Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Romakérdéssé vált a beiratkozás Siófokon
2009-04-20 07:25
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Romakérdéssé vált a beiratkozás SiófokonSiófok | Háborognak a siófoki szülők, mert sokak gyerekeit nem az általuk választott általános iskolába vették fel, hanem szigorúan a körzethatárokhoz ragaszkodva iskolázták be.

 

 

 

Siófokon már-már romakérdés lett abból, ki melyik iskolába viszi a gyerekét. Felháborodást váltott ki, hogy a korábbi évekhez képest szigorúan a körzethatárok figyelembevételével vették fel a gyerekeket a város négy alapfokú oktatási intézményébe. Persze a szülők ezt már jó előre tudták, így az elmúlt időszakban tömegesen igényeltek ideiglenes lakcímkártyát gyermekeiknek, hogy a 6-7 éveseket ne a lakóhelyük szerinti, hanem a választott iskolába vegyék fel. Különösen a Kilitiben élők próbáltak menekülni attól, hogy a gyereknek a városrészben található iskolába kelljen járnia, mert a többség úgy vélekedik: problémás a suli, mert ott van a legtöbb roma diák. Az elmúlt két évben a Beszédes József Általános Iskola vált a legnépszerűbbé a szülők körében. Míg ott elvileg 62 elsősnek lenne hely, addig az ide jelentkezők száma meghaladta a 90 főt, Kilitibe azonban az oda tartozó 46 gyerekből mindössze 21-et irattak.

 

A beiskolázás körüli felháborodást fokozta, hogy vannak olyan családok, akik valóban a Beszédes-iskola körzetében laknak, de az ideiglenes lakcímmel rendelkezők miatt az ő gyerekük másik, a lakóhelyüktől távolabb eső suliba került.

Démuth Pál, a siófoki oktatási intézmények (SIOK) igazgatója azt mondta: kockázatos ez a folyamat, mert a Beszédes-túljelentkezés miatt a többi iskola létét sodorták volna veszélybe, ha nem veszik komolyan a körzethatárok szerinti beosztást. Így történt, hogy a leendő elsősöket a tényleges lakóhelyük szerinti iskolába vették fel. Az oktatási központot ráadásul az integrált iskolákra vonatkozó szigorú szabályozás is köti, hiszen a közoktatási törvény értelmében a 2009/10-es tanévben a város iskolái között nem lehet 15 százaléknál nagyobb eltérés a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók számában. – Nem hozhatunk létre szegregált iskolát sem egyik, sem másik irányban, mert az súlyos büntetéssel járna, az állami normatívát kockáztatnánk.

 

Démuth Pál szerint alaptalanok a szülőknek a kiliti iskolával kapcsolatos félelmei, főleg, ha az ottani kiváló versenyeredményeket veszik figyelembe. Mint kiderült: antiszegregációs lépésként az elkövetkező években a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat arányosan helyezik el a négy iskolában.
– Amúgy nevelési szempontból is az a helyes, ha minden iskola minden osztályában hátrányos helyzetű diákok is vannak.

Arra a SIOK vezetői és Virág Erzsébet, a siófoki önkormányzat ifjúsági és oktatási referense sem talált magyarázatot, hogy a mostani iskolai beiratkozások miért váltottak ki ekkora „álnépvándorlást” Siófokon, amikor épp ez lesz az első évfolyam, amikor alig lesz halmozottan hátrányos helyzetű gyerek az iskolák első évfolyamain. Úgy tudjuk: Kilitiben a negyven leendő elsősből csak néhány cigány származású. 

 

C-PRESS - sonline.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-08-12
  Ma rendkívül kíváncsi hangulatban leszünk. Örülünk, ha egy jó programra nyílik lehetőségünk. Ha ezt a legjobb barátainkkal oszthatjuk meg, akkor teljes lesz a boldogságunk. Iktassunk be egy jó mozit, vagy egy kiállítást. Ha hízékonyabb alkatúak vagyunk, akkor ma ne fogyasszunk nagy zsírtartalmú ételeket. Még a saláták is tartalmazhatnak olajos önteteket, tehát ma készítsük inkább öntet nélkül a zöldféléket. A sovány húsok fogyasztása megengedett.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk