Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Egy cigány, akinek lapot osztottak
2009-04-20 07:23
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Egy cigány, akinek lapot osztottakSzekszárd, Bogyiszló | Orsós Zoltán, rendőr százados már gyermekkorában tudta, rendőr akar lenni. Mint mondja, neve is elárulja származását, de soha nem is akarta letagadni.

 

 

 

 

Nő a társadalmi feszültség és ezen belül a romák elleni indulatok. Kérdés, miként látja mindezt az, akinek sikerült átülnie az asztal másik oldalára. Orsós Zoltán rendőr százados azt mondja, már a neve is elárulja és látszik is rajta, hogy cigány. Amúgy eszébe sem jutna eltitkolni származását. Szerinte mindegy, hogy romát vagy cigányt mondunk, legfeljebb az előbbihez nem kapcsolódik annyi előítélet. Meg esetenként jogos ellenérzés is. A meggyilkolt tanár gyerekeinek például, talán még az unokái sem tudnak jó szívvel gondolni a cigányokra, mondta.

 

Keserű példaként említette a kártyás hasonlatot. A cigányoknak nem osztottak lapot Magyarországon, ezt lépten nyomon meg is mondják nekik. Mégis ugyanazt várják el tőlük, mintha a parti résztvevői lennének. Szerencséjének mondhatja, hogy beás cigányként Bogyiszlón született, zenész családból. Öt-hat nemzedék óta muzsikusok az őseik. Ma már az unokák játszanak a hajdani legendás együttes jogutód zenekarában. Igaz, egy cigány gyereknek többet kellett tudni mint másnak, hogy ugyanazt a jegyet elérje az iskolában. Ugyanakkor nekik, mármint unokatestvérével, barátjával, zenésztársával, Mihálovics Zsolttal együtt azért könnyebb volt, a magyar népzenét is játszó zenekar népszerűsége miatt. Unokatestvére pedagógus az általános iskolában, az ő anyai nagyapja Orsós Kis János prímás a népművészet mestere volt.

 

Gyermekkora óta rendőrnek készült és rendesen halad előre a ranglétrán. A kérdésre, miért is akart zsaru lenni, úgy válaszolt, hogy mindig is csapatban szeretett volna dolgozni. Meg valahova tartoznia kell a embernek, s mindkettőt meg is kapta a munkahelyétől. Később hozzátette, nyilván hozzájárult az elhatározáshoz, hogy bizonyítsa, egy cigányból is lehet rendőr. A szervezetnél nem volt hátrány a származása. Sőt, jobban szót tudott érteni a cigány elkövetőkkel. Sok kollégáját kísérte el, ha a Kövendi Sándor utcában kellett helyszínelni. Tőle inkább elfogadták a szabályokat a romák. Sőt, mások segítségért is fordultak hozzá.

 

A cigányság mai helyzetét úgyszólván reménytelenné látja. Bogyiszlón a ”cigánytelepen” él 4-5 egyetemet, főiskolát végzett roma és ugyanannyi érettségizett fiatal, de csak kettejüknek van állása. Gyermekkorában minden helybéli roma dolgozhatott, ha akart. A parasztoknál végzett alkalmi munkából is meg lehetett élni. Nagyanyja például takarított a faluban, s fel sem merült vele szemben semmiféle bizalmatlanság. Részben igazuk van azoknak, akik szerint az emberek egy kis százalékát semmi módon rá nem lehet kényszeríteni a rendszeres munkára, de ilyenek nem csak a cigányok közt vannak – mondja Orsós Zoltán.

 

Arra is vannak példák, hogy éppen azért nem alkalmaznak valakit, mert cigány. Egyik unokatestvére Angliában dolgozik, másik rokona erdészeti középiskolában végzett, de kamionosként kénytelen járni Európa országútjait. Azért mindenki mégsem mehet el Magyarországról – teszi hozzá. Hogy szerinte mi lenne a megoldás? Biztos nem segít, hogy a médiában a cigányok csak negatív szerepben fordulnak elő. Sok a szociális munkás, kommunikátor, jogász, de nem lehet találni a szakmáját tisztességgel tudó, megbízható kőművest, villanyszerelőt. A falvakban üresen állnak az állattartó telepek. Valamikor Bogyiszlón a cigányok is hizlaltak bikákat. Vissza kellene adni a kétkezi munka, a szaktudás becsületét, vélekedik Orsós Zoltán rendőr százados.

 

Támogatja a rendőrség a roma tanulókat

 

Nem riportalanyunk az egyetlen cigány származású rendőr a megyében, tájékoztatott Daubner Gabriella osztályvezető. Hogy hányak vannak arra a kérdésre természetesen nincs válasz, hiszen ilyen nyilvántartást nem vezetnek. Különféle pályázatok révén, mind a középiskolában, mind pedig a felsőoktatásban támogatja a rendőrség a magukat romának valló fiatalokat abban, hogy rendőrök lehessenek, ha ezt az élethivatást szeretnék választani.

 

C-PRESS - teol.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek