Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Roma ellenállás a fővárosban
2009-04-30 11:55
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Roma ellenállás a fővárosbanDagad a botrány a tervezett Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ körül. A fővárosi közgyűlés május 30-án, csütörtökön döntene a VIII. kerületi Szentkirályi utcai helyszínről, ám ehhez a cigány szervezeteknek is lesz néhány szavuk.

 

 

 

Amit korábban jósoltunk, bekövetkezett: valóban méretes botrány készül a tervezett Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központtal kapcsolatban. Hiába könyörgött ugyanis az április 23-i ülésen a fővárosi közgyűlés kulturális bizottságának Benga-Oláh Tibor, a józsefvárosi roma kisebbségi önkormányzat elnöke, a testület szocialista többsége tárgyalásra alkalmasnak találta a központról szóló előterjesztést, ami így csütörtökön a közgyűlés elé kerül.

Az új központnak a főváros a Szentkirályi utca 7. szám alatti iskolaépületet szemelte ki, a beruházásra az Oktatási és Kulturális Minisztérium 900 millió forintot biztosít. Ez az ingatlan Horváth Csaba szocialista alpolgármester szerint elég „reprezentatív" helyszín ahhoz, hogy méltóképpen mutassa be a cigányság kultúráját - romák és nem romák számára. A tiltakozók szerint azonban a belső-Józsefvárosban kellene a központot létrehozni, ahol 25 ezer roma él. Benga-Oláh úgy fogalmazott, hogy a Szentkirályi utcai központ terve a cigányság megaláztatása, és kilátásba helyezte, hogy ha megszavazzák, botrányt fognak csinálni.

És most itt a folytatás. Daróczi Ágnes, a Phralipe és Zsigó Jenő, a Roma Parlament, illetve a Roma Integrációs Tanács nevében közölte: kulturális intézményi célokra elfogadhatatlan a Szentkirályi utca 7. alatti épület. A főváros és a kormány csak „kipipálni" szeretné a feladatot. Mindmáig hiányoznak ugyanis azok az országos roma kisebbségi intézmények (múzeum, színház, kiállító és hangversenyterem, kutató és konferenciaközpont, alkotó műhelyek), amelyek méltón be tudnák mutatni a hazai és európai cigány kultúrát, ám ezek befogadására (az épület méretei, pl. díszlettel, installációval való megközelítési gondjai, belső elrendezése, magas működtetési, fűtési költségei okán) a Szentkirályi utcai épület nem alkalmas.

A tervezett intézmény funkciói között ráadásul nem szerepel - a 2007-es kormányhatározatban előírt - színház, múzeum és kutató központ, s ezzel a kormány és a főváros beláthatatlan távolságba tolta el a hiányzó országos Roma Kultúrközpont létesítését. „Ezzel a használhatatlan épülettel újabb száz évre tolódik ki a kulturális autonómia intézményeinek megteremtése" - fogalmaznak.

Egy roma múzeum létrehozásában annak ellenére nincs előrelépés, hogy a közös múlt, a közös kultúrkincs ismerete, hozzáférhetősége a társadalmi integráció nélkülözhetetlen eleme, s régi adósság a roma színház is. A roma civil érdekképviseleti szervezetek számára a kormányzat és a főváros döntése az érintett kisebbségi szervezetek egyetértése nélkül azt jelenti: a két fél együttműködik abban, hogy a romáknak, a legnagyobb és legveszélyeztetettebb hazai kisebbségnek ne jöhessenek létre a legfontosabb nemzetiségi intézményei. Helyette csak pazarló és méltatlan látszatcselekvésekre kerül sor (mint korábban a külvárosi Gyömrői úti fűthetetlen kultúrház, vagy a felavatott, de oda nem adott Tüköry utcai kiállító terem esetébe.).

Ezért kérik a kővárosi közgyűlés minden tagját, hogy ne szavazzák meg az előterjesztést. A döntés elhalasztásával hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a roma szervezetek új javaslatait megvizsgálják, hogy az adófizetők pénze a legjobban hasznosuljon, és végre legyen méltó művészeti központja a legnagyobb hazai kisebbségnek is. A labda a csütörtökön ülésező fővárosi közgyűlés oldalán pattog.
 
C-PRESS - Heti Válasz
 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-08-12
  Ma rendkívül kíváncsi hangulatban leszünk. Örülünk, ha egy jó programra nyílik lehetőségünk. Ha ezt a legjobb barátainkkal oszthatjuk meg, akkor teljes lesz a boldogságunk. Iktassunk be egy jó mozit, vagy egy kiállítást. Ha hízékonyabb alkatúak vagyunk, akkor ma ne fogyasszunk nagy zsírtartalmú ételeket. Még a saláták is tartalmazhatnak olajos önteteket, tehát ma készítsük inkább öntet nélkül a zöldféléket. A sovány húsok fogyasztása megengedett.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk