Sorozat - romagyilkosok: FBI kontra magyar módszerek

Kész a profil - legalábbis a Gyilkos elmék című sorozatban 

 

A törvényszéki pszichológusok profilalkotása mögött – amelyhez ugyan egy kis spekuláció is társul – többéves kutatómunka húzódik. John Douglas, az FBI legjobb bűnügyi személyiségelemzője, aki 1995-ig az FBI Nyomozástámogató Részlegének volt a vezetője, tartozott az első profilozók közé. Douglas – akinek a nevéhez számos sorozatgyilkos elfogása kötődik – és társai éveket töltöttek bűnözők kihallgatásával, hogy minél jobban megismerjék tetteik motivációit. Az igazán jó viselkedéskutató ugyanis képes arra, hogy az elkövető szemszögéből (saját érzéseit elnyomva) szemlélje a bűncselekményt, valamint arra, hogy ízekre bontsa a tettes és az áldozata közötti kapcsolatot.

Az elkövető személyiségképének felállítására kétféle módszer létezik. Az egyik az FBI Viselkedéskutató Egységében használt metódus, amelynek állomásai a következők: a bizonyítékok helyszínen való összegyűjtése, a bűncselekmény rekonstruálása, a profil felállítása, a nyomozás, majd a tettes elfogása. Az FBI – amelynek módszere az Egyesült Államokban, Hollandiában és számos más európai országban elterjedt – az elkövető bűncselekményeinek alapos elemzése után állapítja meg személyisége és viselkedése legfontosabb jegyeit. A másik viszont Brent E. Turvey, törvényszéki pszichológus és bűnügyi profilozó deduktív logikán alapuló módszere (bizonyos előfeltevésekből történik az egyedi esetre vonatkozó következtetés levezetése), amely inkább csak arra jó, hogy leszűkítse a gyanúsítottak számát.

 

Sorozat - romagyilkosok: FBI kontra magyar módszerek

 

Magyar profilozók

Hazánkban is dolgoznak a rendőrség kötelékében profilozók, ám ők az FBI-osoktól eltérően más jellegű módszerekkel dolgoznak – értesült a FN. Míg tengerentúli kollégáik a pszichológiára alapozzák a profil felállítását, addig a magyar szakértők inkább a statisztikát és a matematikát hívják segítségül. Ők ugyanis a hasonló bűncselekmények elkövetőiről rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján alkotják meg az elkövető személyiségprofilját. Ebben az esetben a profilalkotás statisztikai adatokra, bűnügyi nyilvántartások adataira épül, nem pedig a helyszínen talált bizonyítékokra, rendelkezésre álló nyomokra (a gyilkosság eszköze, a helyszín jellege, az elkövetés módszere stb.)

Még képlékeny a romagyilkosok profilja?

A legutóbbi romagyilkosság óta szinte napról napra módosult a feltételezett elkövetők jellemrajza:

Április 24.
„Az elkövetők négy-öt, a negyvenes éveiben járó, a fegyverkezelésben nagy gyakorlatot szerzett férfi, akik biztos kézzel ölnek embert. Az elkövető rendkívül elvetemült, az éjjeli és egyéb terepen is jól mozgó, ebben a tekintetben felkészült vagy valamilyen úton felkészített személy, aki nem riad vissza emberre is ráfogni a fegyvert, azzal a szándékkal, hogy megölje.” (Bencze József országos rendőrfőkapitány)
Már az aktív rendőrök, katonák és a francia idegenlégió magyar tagjai között is keresik a gyilkosokat, de azokat is ellenőrzik, akik részt vettek a délszláv háborúkban.

Április 25.
A katonai elhárítás a jelenleg szolgáló vagy nyugdíjas katonák, határőrök nyilvántartását vizsgálja át, hogy gyanúsítható-e valaki a Molotov-koktélos és fegyveres támadásokhoz hasonló cselekményekkel. A titkosszolgálatok szerint a tettesek egy része a honvédségnél vagy rendőrségnél kaphatott kiképzést.

Április 27.
„Az elkövetők jártasak a vadászfegyverek használatában. A bűncselekmények előtt pedig terepszemlét tarthattak.” (Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója)
„Profik a gyilkolásban és a nyomok eltüntetésében.” (Draskovics Tibor rendészeti miniszter)
„Az elkövető skizofrén, kettős személyiséggel élő férfi lehet, aki a hétköznapi életben békés, jóravaló embernek tűnhet, miközben elköveti ezeket a gyalázatos bűncselekményeket.” (Házi István, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója)

Április 28.
„A feltételezések szerint a tettesek 20 és 60 év közötti férfiak lehetnek, akik között az átlagnál jobb lőképességű elkövető is van. A bűnözők célszerűen, praktikus okok alapján választanak autót.” (Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója)

Május 3.
„Egy kicsi, elszánt és profi csapatról van szó, amelynek tagjai korábban valószínűleg nem követtek el bűncselekményt, viszont valószínű, hogy újabb támadásra készülnek. Mindenképpen tudatosan roma telepeket vesznek célba, kerülik a feltűnést, többnyire autópályához vagy erdőhöz közel támadnak, hogy a menekülési útvonal biztosított legyen, általában mindig szélső házra támadnak.” (Bencze József országos rendőrfőkapitány)

Május 4.
„Az elkövetők környezetükhöz képest „rendellenesen élnek”, időnként több órára eltűnnek éjszaka, ez is adhat fogódzót a bűnösök kézre kerítéséhez.” (Bencze József országos rendőrfőkapitány)

 

C-PRESS - FN.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.január 25-től 31-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-01-25
  Ma sokkal több szabadságra tartunk igényt. Ma tartsuk szem előtt az aranyigazságot, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha nagyon kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő baleseteket.
 • Lehet könnyebb az élet?
  Senki nem ígérte, hogy könnyű lesz. Hiába is ígérné, mi magunk teremtünk és vonzunk be mindent az életünkbe. Tőlünk lesz könnyű vagy nehéz. Hajlamosak vagyunk felelőst keresni a saját boldogtalanságunkért, és ki tudja miért, mindig másokon kezdjük. Látjuk, tudjuk, hogy ez nem működik, tapasztaljuk, hogy a másik a kedvünkért nem változik meg. És ennél jobbat nem is tehet!
  image
 • Heti szexhoroszkóp 2020.január 24-től 30-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-01-24
  Ma örülünk a munkának, hasznossá szeretnénk tenni magunkat. Sokkal többet dolgozunk, és ráadásul pontosan. Annyira a munkára koncentrálunk, hogy közben elfelejtkezünk a szükségleteinkről. Ma a zöldségek napja van, sikerrel biztosíthatjuk szervezetünk ásványi anyag, vitamin utánpótlását. Ez azért fontos, mert szervezetünk nem tudja a vitaminokat önállóan előállítani. A nyers zöldségfélék azonban bővelkednek bennük, valamint rostokban is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek