Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Horváth Csaba: nem zárjuk gettóba a roma kultúrát
2009-04-30 11:00
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Horváth Csaba: nem zárjuk gettóba a roma kultúrátRoma szervezetekkel egyeztetett Horváth Csaba főpolgármester-helyettes a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ létesítéséről. A Fővárosi Cigány Önkormányzat támogatja és üdvözli a közel egy milliárd forintból megvalósuló új központ tervét - derül ki egy közleményből.

 

 

 

Horváth Csaba Humán Várospolitikai Főpolgármester-helyettes kezdeményezésére egyeztetést tartottak a Fővárosi Cigány Önkormányzat, a kerületi cigány önkormányzatok és több roma érdekvédelmi és civil szervezet képviselőinek részvételével a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ (FROKK) létesítéséről.

A főpolgármester-helyettes az ülés elején kezdeményezte, hogy a résztvevők néma felállással emlékezzenek az elmúlt időszak rasszista indíttatású bűncselekményeinek áldozatai előtt.

Felvezetésében Horváth Csaba utalt arra, hogy a jelenlegi feszült helyzetben két dolog árthat igazán: "a többségi társadalom segítő szándékának visszautasítása és a romák közti belső széthúzás fokozása". A főpolgármester-helyettes elmondta: "Ma minden eddiginél nagyobb szükség van a szimbolikus, demonstratív lépésekre, és a FROKK létrehozása ilyen kezdeményezés."

Makai István az FCÖ elnöke - mint a törvény által a fővárosi önkormányzat számára kötelező egyeztetésre kijelölt partner - a kerületi cigány önkormányzatok többségének, valamint több roma civil szervezet írásos támogató nyilatkozata birtokában kijelentette: az FCÖ méltónak és nagy előrelépésnek tartja a FROKK létrehozását. Elmondta, szakmailag megalapozott, hogy az intézmény a VIII. kerületi Szentkirályi utca 7. szám alatti volt iskolaépületben működjön.

Horváth Csaba a Phralipe, a Roma Parlament és a Roma Polgárjogi Alapítvány képviselőinek felvetésére, miszerint az épület nem alkalmas helyszín egy országos roma kulturális központ, levéltár, múzeum és könyvtár befogadására kifejtette: "A fővárosnak nem feladata, hogy egy országos léptékű intézményt hozzon létre. Ugyanakkor magam is támogatom, empatikus vagyok és minden segítséget megadok, hogy az elkövetkező években megvalósuljon a magyar romák több mint egy évszázados álma, egy országos roma kulturális központ létrehozása, viszont hasonló megértést szeretnék minden roma szervezettől a FROKK létrehozásával kapcsolatban. A főváros célja az, hogy meglévő roma oktatási és kulturális intézményei megfelelő és a százezres fővárosi roma népesség súlyához méltó körülmények között működjenek."

Horváth Csaba kifejtette, hogy a FROKK három telephelyen fog működni: megmarad a Napház kulturális-színházi funkciója, tovább működik a fonyódi üdülőtelep és a Szentkirályi utcában a fő hangsúly az oktatási és esélyegyenlőségi funkciókon lesz, de az épület alkalmas lesz a roma kultúra bemutatására is. Budapest célja az, hogy belátható időn - egy-másfél éven - belül minőségi fejlődést érjen el a fővárosi roma intézmények működési körülményeiben, és nem szeretne újabb évtizedet várni egy országos intézmény létrehozására.

Azon felvetésekre, miszerint a VIII. kerület a palotanegyednél megfelelőbb környezetben, jobb ingatlant tud felajánlani, a főpolgármester-helyettes elmondta: "Annak ellenére, hogy erről semmilyen hivatalos döntése nincs a kerületnek, és a meghívás ellenére sem képviseltették magukat a mai egyeztetésen, a csütörtöki közgyűlési határozat tervezetébe kiegészítésként bekerül, hogy a szóba jöhető ingatlanokat megvizsgálja a Fővárosi Önkormányzat: valóban alkalmasak-e egy ilyen intézmény befogadására, és más helyszínen kialakítandó kulturális központra elegendő-e a 900 millió forint."

A közgyűlés csütörtökön elvi döntést hoz az időveszteség elkerülése érdekében a FROKK Szentkirályi utcai létesítménye tervezésének megkezdéséről, ezzel párhuzamosan megvizsgálja a többi felmerülő lehetőséget is.

Horváth Csaba kijelentette: "Azért választottuk a Palotanegyedet, ahol a Nemzeti Múzeum, a Magyar Rádió, az Olasz Intézet, a Szlovák Intézet, a Szabó Ervin Könyvtár és több reprezentatív épület található, mert rangot akarunk adni a fővárosi roma kultúrának a környezet kiválasztásával. Üzenet értéke van a helyszínnek: a fővárosi roma kultúrára büszkék vagyunk, azt akarjuk, hogy romák és nem romák egyaránt térjenek be ide, ismerjék meg a többségi társadalom tagjai is a budapesti roma hagyományokat. Egy dolgot nem szeretnénk, és ezt hangsúlyozni akartuk a helyszínválasztással: gettóba zárni a roma kultúrát. Alapelvünk az is, hogy csak fővárosi tulajdonban lévő épület jöhet szóba."

Befejezésül a főpolgármester-helyettes közölte tárgyalópartnereivel, az épület minden roma szervezet előtt nyitva áll, tekintsék meg, ismerjék meg a benne lévő lehetőségeket, és természetesen további egyeztetéseket fog kezdeményezni velük a kérdésben.

 

C-PRESS - STOP!

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek