Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Melegek, romák, zsidók részei-e Budapest képének?
2009-04-30 11:18
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Melegek, romák, zsidók részei-e Budapest képének? Részei-e a városimázsnak a meghatározó kisebbségi csoportok: a melegek, a romák vagy a zsidók identitása és kultúrája Berlinben és Budapesten? - teszi fel a kérdést a BudapestBerlinSzalon. A 2008 őszén indult, "városdialógusra" épülő eseménysorozat negyedik kiadása építészekkel, szociológusokkal és művészekkel keresi a választ szerdán este a Tűzraktérben -- közölte az MTI.

 

 

 

Mint Gantner B. Eszter, a BudapestBerlinSzalon egyik szervezője az MTI-nek elmondta, a beszélgetés megrendezését az inspirálta, hogy Budapest jelenleg nem vállalja fel reprezentatív kisebbségeit, pedig a kisebbségi kultúra olyan érték, amely turistákat vonzhatna, és eladhatóbbá tenné a fővárost mint toleráns helyet.

"Arra szeretnénk kifuttatni a beszélgetést, hogy az itthoni viszonyokon való sajnálkozás helyett inkább azokat a gondolkodásunkban, mentalitásunkban meglévő pontokat keressük, amelyek átfordíthatók pozitívba" - jegyezte meg. A fiatal történész hangsúlyozta: Berlinben sincs sok pénz, a főváros Németországon belül szegény településnek számít, de vezetése értéknek tartja az alternatív kultúrát. "Budapesten azonban még a párbeszéd is hiányzik, ezért szeretnénk megtalálni azokat a pontokat, ahol tanulhatunk Berlintől; ezért van értelme az összehasonlításnak" - tette hozzá.

Gantner B. Eszter elmondása szerint a beszélgetés során elsősorban a három kisebbség városi szubkulturális megjelenéséről esik majd szó Budapest kapcsán, ezért a zsidóság esetében például nem csupán az építészeti örökségből indulnak ki, hanem a zsidó fiatalok által látogatott alternatív szórakozóhelyeket vizsgálják.

A sajátos fővárosi roma szubkultúra is lehet "eladható" - hívta fel a figyelmet: erre épülve vált nagyon sikeressé a Beyond Budapest túrasorozat, melynek során két fiatal szociológus tart a VIII. kerületben rendhagyó vezetést magyaroknak és külföldi turistáknak.

"A melegbárokról, a melegbarát helyekről nem lehet információt szerezni a programajánló magazinokból, míg Berlinben ez virágzó üzletággá nőtte ki magát" - emlékeztetett Gantner B. Eszter, hozzátéve: "pedig kifelé és persze befelé is mutatnunk kellene, hogy Budapest multikulturális, befogadó város, ahogy Berlin, Amszterdam, London vagy Barcelona ezt sikeresen megteszi".

A BudapestBerlinSzalon szervezői a beszélgetésre Antal Júliát, az Ösztrosokk női bulisorozat szervezőjét, Bojár Iván András építészetkritikust, Budapest városarculati tanácsnokát, Gauder Péter építészt, a Studio Metropolitana ügyvezetőjét, Kiss Noémi írót és Schönberger Ádámot, a Sirály művészeti vezetőjét hívták meg; a moderátor Zsigó Dávid szociológus lesz.

A moderált beszélgetést kötetlenebb eszmecsere követi, majd "nyáresti örömzene" kíséretével folytatható a társalgás.

Gantner B. Eszter elmondása szerint az eseménysorozat célja Budapest és Berlin fejlődési dinamikája köré szerveződve találni válaszokat a közös vagy egyéni gondokra és kérdésekre. A hangsúlyozottan politikamentes rendezvények a meghívott vendégekkel való beszélgetésekre, és az azt követő eszmecserékre épülnek, melyekbe a közönség is bekapcsolódhat, de a szalon minden korosztályt meg kíván szólítani, így fontos szerepet kap a zene és a vizualitás is.

Az első BudapestBerlinSzalont 2008. október végén tartották a Kortárs Építészeti Központ akkori, Szervita téri székházában.
 
C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk