Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Magyar Gárda: ítéletre várva
2009-05-08 10:26
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Magyar Gárda: ítéletre várvaEgyre megdöbbentőbb tettekkel hívja fel magára a figyelmet a Magyar Gárda, ám még mindig nem lehet tudni: mikor születhet meg az egyesület feloszlatásáért indított perben a másodfokú, jogerős ítélet. Az elmúlt néhány héten gárdisták nevéhez köthető gyilkosság, holokauszttagadás és rohamrendőrökkel való összecsapás is.

 

 

A mozgalomnak eközben már 2000-nél is több tagja van, s az ellenük indított per eleje óta majdnem megnégyszerezték létszámukat. 

 

Miközben a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület feloszlatásáért indított perben még mindig nincs másodfokú ítélet, a gárdisták egyre megdöbbentőbb tettekkel hívják fel magukra a figyelmet. Elég csak a legutóbbi néhány hét eseményeit felidézni, és rögtön egy holokauszttagadás, illetve egy brutális gyilkosság köthető a Magyar Gárda - egész pontosan annak mozgalmi részének - nevéhez.

Mint emlékezetes: április 20-án egy ex-gárdista mészárolta le barátnőjét Kalocsán. A rendelkezésre álló információk szerint a lány szakítani próbált a fiúval, mert - szülei győzködésének hatására - elege lett annak szélsőséges nézeteiből. A gárdista "válaszul" többször megszúrta a lányt, majd torkát fültől-fülig átvágta. Mindez azonban nem volt elég, a fiú barátnőjét - habár a rendőrség ezen információkat nem erősítette meg - egy horogkeresztes zászlóval is letakarta a gyilkosság után.

Két nappal korábban, árpilis 18-án volt az a szélsőséges, neonáci rendezvény, amelyen megjelent a Magyar Gárda 60 fős csoportja is. A budai Várban tartott demonstráción Dósa István, a szervezet főkapitánya jelentette ki: semmi nem igaz a holokausztból. (A tüntetés több más, gárdán kívüli résztvevője is borzolta az idegeket náci szövegű transzparensekkel.)

A paramilitáris szervezet rossz megítélésén az sem javíthat sokat, hogy mindkét közelmúltbéli eset a Magyar Gárda "őrző szárnyához" köthető. Ennek a vezetője az a Dósa István, akit az eredeti - azaz Jobbikhoz köthető gárda - éléről tavaly szeptemberben távolítottak el. Mindezek ellenére a Jobbik szélsőségességét bizonyíthatja az, hogy Dósát még Vona Gábor, Jobbik- és Magyar Gárda Egyesületi elnök nevezte ki. Eltávolítását pedig nem a főkapitány nézetei miatt kezdeményezték, hanem azért, mert nem értett egyet a Vonával.

A felidézett esetek mellett már kevésbé tűnhet megdöbbentőnek az, hogy a gárda - szintén egy kisebb csoportja - összecsapott a rohamrendőrökkel április 14-én. Ekkor számtalan tüntetést szerveztek Bajnai Gordon kormányfői kinevezésének idejére. Az egyik ilyen demonstráción történt a végül könnygáz bevetésével végződő harc.

A gárda ezt megelőzően leginkább "csak" arról volt híres, hogy vidéki települések romatelepein tart - saját szóhasználatukkal élve - közérzetjavító, egészségmegőrző sétákat. Igaz, már ezen tevékenységük is elegendő volt ahhoz, hogy a Fővárosi Bíróság december 16-án első fokon kimondja: a Magyar Gárda Egyesületet feloszlatják.

A per azonban nem haladt túl gördülékenyen. Az egyesület feloszlatásáért indított polgári peres eljárásban az ügyészség 2007 decemberében nyújtotta be keresetét a bíróságnak, ám jogerős ítélet azóta sem született. Egyelőre ráadásul nem is tudni, mikor dönthet az ügyben eljáró Fővárosi Ítélőtábla.

De maguk a tárgyalások is tartogattak bőven meglepetéseket: az első, 2008. márciusi pernapon a gárdisták sorfalat álltak a tárgyalóterem előtt, s nem engedték be az újságírókat a terembe. Miután három tárgyalást sikerült megtartani, ismeretlenek megfenyegették az ügyet tárgyaló bírónőt szeptemberben, aki emiatt bejelentette elfogultságát. Ezek után új bírót kellett kijelölni, s ezért gyakorlatilag fél évre megállt a per. Újrakezdésre csak decemberben került sor, igaz, ekkor két feszes tárgyalási nap után ki is mondták az ítéletet.

A tárgyaláson kiemelt szerepe egyébként alapvetően egy 2007-es tatárszentgyörgyi rendezvénynek volt. A helyszínről megjegyzendő: ebben a faluban idén februárban meggyilkoltak egy roma férfit, és alig öt éves kisfiát. Április közepén, a tatárszentgyörgyihez nagyon hasonló módon Tiszalökön gyilkoltak meg egy idős roma férfit. Itt szintén tartott korábban demonstrációt a Magyar Gárda. A romák elleni bűncselekmények eközben olyan súlyossá és gyakorivá váltak, hogy még a The New York Times is címlapon foglalkozott velük egy április végi számában. A Magyar Gárda, ahogyan az azt életre hívó Jobbik is, a cikkben kiemelt szerepet kapott, s külön, név szerint foglalkoztak velük.

Miközben a gárda híre már bejárta az Egyesült Államokat is, a szervezet továbbra is minden további nélkül folytatja tevékenységét. Sőt, a per kezdete óta szinte megnégyszerezte tagságát. A 2007 augusztus végi, Jobbik által kezdeményezett megalakulásukkor 56 tagot avattak a budai Várban, azóta öt országos avatást tartottak a Hősök terén. Elmondható, hogy minden egyes alkalommal több százzal nőtt létszámuk, s mára már 2000-nél is több taggal "büszkélkedhetnek". A per kezdetén még hatszázan lehettek.

Sok jóval ráadásul a per esetleges lezárása sem kecsegtet: Vona Gábor, az egyesület elnöke és Gaudi-Nagy Tamás, a szervezet jogi képviselője jó előre bejelentette: a gárda, mint egyesület - amely ellen a per folyik -, s a mozgalom, amely hivatalosan a romaellenes meneteket tartja, élesen elkülönül egymástól. Így várhatóan további jogi csűrés-csavarás követi majd a jogerős ítélet megszületését is.

 

C-PRESS - Népszava Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 27-től február 2-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-27
  Ma figyelmetlenek leszünk. Fontos elintéznivalókat felejthetünk el, - használjuk a határidőnaplónkat! Így talán elkerülhetjük, hogy kínos helyzetbe keveredjünk. Ma jól tesszük, ha friss levegőt biztosítunk magunknak. Tehetünk egy sétát a természetben, vagy szellőztessünk ki jó alaposan. Ha cigarettázunk, akkor csökkentsük a cigik számát. A mai napot használhatjuk a leszokás megkezdésére is.
 • Heti Tarot: a szórakozás hete következik
  A Tarot kártya misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat. Grace lapjai vegyes energiákat ígérnek az előttünk álló hétre.
  image
 • Döntés a Chacrys Kristályágy mellett
  Valaki egyszer azt mondta: egyetlen döntés választ el egy teljesen más élettől. Mondani persze könnyű. Pedig sokan képesek arra, hogy elinduljanak az ismeretlenbe, ami néha nem is annyira ismeretlen, mint inkább felfedezésre váró. Hozzám hasonlóan régi barátnőm is ilyen volt, amikor évekkel ezelőtt rátalált egy fantasztikus fiatalemberre, aki megismertette a Chacrys kristályággyal, így Magyarországon az elsők között találkozhattam vele én is.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2020.január 26-tól február 1-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek