Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Havas: A szegregáció nem roma probléma
2009-04-23 10:08
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Havas: A szegregáció nem roma problémaAz óvodáztatási helyzet javítását, a pedagógusképzés reformját és az iskolákban a korai szelekció mérséklését szorgalmazta Havas Gábor szociológus a szegregáció visszaszorítása érdekében, az oktatási bizottság esélyegyenlőségi albizottságának keddi budapesti ülésén.

 

 

 

Kifejtette: elemi fontosságú lenne a szegregáció csökkentése érdekében, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek hároméves koruktól óvodába járjanak. Emellett radikálisan csökkenteni kellene a korai szelekciót is az iskolákban. Sürgette a pedagógusképzés reformját is, mint mondta, fel kellene készíteni a pedagógusokat az e területen jelentkező speciális problémákra, módszertani és egyéb szempontokból is. Fontosnak tartotta a pedagógus bérek differenciálását is. Úgy vélte, hogy jutalmazni kellene az átlagosnál nehezebb feladatokat vállalókat.

 

Havas: A szegregáció nem roma probléma

 

Havas Gábor a problémát elemezve arról beszélt a bizottság előtt, hogy a magyar iskolarendszerben igen egyenlőtlen a hátrányos helyzetű gyermekek eloszlása. A nagy számban hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket oktató szegregált iskolákban sokszor a pedagógiai szolgáltatások és a tárgyi feltételek színvonala is alacsonyabb - fejtette ki. Elképesztő szelekció zajlik ma az iskolarendszerben. Ennek egyik kísérőjelensége a szegregáció, s a közoktatás színvonalában is szélsőségesen megengedhetetlen különbségek alakultak ki.

Hozzátette: ezeknek a gyerekeknek az esélyei az iskolai pályafutásuk során sokkal rosszabb, mint a társadalom többi részéhez tartozókénak. Hangsúlyozta: nem roma problémáról van szó, van a társadalomnak egy alacsony iskolázottsággal, és foglalkoztatási rátával rendelkező elkülönülő része. Ők a mélyszegények, akik nem tudnak bejutni a munkaerő-piacra, s az oktatási rendszer magasabb színvonalú szolgáltatásaiból sem részesülhetnek.

Vajda Zsuzsanna, a Miskolci Egyetem professzora arról beszélt, hogy fel kellene mérni az iskolák lehetőségeit. Problémának tartotta, hogy nem jelenik meg, vagy csak nagyon negatívan a pedagógusok szerepe. Hozzátette: motivációs és magatartási problémák is jelentkeznek ezeknél a diákoknál. Kulcskérdésnek tartotta a gyermekek iskolán kívüli foglalkoztatását. E területre állástalan pedagógusokat is be lehetne vonni – mondta.

Teleki László (MSZP) kiemelte: mára már nem az a kérdés, hogy mit kell megoldani, hanem, hogy milyen eszközökkel. Sarkalatos kérdésnek nevezte a pedagógusképzést, fontos, hogy ne csak lehetőségként jelenjen meg a roma kisebbség kultúrájának megismerése. Fontosnak tartotta még a magániskolák feltérképezését is, ahol ugyanúgy jelentkezik a szegregáció, mint más intézményekben. Sokszor szándékosan küldik ezeket a gyerekeket ilyen iskolákba, hogy az intézmény légkörét ne zavarják – mondta.

Sándor Klára (SZDSZ) helytelennek nevezte, hogy eltörölték a családi pótlék kötelező iskoláztatáshoz kötését. Ha ilyen eszközzel lehet rászorítani a szülőket erre, akkor meg kell tenni - fejtette ki. Egyetértett a korai szelekció radikális csökkentésével és a pedagógusképzés reformjának szükségességével is.

 

C-PRESS - Origo.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek