Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Háborús veszély
2009-05-07 10:01
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Háborús veszélyMaga Sólyom László érezte szükségét, hogy felhívja a figyelmet a Cigány sor című kötetre, melyből az államfő szerint mindenki tanulhat. A szerző, Romano Rácz Sándor szerint a mai gondok gyökere, hogy senki sem ismeri a romákat - még liberális szószólóik sem.

 

 

 

- Fordulóponthoz jutottunk, vagy médiahabosítás a New York Times hozzáállása, hogy hazánkban a romák ellen fordult a társadalom?

- Habosításnál többről, valós problémáról van szó. Rágondolni sem merek, mi lesz, ha nem kapják el az utóbbi hónapok gyilkosságsorozatának tetteseit.

- Mi lehet?

- Akkor reális veszély a polgárháború. Nem segít, ha egymás torkának esünk, s a probléma megértéséhez nem visz közelebb a leegyszerűsítő rasszistázás sem. Több száz éves folyamat szükségszerű állomásánál vagyunk. Az első romák a XIV-XV. század fordulóján szétszórt csoportokban érkeztek egy olyan Európába, melyben nagyjából lezárult a feudális társadalmi rend kialakulása, pénzzel, hadsereggel, államszervezettel. A roma csoportok mindezt nélkülözték - kódolva volt a konfliktushelyzet. A mai probléma hátterében az áll, hogy a többségi társadalomnak felszínes ismeretei vannak erről a társadalmon évszázadokig kívülálló roma kultúráról. Ezért szülessék bármilyen program, kudarcra van ítélve.

- Pedig egyes értelmiségiek a romák szószólóinak érzik magukat.

- A rendszerváltás időszakában az amúgy jó szándékú liberális értelmiség úgy érezte, egyrészt kötelessége, másrészt érdeke a közbeszéd tárgyává tenni a cigányság helyzetét. A gond az, hogy ők sem ismerik azokat, akikért szót emelnek. Aki szereti a cigányokat, ugyanúgy nem tudja, kiket szeret, mint aki utálja őket. Sőt a romáknak is felszínesek az ismereteik saját kultúrájukról.

- A napjainkban újjáéledő vajdarendszer is a saját kultúra ismeretének hiányából fakad?

- Alighanem. A roma közösségekben ugyanis sosem voltak címet viselő, kiváltságos vezetők. A vajdákat a többségi hatalom nevezte ki, hogy kordában tartsák ezt a renitens társaságot. A vajda mint cigányvezető viszont megmaradt a többségi közbeszédben - onnan szivárgott most vissza a roma kultúrába. A mai vajdák tehát önjelölt vezetők, akik játsszák a szerepüket. A romák ebben a helyzetben arra kényszerülnek, hogy kövessék a többségi mintákat, ami viszont a legtöbbször nem sikerül nekik.

 

- Önnek sikerült?

- Nem, és nem is ez volt a célom. Azt hiszem, nekem integrálódnom sikerült, s közben nem veszítettem el roma identitásomat. Az én szerencsém, hogy abba a közösségbe születtem bele, amely a XIX. és a XX. század során elviselhető kapcsolatot alakított ki a magyar társadalom bizonyos rétegével: a cigányzenészek közösségébe. Ebből következik, hogy tanulhattam, és megfelelő egzisztenciát alakíthattam ki. Nem sokan vagyunk ilyenek. Hogy ez változzon, abban kulcsszerepe lenne a közoktatásnak, csakhogy a pedagógusok sem ismerik a roma szokásokat, s a gyerekek számára az iskolai siker elsődleges feltétele az asszimiláció.

- Lehet anélkül sikeresnek lenni bármilyen közegben, hogy az ember alkalmazkodna a közösség normáihoz?

- Alkalmazkodni természetesen kell. Én is alkalmazkodtam - de nem asszimilálódtam. Úgy voltam kitűnő tanuló, hogy nem kellett átváltoznom. Délben hazamentem, és lehettem cigány, beszélhettem az anyanyelvemen. Nem csak a tanulónak kell alkalmazkodnia az iskolához, annak is hozzá. Esetemben ez történt, pedig a negyvenes-ötvenes években még senki sem beszélt integrációról. Csakhogy amikor megbetegedtem, a tanító néni eljött, leült az ágyam szélére, még a fejem is megsimogatta, hogy lássa, lázas vagyok-e. Attól fogva betegen is mentem iskolába. Persze az én csoportom a kisebbség. A romák többsége úgy élt a XX. század közepéig, hogy kizárólag funkcionális kapcsolatai volt a többségi társadalommal. Csak annyi időt töltöttek a cigánytelepen kívül, amennyit feltétlenül kellett. Az ő leszármazottaik élnek ma nyomortelepeken, a kívülállás kultúrájában. Ez az, amit senki sem ért.

- Mit kellene érteni?

- Szemléltetésként: amikor egymás fejére átkot szóró, üvöltöző cigányasszonyokat lát a kívülálló, megvan a véleménye az "agresszív cigányokról". Azt azonban kevesen tudják, hogy mindez szerves része a kívülállás kultúrájának. Műveszekedés, tudatos színjáték, s épp az a célja, hogy távol tartsa a kívülállót.

 

- El kellene fogadnunk a "kívülállás kultúráját"?

- Nem lehet elfogadni, de mivel a kulturális ellentét mélyen gyökerezik, a probléma felszámolásához egy emberöltőre is szükség lehet. A politika bűne, hogy négy években gondolkodik. Ha vannak is pályázatok, azokból személyeket támogat, a saját szakértőit. Ebben ludasak a roma politikusok is. Igaz, a kisebbségi önkormányzatiság a nemzeti kisebbségek testére szabott konstrukció, ezért nem alkalmazható a romákra. A roma kisebbség ugyanis nem nemzeti kisebbség. Nincs roma nemzet - hiába állítják egyesek, hogy van.

- Mégis mit jelent akkor romának lenni?

- Nehéz kérdés. A hatvanas évekig léteztek a hagyományos csoportok, azóta összekuszálódtak a közösségi viszonyok. Identitásválságban van a cigányság, melyből még nem látszik, mi nő ki. Találtam olyan, hét családból álló csoportot, mely viszonylag jómódú, asszimilálódott közösségből szakadt ki. Nem megy el bérmunkásnak, inkább dolgozik feketén a kőművesnek, elmegy a szeméttelepre, fémet gyűjt. Talán lázadás az asszimiláció ellen. Ezek a borzalmasan szegény emberek ugyanis boldogabbak, mint azok az asszimilálódottak, akik közül kiszakadtak.

- Az államfőre hatott a könyvével. A roma közösségekre hogyan tud?

- Sehogy. Az átlag romák ugyanis nem olvasnak könyvet. A többségi kultúra írásbeli, a roma kultúra szóbeli. Az én történetem arról szól, hogy átkerültem előbbiből az utóbbiba - ami nem ment egyik napról a másikra. Ezt a történetet dolgozza fel a könyvem is. Más okból sem könnyű hatást gyakorolni. Régen tabuk védték a csoporthatárokat: egy beás számára például tilos volt más csoportba tartozóval szóba állni. Ennek nyomai ma is megvannak, ami a rendszerváltáskor vált számomra nyilvánvalóvá, amikor elkezdtük a romapolitikát. Előtörtek a hagyományos csoportközi feszültségek. A politikai érdekek és a pénz persze olykor felülírják ezeket is.

 

ROMANO RÁCZ SÁNDOR

1940-ben anyanyelvét őrző kárpáti cigány családba született. • A nógrádi Magyargécen nevelkedett, majd Budapesten, a II. Rákóczi Ferenc Katonai Középiskolában tanult. • 1968-ban építőmérnöki diplomát szerzett az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán. • A hetvenes évek második felétől öt évig vendéglátós zenész (nagybőgős). • A rendszerváltás utáni roma önszerveződés részese, a Phralipe szervezet alapítója. • 1994-ben jelent meg kárpáti cigány szótára és nyelvtana. • 1996-tól kilenc éven át az ELTE BTK cigánypedagógiai szakcsoportjának vezetője. • 2008-ban jelent meg Cigány sor című könyve.

 

C-PRESS - Heti Válasz

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Küldetés teljesítve?
  A küldetésünkhöz mindannyiunknak el kell jutnia. Be kell töltenünk, szolgálnunk kell, mert addig nem találhatjuk meg a helyünket, amíg céltalanul, a napi rutint ismételve tengetjük az életünket. A küldetés az, amiért a Földön vagyunk. Nem pedig azért, hogy felkeljünk, elmenjünk robotolni, kifizessük számláinkat, a boldogtalanságunkért másokat okoljunk, majd békétlen éjszakai álmunkban is a félelmeinkkel harcoljunk.
  image
 • 2020. A JANG FÉM PATKÁNY ÉVE
  ÉRTELEM ÉS ÉRZELEM A Gergely naptár szerint már tart a 2020-as év, január 1-jén ünnepeltük az Újévet, a kínai asztrológiában azonban február 4-én, budapesti idő szerint 10:04 órakor veszi kezdetét a jang Fém Patkány éve.
  image
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-01-28
  Szeretnénk a saját elképzeléseink szerint intézni az ügyeinket, de többször is akadályokkal találhatjuk magunkat szemben. Ma érzékenyek leszünk, egy rosszul megfogalmazott mondattal is könnyen megbánthatjuk egymást. Lehet, hogy kedvesünk egyáltalán nem akar megsérteni, csak éppen helytelenül hangsúlyozott egy szót. A szex csak akkor lesz fontos, ha érzelmekkel párosul.
 • Heti általános horoszkóp 2020.január 28-tól február 3-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 27-től február 2-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek