Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A legfőbb nemzeti kérdés a romák jövője?
2009-05-06 14:36
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A legfőbb nemzeti kérdés a romák jövője?Ha ma Magyarországon van nemzeti kérdés, akkor az első számú az, hogy mi lesz a magyar cigányság jövője, hogy a romák be tudnak-e illeszkedni a magyar társadalomba, képesek lesznek-e annak sikeres részévé válni - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatón Fodor Gábor, miután több roma civil szervezet képviselőivel találkozott.

 

 

Az SZDSZ elnöke közölte, hogy abban a helyzetben, amikor növekszik az előítélet és az erőszak, jelentősége van a cigányság melletti kiállásnak.

A politikus elmondta: véleményük szerint a Bajnai-kormánynak több lépést is meg kell tennie az ügyben. Ezek között említette az oktatás, a foglalkoztatás és a lakhatás kérdéseinek megoldását.

A pártelnök üdvözölte, hogy az oktatási és a szociális tárcánál létrehozták az esélyegyenlőségi biztosi posztot. Fodor Gábor a problémát elemezve megemlítette, hogy 2001-ben a gyerekek 73 százaléka járt középiskolába, de a roma származásúaknak csak egyötöde jutott be ezekbe az oktatási intézményekbe. Elmondta azt is, hogy országosan a diákok közel 55 százaléka érettségizett, míg ez az arány a cigány származású fiatalok között öt százalék volt. Arra is kitért, hogy a középiskolát elvégzők között az egyetemekre és főiskolákra bejutottak aránya jelenleg negyven százalék közötti, de a roma származású fiataloknak csak egy százaléka tanul a felsőoktatásban.

A pártelnök elmondta azt is, hogy 2003-ban a 15-74 éves romák között a férfiaknak 21, míg a nőknek csak 15 százaléka volt foglalkoztatott. Fodor Gábor elfogadhatatlannak nevezte, hogy legyen olyan népcsoport Magyarországon, ahol ilyen alacsony ez az arány, azért ebben az ügyben is programot várnak a kormánytól.

A pártelnök kitért arra, hogy a lakhatás kérdésében is lemaradás tapasztalható. Közölte: az SZDSZ már a mostani költségvetés vitájában is azt az álláspontot képviselte, hogy miközben megszorító és takarékossági intézkedésekre van szükség, van néhány terület, amelyeken az egész társadalom érdeke az aktivitás folytatása. Ilyen területnek nevezte a cigánytelepek felszámolásának programját. Mint mondta, a statisztikai adatok szerint a cigány családok 72 százaléka él szegregált környezetben.

Az SZDSZ EP listájának 4. helyén álló, és a sajtótájékoztatón szintén részt vevő Ignácz József a közmunkaprogramok kapcsán azt mondta, hogy egy kistelepülés önkormányzata nem képes annyi lehetőséget biztosítani, amennyi felszívná a rendelkezésre álló munkaerőt. A Baranya megyei Besence polgármestereként dolgozó politikus úgy vélekedett, hogy ezt a feladatot olyan szervezetekre kellene bízni, amelynek megvan hozzá a szakértelme. Azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy a probléma megoldásához az európai uniós projektek nyújtsanak segítséget.

Az oktatásról úgy vélekedett, hogy vannak olyan szegregált intézmények, amelyek jól működnek, sőt vannak olyanok, amelyek csak szegregáltan működnek jól. Példaként említette a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó intézményeket.

Fontosnak nevezte, hogy az iskolákban dolgozó pedagógusoknak legyen meg az a tudása, amelynek segítségével akkor is eredményesen képes oktatni, ha nem az adott nemzetiséghez tartozik.

Fodor Gábor a roma integrációra fordított pénzek ellenőrizhetőségéről kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az integrációra költött összegek felhasználását az Állami Számvevőszék ellenőrzi. Hozzátette: azt is fontosnak tartják, hogy a minisztériumok is fokozottan ellenőrizzék a pénz sorsát.

Arra a kérdésre, tudtak-e róla, hogy az egyik európai uniós plakátjukon az "árpádsávosok" között bemutatott férfi valójában egy ismert amerikai sportoló, azt mondta: egy ügynökség arcképcsarnokából vásárolták a felvételt. Megjegyezte, tudatosan választottak egy külföldi arcot, hogy senki ne érezze úgy, hogy az SZDSZ "az ő arcát bármilyen módon fel akarja tenni egy plakátra".

Arra a felvetésre, miszerint kedden Horn Gábor kampányfőnök azt mondta, nem tudták, hogy milyen arc szerepel a plakáton, azt a reklámügynökség választotta, úgy válaszolt: a kampány minden elemét, például a technikai elemeket ő maga sem ismeri. Hozzátette, hogy szerdán kérdezte meg az esetről az érintetteket, többek között Horn Gábort, aki "ezek szerint tegnap nem tudott róla, de ma már tud róla, hogy hogyan is történt ez". A pártelnök szerint az esetben semmi rendkívüli nincs, ők megbíznak reklámügynökséget ilyen esetekben, tehát nem arról van szó, hogy az SZDSZ kereste volna az arcot.

A téma kapcsán Fodor Gábor egy másik kérdésre azt mondta, nem érzik visszásnak rasszistaként feltüntetni a férfit, aki amerikai, de eredetileg mexikói származású bevándorló. Mint mondta, nem kutatták a származását, a képnek üzenetértéke van, amellyel azokat az indulatokat akarják bemutatni, amelyeket a szélsőjobb gerjeszt. Felhívta arra is a figyelmet: ahhoz, hogy valaki egy plakáton szerepelhessen, ahhoz szükséges az ő engedélye. Véleménye szerint a plakátarcokra úgy kell tekinteni, mint a színészekére.

Herényi Károlynak az SZDSZ plakátkampányát bíráló felvetésére azt mondta, nem hiszi, hogy reklámot csinálnának a Jobbiknak, mert ők a saját eszméiket, a szabadságot és a szolidaritást akarják bemutatni. Hozzátette: természetes, hogy a kampányban megmutatják azt is, mi az ellenpontja annak, amit képviselnek.

 

C-PRESS - STOP!

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-01-21
  Ma akkor is energikusnak érezhetjük magunkat, ha hosszúra nyúlt az előző este. A sok alkohol hatása is könnyebben elmúlik. Jól tesszük, ha a mai napon többet pihenünk. Sétáljunk egy nagyot és együnk könnyű ételeket! Ma fontos lesz, hogy megkíméljük magunkat a méreganyagoktól. A káros anyagok elsősorban a cellulitis nevű zsírlerakódás képében raktározódnak el. Az ünnepek után egyébként is nehezebbek lehetünk néhány kilóval. Igyekezzünk megszabadulni a feleslegtől!
 • Heti általános horoszkóp 2020.január 21-től 27-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-20
  Ma türelmetlenebbek leszünk, nehezebben mennek az aprólékos feladatok. Meg vagyunk győződve arról, hogy kizárólag nekünk lehet igazunk, így könnyen keveredünk vitába. Sajnos erőszakosan akarjuk meggyőzni egymást. Ma fogyasszunk több gyümölcsöt, rendkívül jót tesz szervezetünknek! Akik hajlamosak a savasodásra, bánjanak kicsit óvatosabban a gyümölccsel, éppen a savtartalma miatt. Jó ötlet, ha egyúttal néhány darab kekszet is elropogtatunk.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 20-tól 26-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Heti Tarot, Vigyázat: a csalás hete következik
  A Tarot kártya ősi misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Nem csoda, hiszen egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. Grace lapjai csalás lehetőségét sejtetik, ugyanakkor pozitív energiákra is számíthatunk.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek