Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Jöttek a csuklyások és kiabáltak: gyertek ki, cigányok!
2009-05-06 10:14
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Jöttek a csuklyások és kiabáltak: gyertek ki, cigányok! Tavaly nyáron egy éjszaka ismeretlenek romák házaira lőttek Galgagyörkön. Azóta több településen történt hasonló támadás, ám a lövöldözésbe Nagycsécsen, Tatárszentgyörgyön és Tiszalökön többen belehaltak. A tetteseket még keresi a Nemzeti Nyomozó Iroda.

 

 

 

A galgagyörki romák sejtik, kik lehettek az elkövetők. Abban biztosak: az, hogy még nem kapták el a tetteseket, rontotta a cigányok és nem romák kapcsolatát. Mindenki a másiktól fél. És több györki cigányember lett a Magyar Gárda tagja.

 

– Nem akarok nyilatkozni, más újságírók nem azt írták meg, amit mondtam – mondja a telefonban Galgagyörk polgármestere. Szabadi Mónika másik ellenérve: nem tenne neki jót, ha a lövöldözés után majdnem egy évvel ismét beszélne a sajtónak.

 

Az M3-as autópályáról Aszódon keresztül a Balassagyarmat felé vezető út visz Galgagyörkre. Körülbelül 1100-an élnek a településen. A falu rendezett: a portákon virágok, az árokpartok tiszták, a fű mindenütt rövidre nyírt. A Rákóczi út főúthoz közeli részén a polgármesteri hivatal. A Rákóczi másik vége a domboldalra vezet, ott a romatelep. Délután négykor csendes, az udvarokon csak néhányan, főleg kismamák és gyerekeik lézengenek. Alaposan megnézik az idegent.

Az utcákon alig-alig van ember. A vasút mellett a focipálya üres. A Büfé-Falatozó bejárati ajtaján felirat: Nyitva 07-22. A kocsmában csupán a pultos, épp az egyik kereskedelmi csatorna celebes főzőműsorának ismétlését nézni.

– Csak este vannak vendégek – mondja Böbe. – Napközben az emberek dolgoznak.
A támadást hozom szóba.
– Melyik eset érdekli? Mert volt itt három is. Cigányok támadtak meg magyarokat, a Szép Anna üggyel kezdődött az egész. Ekkor volt kint a gárda is, segítettek az asszonynak és párjának elköltözni.

A Szép-ügy

Szép és párja ügyét felkapta a fél magyar sajtó, leginkább az Echo Tv Mélymagyarját érdekelte. A történet: két épület volt a romasor egyik telkén. A nagyobbikban a fiatal nő és párja, az asztalos lakott. A másikban egy háromgyerekes romacsalád. A faluban azt beszélik: mindkét ház korábban egy özvegyasszonyé volt, tőle megvette valaki. Az új tulajdonos a kisebbik épületet zsebszerződéssel egy cigánycsaládnak eladta. Később a másikat az asztalos és élettársa vásárolta meg. A két házat kis kerítéssel választották el egymástól. Szép és párja azt állították: a romacsalád önkényesen költözött be a telkükön álló kisebb ingatlanba. A víz- és villanyfogyasztást – az asztalosék szerint – a romák helyett ők fizették. Konfliktusuk állítólag odáig fajult, hogy a romacsalád életveszélyesen megfenyegette őket. Végül tavaly nyáron a Magyar Gárda költöztette ki Szépéket.

Költözésüket követően – hivatalosan – ismeretlenek felgyújtották a Szépék telkén lévő romák lakta házat. Szűk három hónappal később, egy nyári éjszaka ismeretlenek a romasoron rálőttek több házra. Az épületekben gyerekek is laktak.

Nyílik a kocsmaajtó, egy férfi lép be rajta. Olcsó sportcipőt, mackónadrágot, pólót visel, a vállán hátizsák.
– Itt egy szenvedő alany, az ő házukra is rálőttek – hívja fel a figyelmem a pultos a vendégre.
A fiatalember előbb Böbénél érdeklődik, hagytak-e neki a büfében csomagot. Majd telefonál.
– Helló, Színes vagyok! – kezdi.

 

A telefonbeszélgetés után pár percet beszél velem. A nyomozás sikertelenségén méltatlankodik. – Nem lesznek meg már a tettesek. Hát halad a nyomozás? A Nemzeti Nyomozó Iroda is tojik rá! Rendőr ritka felénk, mint a fehér holló. Pedig félnek a romák, sötétedés után nem mernek kimenni az utcára.
Aztán elnézést kér, nincs több ideje.

– Nem igaz, hogy a cigányok este nem járnak ki – mond ellent a pultos. Aztán arról beszél, az atrocitások óta többen léptek be a gárdába. – De nem fogják elvállalni, hogy tagok.
Végül megadja az egyik címét.

A tag a vasúton túl lakik. A csengetésre nem jön elő. Állítólag buszsofőr; lehet, dolgozik.
A közelben egy idősebb férfi ballag, kezében vasvilla.
– Nagy tisztelettel vagyok a gárda felé – mondja a 72 éves Sanyi bácsi. – Ha fiatalabb volnék, én is belépnék.
– Miért?
Elérzékenyülve válaszol: - Mert senkik lettünk mi, magyarok! Mindenféle faj, náció van, mindenkit védenek. Mi meg nehogy megszólaljunk, mert máris rasszisták leszünk.
Sanyi bácsi szerint régen csak pár romacsalád lakott a faluban. Velük nem volt baj. – A többieket a régi polgármester fogadta be, jöttek Acsáról meg máshonnan. Egymás közt csinálják a feszültséget.

 

Hogy milyeneket, azt nem tudja. – Nem ismerem őket – indokol.
A lövöldözésről is van véleménye. – Az okairól senki sem beszél, hogy megtámadták az asztalost. Persze, ha nem lett volna a gárda tagja… De akkor is, hát hogy jön egy roma ahhoz, hogy ezt tegye? Aztán az asztalost ki kellett menekíteni. Na, erre megjelentek valami fajgyűlölők, lövöldöztek, hogy figyelmeztessék a cigányokat.

Ha jön a gárda

Fél hatkor a Főtér nevű presszó teraszán többen söröznek, fröccsöznek.
– Nincs semmi baj a romákkal, csak az, hogy élnek ők is – mondja egy középkorú férfi. – Én mondhatok ilyet, mert nem idevalósi vagyok.
– Tessék? – ütközöm meg, és máris helybeli asztaltársa veszi át a szót. – Most alakul polgárőrség. Az az igazság, félnek itt az emberek a lopások és a betörések miatt. A romák meg csak akkor félnek, ha kijön a rendőr. Olyankor meghúzzák magukat. Meg akkor, ha jön a gárda. Volt itt többször is.
– Sok szimpatizánsa van a gárdának?
– Vannak tagok, de szerintem nem sokan. Nem is nagyon tudják az emberek, hogy mi az. Azt se tudom, megszűnt-e vagy sem.
Hogy kik a tagok, ő sem árulja el.

Hat óra felé a romasoron már többen vannak: a kavicsos úton gyerekek szaladgálnak, mások bicikliznek, a portákon nők és férfiak üldögélnek. Több udvaron személyautó. A cigány önkormányzat elnöke a sor végén lakik. Almazöld színű háza előtt parkolok. Kocsim zúgására a felesége jön elő.
– Ha idegen autó jön, azonnal kiszaladok – mondja az asszony. – Hogy ne félnénk? Az atrocitások óta éjfélig is hányszor, de hányszor ülünk itt a padon! – mutat a portája előtti lócára.
De a támadásokról, a gárdáról nem szívesen beszél. – Majd a párom elmondja.

 

Pikács Imre elnök hat óra tíz perckor érkezik haza. Fehér kisbusz hozza, benne hatan-heten utaznak, mind romák.
– Pestről jövünk, munkából – mondja a középmagas, ápolt, őszülő, középkorú férfi, mikor kiszáll a járműből. Pikács úr mindjárt a házába invitál. A nappali előszoba is. Jobbra szintetizátor. – Én játszom időnként rajta – mondja. A bejárattal szemközt, a sarokkanapén több tucat plüssjáték: pandamacik, bocik, kutyusok. Mind az unokáké.

Pikács úr egy pillanatra kiszalad. Többedmagával érkezik vissza. Lackó vékony, 19 éves fiatalember. Gipszkartonos. A házra, amelyben szüleivel lakott, lőttek. Heni sovány, huszonéves fiatalasszony, kezében kisbaba. Két nagyobb gyereke követi. Ők laktak az asztaloséval egy portán, az ő házukat gyújtották fel. Amikor kérdezném, csak annyit mond, fizettek az épületért, amelyben laktak. Aztán elmegy.

– Éjfél után történt, zuhogó esőben – eleveníti fel a gyújtogatást Pikács úr. – Jöttek a csuklyások az utcán felfelé, és kiabáltak: gyertek ki, cigányok. A kiabálók közt felismertük az asztalost. Sokszor mondta a társainak: ide ne menjetek be, ide se. Azok meg szó szerint azt mondták neki: mi a kurva anyádnak hívtál ide minket, ha nem mehetünk be sehova? Aztán felgyújtották Heniék házát, de előbb kidobáltak belőle szinte mindent. A gyerekruhákat az utcán égették el. Pár nap múlva az asztalosék a gárdával elhurcolkodtak. A lövöldözés meg néhány hétre volt. Sörétessel szétlövöldözték a házakat. Akkor éjjel is szakadt az eső, villámlott, dörgött.

– Szólok apunak: mi ez, tűzijáték? – veszi át a szót Lackó. – Apám nyitja az ajtót, kinéz, és pam-pam... Úgy húztam vissza. A golyó meg pár centire ment el a kisgyerek fejétől.
– Ha mozgás lett volna a házban, biztos meghal valaki – komorodik el Pikács Imre.

Az utcára megyünk, megmutatják az áldozatok lakásait. Heniéké kiégve, a kerítés feltépve. Azokon, amelyeket meglőttek, újak az ablakok. Mondják, az önkormányzat segített a felújításban.
– Tényleg sok a lopás? – kérdezem.
– Kacsa az egész! Az itteni cigányok java része dolgozik. Csak egy-két asszony van, aki nem. Az átjáró lopását is ráverték a györki cigányokra. Pedig azok a vasak évek óta ott voltak. Akik összeszedték, máshonnan jöttek. Akkor is kint voltak a gárdisták, azt mondták, ünnepelni jöttek.

 

Nem gyerekjáték

– Györkön a legkisebb cigánygyerek is tudja, mi a gárda – méltatlankodik Lackó. – Néhányan provokálnak is minket.
A férfiak szerint a faluban legalább ötven gárdista is van.

– Cigányok is beléptek, még a rokonságból is. Azóta nem szólunk egymással – mondja Pikács Imre. Úgy sejti, azért lettek tagok, mert hősök akarnak lenni.
– Meg az adósságaik miatt – vág közbe Lackó. – Mert nem bírják fizetni az OTP-t. És ha mi összevesznénk velük, a gárda biztosítana helyet nekik.

Pikács úr szerint a cigánygyilkosságok azóta vannak, hogy az asztalos bent volt az egyik tévében, a műsorvezető meg uszított a romák ellen. – Senki nem hiszi el, mi lesz ennek a vége – sóhajt. – Ez nem gyerekjáték. Tiszalökön is mi történt? Indult a romaember éjjel munkába, és lelőtték! A lényeg, nem tudjuk, mi lesz a cigánysággal. Velünk kezdődött az egész.

– Miért Galgagyörk volt az első? – kérdezem.
– Mert idejött egy gárdista gyerek – már ő sem lakik a faluban –, és összehaverkodott az asztalossal. Megbeszélték: ijesszük meg a cigányokat. Hát jól megijesztették. De én megmondtam a helyi gárdistáknak: ha itt valamelyik cigány meghal, akkor ők lesznek az elsők.

Lackó helyesel.
– Én beszélgettem falubeli gárdistákkal, sőt ittam is velük – folytatja Pikács elnök. – Megmondták nekem: a gárdán belül van vezérember, az irányít, megmondja: mit kell csinálni az aljanépnek. Fel vannak osztva megyei szinten, és elküldik őket a falvakba, mérjék fel a terepet, s nyírjanak ki valakit.

A romatelep egyik jellegtelen házába egy férfi lép be. – Na, ő is gárdista – mutatnak rá kísérőim.
– Kezdődik a temetés! – kiált utánunk Pikács úr felesége. A legtöbben besietnek, kötelességüknek érzik megnézni a tévében a Tiszalökön megölt roma férfi búcsúztatását.

A házhoz megyek, ahol a roma gárdista lakik. – Nem nyilatkozom, félek – mondja a fiatalember.
Elindulok lefelé a dombról. Egy melegítőbe öltözött asszony bandukol fölfelé. Egyik kezében nejlontáska, a másikban cigaretta ég. Fogai ritkák, szuvasak. Állítása szerint gárda-tag.
– Miért lépett be?
– Na, mér’? – szív bele a cigijébe.

Amint megtudja, hogy a 168 Órától vagyok, annyit mond: - Miket találnak ki egyesek?! Nem igaz, hogy a gárda fasiszta.
– Ne állj szóba vele! – kiabál felénk a férfi, aki az előbb félelmében nem akart nyilatkozni. Az asszony máris elmegy.

Odébb egy férfi csak annyit mond: - Vannak képviselők, akik a polgármestert le akarják váltani, mert jóban van a romákkal is. Amikor lomtalanítás volt, akkor is szólt nekik, hogy tegyék ki, ami nem kell. A lomot aztán autóval vitette el.

Galgagyörköt átlengi a félelem.

 

C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 27-től február 2-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-27
  Ma figyelmetlenek leszünk. Fontos elintéznivalókat felejthetünk el, - használjuk a határidőnaplónkat! Így talán elkerülhetjük, hogy kínos helyzetbe keveredjünk. Ma jól tesszük, ha friss levegőt biztosítunk magunknak. Tehetünk egy sétát a természetben, vagy szellőztessünk ki jó alaposan. Ha cigarettázunk, akkor csökkentsük a cigik számát. A mai napot használhatjuk a leszokás megkezdésére is.
 • Heti Tarot: a szórakozás hete következik
  A Tarot kártya misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat. Grace lapjai vegyes energiákat ígérnek az előttünk álló hétre.
  image
 • Döntés a Chacrys Kristályágy mellett
  Valaki egyszer azt mondta: egyetlen döntés választ el egy teljesen más élettől. Mondani persze könnyű. Pedig sokan képesek arra, hogy elinduljanak az ismeretlenbe, ami néha nem is annyira ismeretlen, mint inkább felfedezésre váró. Hozzám hasonlóan régi barátnőm is ilyen volt, amikor évekkel ezelőtt rátalált egy fantasztikus fiatalemberre, aki megismertette a Chacrys kristályággyal, így Magyarországon az elsők között találkozhattam vele én is.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2020.január 26-tól február 1-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek