Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Házat kaptak a viskóikból kiköltöző romák
2009-05-04 20:38
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Házat kaptak a viskóikból kiköltöző romákVáralja | A Péróban élő 17 családból nyolc elhagyhatta viskóját. A legsilányabb ötöt lebontották, a három, viszonylag jobba más lakók kerültek. Az elköltözők felújítandó házakat kaptak, melyeket maguk hoztak rendbe; négyet helyben, Váralján, kettőt Tevelen, egyet Mucsiban és egyet Mázán.

 

 

 

Az OFA, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány és a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ által támogatott, Péróból a faluba elnevezésű projekt 54 millió forintból valósult meg. Még nem zárult le, de a lakhatás már megoldódott, s ennek kapcsán értékelő fórumot tartottak tegnap a váraljai művelődési házban. Azt követően a lebontott házak helyén fákat ültettek a Péróban.

Elsősorban a gyerekek jövőjére gondoltak. A többgyermekes családoknak kínálták fel a lehetőséget, hogy a Péróból kikerülhessenek. Hogy rendezett körülmények között nőhessen fel a következő generáció, és ne ugyanazt a szegénységet termelje újjá, ami a szülők életét jellemezte. Mégis volt, aki nemet mondott, visszautasította az ajánlatot, nem kívánt részt venni a telepfelszámolási programban. Filczinger Ágnes polgármester beszélt minderről egy fórumon, a helyi művelődési házban.

 

Tavaly júliusban indult a projekt és az idén decemberben ér véget. A lakhatás már megoldott, nyolc család költözött el. Falusi házakat kaptak, melyeket maguk hoztak rendbe. A kedvezményezettek közül tíz férfi 800 órás kőműves, tíz nő 500 órás takarító képzésen vett részt. Ezzel párhuzamosan volt életmód klub, kaptak egészségügyi és iskoláztatással kapcsolatos tanácsokat is.

 

Ez egy komplett program, utánkövetéssel. Odafigyelnek az új lakókörnyezetbe kerülő családok beilleszkedésére, és a munkahelykeresésre is. Erről már Szőke Attiláné programvezető adott tájékoztatást. Sajnálattal állapította meg, hogy a telepfelszámolásra fordítható állami forrás igencsak megcsappant, s valószínűleg az idén nem lesz folytatás. 

 

Maguk hozták rendbe a kapott falusi házakat

 

A korábbinál sokkal komfortosabb körülmények közé került családok elégedettek. Általában. De mocorog bennük némi megmagyarázhatatlan honvágy. Az elbontott sárházak között nőttek fel. S van, aki azt mondja: a Péró volt a világon a legszebb hely. Az ötvenes években még zömmel magyarok lakták. Később romatelep lett, 17 családdal. A villanyt 1966-ban, a vizet 2006-ban vezették be. Lakbér nincs, csak rezsi lenne... De nagy a szegénység. Innen kikerülni: álom.
Orsós Sándor Mucsiba került a családjával. Örül, mert szép a felújított ház, amit kaptak, de nincs munkája. Váralján az erdészetnél dolgozott, kiskönyvvel. Maga sem érti miért, de visszavágyik.

 

C-PRESS - teol.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-01-21
  Ma akkor is energikusnak érezhetjük magunkat, ha hosszúra nyúlt az előző este. A sok alkohol hatása is könnyebben elmúlik. Jól tesszük, ha a mai napon többet pihenünk. Sétáljunk egy nagyot és együnk könnyű ételeket! Ma fontos lesz, hogy megkíméljük magunkat a méreganyagoktól. A káros anyagok elsősorban a cellulitis nevű zsírlerakódás képében raktározódnak el. Az ünnepek után egyébként is nehezebbek lehetünk néhány kilóval. Igyekezzünk megszabadulni a feleslegtől!
 • Heti általános horoszkóp 2020.január 21-től 27-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-20
  Ma türelmetlenebbek leszünk, nehezebben mennek az aprólékos feladatok. Meg vagyunk győződve arról, hogy kizárólag nekünk lehet igazunk, így könnyen keveredünk vitába. Sajnos erőszakosan akarjuk meggyőzni egymást. Ma fogyasszunk több gyümölcsöt, rendkívül jót tesz szervezetünknek! Akik hajlamosak a savasodásra, bánjanak kicsit óvatosabban a gyümölccsel, éppen a savtartalma miatt. Jó ötlet, ha egyúttal néhány darab kekszet is elropogtatunk.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 20-tól 26-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Heti Tarot, Vigyázat: a csalás hete következik
  A Tarot kártya ősi misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Nem csoda, hiszen egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. Grace lapjai csalás lehetőségét sejtetik, ugyanakkor pozitív energiákra is számíthatunk.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek