Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Messziről látni a rasszista indítékot"
2009-04-18 09:12
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Messziről látni a rasszista indítékot"Egyre rosszabbul érzi magát Szlovákiában a mintegy háromnegyedmillió magyar és roma, mert az ország politikai elitjének egy része képtelen megérteni, hogy az emberi jogoknak természetes erkölcsi alapjuk van, és függetlenek az államtól - írja a Sme című véleményformáló szlovák napilap pénteken.

 

 

 

"Az emberi jogok nem képezik az állam tulajdonát, amely jókedvében azokat odaadja, rosszkedvében pedig elveszi. Az állam feladata nem az emberi jogok megadása, hanem azok biztosítása" - állítja Petőcz Kálmán, az írás szerzője az Elitek csődje című cikkében.

"Több politikus komoly tévedése az a tézis is, hogy aki jogokat követel, annak tudnia kell, hogy az állammal szemben kötelességei is vannak. Érdekes, hogy az így megfogalmazott felhívás mindig csak a magyaroknak és a romáknak van címezve" - jegyzi meg a szerző.

A politikai erkölcs szintjének lesüllyedésének másik jele: a vezető politikusok a kassai rendőrök romaellenes viselkedését azzal próbálják részben mentegetni, hogy tolvajokról és visszaeső bűnözőkről van szó. Ráadásul olyan esetben amelyben messziről látni a rasszista indítékot. Ezt a hatóságok valószínűleg megpróbálják majd kizárni, de nehezen hihető, hogy a rendőrök hasonlóan viselkedtek volna a bűnöző fehér gyerekekkel szemben is - írta az MTI.

Az elnökválasztási kampány során is nemzetiség szerint megosztották a választókat. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) megkérdőjelezte, hogy a magyar választók szavazatai egyenértékűek a szlovákokéval. "Az a tény, hogy a vezető alkotmányos tényezők nem voltak hajlandók azonnal és saját akaratukból elvszerűen elítélni az SNS kampányát és elhatárolódni tőle, a politikai erkölcs mélyre süllyedésének a jele az országban" - szögezi le Petőcz.

A demokratikus elit felelőssége abban van, hogy a forradalom óta eltelt húsz év alatt sem voltak képesek egyértelműen állást foglalni a nemzeti és nemzetiségi kérdésben. És nemcsak a nemzeti kisebbségek kérdésében, hanem azoknak a szlovákoknak az ügyében sem, akik számbeli kisebbségként élnek Dél-Szlovákiában. Egyszerű kimondani, hogy északon azért választják az SNS-t, mert élő magyart még sosem láttak, de azt már nehezebb megérteni, hogy miért van az SNS-nek ugyanilyen, sőt nagyobb támogatottsága a dél-szlovákiai szlovákok körében is.

"A probléma gyökere a kisebbségi helyzetben van. A kisebbségben élő magyarok, akárcsak a szlovákok, nem érzik magukat biztonságban. Nem azért, mert konkrét fenyegetést éreznének a másik oldaltól, hanem azért, mert nincsenek olyan intézmények és mechanizmusok, amelyek segítségével hatékonyan érvényesíteni tudnák legitim érdekeiket" - állítja Petőcz.

Szerinte az úgynevezett demokratikus elit alábecsülte ezeket a mechanizmusokat, s feladta a multikulturális társadalom kiépítését is. A szlovákok és a magyarok, a fehérek és a romák nem képesek megérteni a másikat. A demokratikus elit pedig szüntelenül hangoztatja azt a frázist, hogy a többség és a kisebbség megérti egymást, csak néhány politikus szít mindkét oldalon feszültséget.

"Az állam felülről be tud avatkozni a Dél-Szlovákiában élő szlovákok érdekében, s ezt teszi is. Az amúgy is abszurd államnyelvtörvény megszigorításának is az az egyik célja, hogy megmutassa, ki az úr Szlovákiában. Ahogy a kulturális miniszter mondja: végre elérjük, hogy egy szlovák ne találhassa magát szembe olyan szöveggel, amelyet nem ért. Ugyanakkor a háromnegyedmillió magyar és roma egyre rosszabbul érzi magát ebben az országban, amelyet a sajátjának tekint. El kell viselniük az uszító kampányokat. Csak azért, mert ugyanazt akarják, mint a szlovákok: megőrizni nemzeti önazonosságukat, és az ország hasznos polgáraivá válni" - záródik az írás.
 
C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek