Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Rettegnek a lakók a betelepült jakabi cigányoktól
2009-04-18 09:09
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Rettegnek a lakók a betelepült jakabi cigányoktólKaposvár, Szentjakab | A szentjakabiak tiltakoznak az ellen, hogy a művelődési házban higiénés szabályokra, pelenkázásra, szoptatásra tanítsák a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket és szüleiket.

 

 

 

A szentjakabiak ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek, s a 760 szentjakabi közül csaknem négyszázan  nyilvánították ki: nem akarnak gyerekházat Szentjakabra.

– A szentjakabi művelődési ház harmadát érintené az átalakítás, a konyhát, a szociális és klubhelyiségeket is átépítenék, ezeket három nyugdíjas egyesület, ifjúsági csoport, baráti kör is használt – mondta Zsalakovics László részönkormányzati képviselő. – Az átalakítással nagymértékben beszűkülne a mozgásterünk, jobb híján maradna nekünk az udvar. A művelődési házat a háború utáni években a jakabiak építették az akkori kanászház és kovácsműhely helyére. Ha átalakítják a házat, akkor éppen azoknak a lehetőségei szűkülnének be, akik két kezükkel építették.

 

Amikor építkeztünk, nem dolgozott itt egyetlen cigány sem, s most ők használhatnák? – vette át a szót Bárány Tibor. – Ha a szentjakabiaknak most építenének ide bármilyen létesítményt, a kevés erőmmel most is eljönnék segíteni. De a cigányoknak nem; magunknak építettük, a gyerekeinknek. Ne adják még ezt is el!

 

Zsalakovics László szerint az is probléma, hogy akiket a művelődési házba akarnának hozni, azoknak semmi közük nincs Szentjakabhoz. – Kaposvár keleti városrésze és Jakab nem ugyanaz. Szentjakabon talán ha két cigány család él kifejezetten rendezett körülmények közt. A keleti városrészben, a telepen laknak azok, akikkel probléma van – mondta Zsalakovics László.

– Még a régi rendszerben építettek oda a romáknak három családi házat. Aztán amikor beköszöntött az ősz, eltüzelték a parkettát, ajtókat, ablakokat. Aztán 2001-ben két sorházban új lakások épültek nekik, amelyek közül az egyik hasonlóképpen járt. A keleti városrészben élők hatvan százaléka különféle üzemekből ment nyugdíjba, ők mondták: amióta Igalból és a környékről beköltöztették oda a cigányokat – idézte Zsalakovics László –, nem merik a gyerekeiket kiengedni az utcára. Este leteszik az aknatetőt, reggelre eltűnik.

– A régi cigányokkal nem volt problémánk – vette át a szót Zsalakovics Jánosné –, a gyerekeinkkel együtt nőttek föl. Csak azokkal van gond, akiket később telepítettek be. Meg is mondták: ők ugyan nem jönnek a művelődési házba. Sokkal jobb volna, ha inkább egy idősek napközi ott-honát alakítanák ki a házban.

Matus Antalné képviselő szerint az is kérdés, ha ötéves korig ide hozhatnák a gyerekeket az anyukák, akkor mi lesz az óvodával? Szép István képviselő pedig azt javasolta, hogy a Nádasdi utcában egy lakóházból alakítsanak ki gyerekházat, ott akár háromszobás ingatlanhoz is olcsón hozzá lehet jutni, és ez közelebb is volna a telepiekhez. Az összegyűjtött aláírásokat várhatóan a jövő héten adják át a szentjakabiak Kaposvár címzetes főjegyzőjének, Kéki Zoltánnak. 

 

C-PRESS - sonline.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek