Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Zsigó Jenő: Hungarikum és demokrácia
2009-04-30 10:57
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Zsigó Jenő: Hungarikum és demokráciaMire való a káosz és a válság?

Jó esetben arra, hogy megértsük a káoszhoz vezető folyamatokat, és megtaláljuk a válságból kivezető utakat.

 

 

 

A világgazdasági válságból azt, ami ránk esik, a káoszból azt, amit mi teremtettünk.

 

De mi ez a többes szám? Magyarország húsz éve válságban van. Egyre súlyosabb morális és értékválságban, amihez képest a gazdasági és pénzügyi válság jóval könnyebben megoldhatónak tűnik, elsősorban a nemzetközi/EU védelemnek köszönhetően. De ki védi meg az embereket egymástól, ha nem mi, magyarok?

 

Esetünkben azok a magyarok, akik nem cigányok, és azok a magyarok, akik cigányok?

 

Ugye milyen őrült felvetés ez az elmúlt húsz év -- a többit most hagyjuk -- ismeretében?

 

Kezdődött a kilencvenes évek legelején, amikor a nem cigány magyarok a cigány magyarokat tömeges munkanélküliségbe, mélyszegénységbe taszították, és ott is tartják őket több, mint két évtizede.

 

Az 1993-as kisebbségi törvényben a nem cigány magyarok úgy döntöttek, hogy az ő joguk megválasztani a cigány magyarok kisebbségi önkormányzatainak a képviselőit.

 

Egyirányú szabadságjogként felkínálták a szabad identitásválasztás jogát.

 

Ez a törvény biztosította, hogy a nem cigányok bármikor lehetnek cigányok, de egy cseppet sem biztosította, hogy a rasszjegyeket viselő cigány magyarok nem cigány magyarok lehessenek, tekintettel arra, hogy a nem cigány magyarok jellemzően fehér bőrűek, a cigány magyarok jellemzően barna bőrszínűek.

 

Ez az apróság mindenkinek szemet szúrt, annyira, hogy a nem cigány magyarok jól el is különítették a cigány magyarokat, újra csaknem annyira, mint száz évvel ezelőtt. Azt a kort nem nevezték demokráciának, ezt igen.

 

De végül is mi a demokrácia?

 

Nyilván az, ami most Magyarországon van, legalábbis az egyik formája, nevezzük hungarikum demokráciának. Az alkotmányos jogokat és berendezkedést nehogy kétségbe vonjuk már, ha történik is, ami történik. Az ember tisztelje az államot, amiben él, és szeresse a hazáját, ahol meglátta a napvilágot, még ha hosszabb, vagy még hosszabb időre súlyosan beborul is.

 

A hungarikum demokráciában korlátlan gyűlöletbeszéd-szabadság van, amit a hungarikum hívei mindenáron megvédenek, ha sokan belepusztulnak, akkor is. Pontosabban a nem cigány magyarok korlátlan szabadságáról és gyakorlatáról van szó a cigány magyarokkal szemben.

 

A hungarikum demokrácia egyre nyilvánvalóbban állami rasszizmus.

 

Húsz év alatt összeáll a kép, az egymásba illeszkedő mozaikok rendszere, amely egy idő után önálló életre kel, már nem látják a rendszert képező cigány magyarokat sújtó törvényeket, állami-kormányzati intézkedéseket, a cigány magyarok fejlesztéspolitikából történő kizárásának szisztematikus, eltökélt akaratát, a végre nem hajtott kormányzati cigány programokat. Csak a gárdamasírozás, a gyilkosságok úsznak a valóság felszínén, eltakarva a tömeges szegénységet, a nyomort, mert azzal ugye válság és káosz idején úgysincs mit tenni. Már húsz éve. Hát éppen hogy van.

 

Mire is való a káosz és a válság?

 

Jó esetben arra, hogy megértsük a káoszhoz vezető folyamatokat, és megtaláljuk a válságból kivezető utakat. A cigány magyarokra most nagyon nagy terhet raktak a nem cigány magyar honfitársak, akkora elfogultsággal és igazságtalansággal, ami félő, továbbra is elvakítja őket, a káoszból és válságból kivezető utak helyes megválasztásában. A cigány magyarok sokat tehetnek ebben a válságos időszakban azért, hogy a hungarikum demokrácia lecsendesedjen, és demokráciává szelídüljön.

 

A Roma Irányító és Monitoring Bizottság „Van megoldás” programja az a járható út, amire éppen most a káosz és a válság idején kell rálépni, egyenrangúnak tekintve a cigány magyarok nehézségeit a nem cigány magyarokéival.

 

Bajnai Gordon kivételes helyzetben van.

 

Egyéves miniszterelnöksége alatt kiléphet a politikai iszapbirkózásból, a szocialisták faji előítéletességét és/vagy a választói érdekeiket kiszolgáló kényszerhelyzetből és radikális fordulatot kezdeményezhet az eddigi -- végeredményét tekintve -- rasszista állami politikában.

 

Ha megteszi, tízmillió magyar mondhatja egymásnak hitelesen azt, ami jelenleg egy politikai kisebbség szájából hallva, tudjuk, ma még a fajgyűlölet jelszava: szebb jövőt, Magyarország.

 

Zsigó Jenő, szerkesztőségi jegyzete – Amaro Drom

 

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-08-12
  Ma rendkívül kíváncsi hangulatban leszünk. Örülünk, ha egy jó programra nyílik lehetőségünk. Ha ezt a legjobb barátainkkal oszthatjuk meg, akkor teljes lesz a boldogságunk. Iktassunk be egy jó mozit, vagy egy kiállítást. Ha hízékonyabb alkatúak vagyunk, akkor ma ne fogyasszunk nagy zsírtartalmú ételeket. Még a saláták is tartalmazhatnak olajos önteteket, tehát ma készítsük inkább öntet nélkül a zöldféléket. A sovány húsok fogyasztása megengedett.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk