Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigányokkal együtt és/vagy külön? - Borsodban
2009-04-25 13:52
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigányokkal  együtt és/vagy külön? - BorsodbanMiskolc - "Cigányfórumot" rendeztek Miskolcon, Cigányokkal - együtt és/vagy külön? címmel. A fórum résztvevő olyanok voltak, akik valóban ismerik a cigányságot.

 

 

 

A fórumot a Miskolci Közéleti Akadémia hívott össze a Miskolci Akadémiai Bizottság székházába. (A közéleti akadémia több civil szervezet együttese.) Egyszerű az ok, hogy miért volt sikeres a Cigányokkal – együtt és/vagy külön? című beszélgetés, amelyet Mezei István vezetett, kitűnően. Azért, mert olyanokat hívtak meg gondolataik közlésére, akik „testközelben” élnek a cigányokkal, évek, évtizedek óta állnak velük szoros kapcsolatban, valóban ismerik a helyzetüket, gondjaikat, gondolkodásukat, és nemcsak az okait tudják annak, hogy közülük miért kerültek sokan lényegében kilátástalan helyzetbe, hanem munkájuk-életük része a velük való törődés.

 

Szinte kilátástalan

 

Egy fél bántó szó el nem hangzott. Olykor felcsattant a mintegy félszáz résztvevő tapsa, amikor egy-egy gondolatfűzér végére – vagy még a végére se – ért a soros megszólaló.
Barnóczky Anita lelkipásztor, a református egyházkerület cigány missziójának vezetője, Ivády Gábor, Ivád polgármestere, Kuklay Antal körömi plébános, Lakatos Attila vajda és Planicska Csaba, a tomori cigányiskola vezetője. Ők voltak a meghívottak.

Elhangzott: a munkahelyek megszűnése és a segélyezés eddig tartott rendszere a fő ok, amiért olyan sokan – nemcsak cigányok, de főleg ők – szinte kilátástalan helyzetbe kerültek. Újabb és újabb generációk születnek bele a reménytelenségbe.
A megszólalók egyetértettek abban, hogy munkát kell adni – és persze meg kell tanítani dolgozni – azokat a halmozottan hátrányos helyzetűeket, akik tömegével élnek megyénkben (is).

 

Ivádi „földosztás”

 

És ők nem csak beszélnek a „cigánykérdésről”, nem „fentről osztják az észt”, hanem nap mint nap tesznek azért, hogy javuljon a helyzet. Nem egyszerű körülmények között. A tomori iskola ellen 17 feljelentés van folyamatban, a pedagógusok fél éve nem kaptak fizetést (állami pénzt). Alapítványit igen.

A segély megaláz, lesüllyeszt, mármint azoknál, akik valójában nem szorulnának rá. A cigányság jelentős része dolgozni szeretne – hangzott el. Igaz, ha megpróbálja, akkor előítéletekkel találja szembe magát.
Ivád polgármesterétől azt hallottuk: nem ő a „kitalálója”, mert „megelőzték”, de azt fogja csinálni, hogy felszántat önkormányzati földet a cigány közösségnek. Ami persze újabb problémá(ka)t szülhet. Esetleg hátrányba kerülnek azok, akik most is zöldségtermesztésből élnek.

 

C-PRESS - BOON.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk