Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

EU és a romák: merre tovább?
2009-04-17 10:02
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
EU és a romák: merre tovább?Az elmúlt időszak „feszült légköre nem könnyíti meg a formálódó európai roma politikával kapcsolatban" felmerülő kérdések megoldását, írja a Magyar Külügyi Intézet ösztöndíjasa, Rövid Márton, aki elemzésével a vita elmélyítéséhez kíván hozzájárulni.

 

 

 

A kutató az „etnikai és politikai dilemmákat” európai kontextusba helyezi, és három fő témakört bemutatva vizsgálja a választott ellentétpárokat.

 

Az első dilemma az „önmeghatározás és a diszkriminációellenesség” viszonyára irányítja a figyelmet: a kérdés az, vajon a két fogalom „eleve kizárja egymást, vagy pedig kiegészítői egymásnak”. A szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy „az önmeghatározás az egyén azon szabad választásán alapul, hogy mely csoporthoz tartozik, miközben a diszkrimináció az egyén kényszerített kizárása egy csoportból.”

 

Az első kérdés felveti a diszkriminációellenes intézkedések esetén az egyéni illetve a kollektív jogok gyakorlásának kérdését. Ez átvezet a második témakörre, mely az általános kisebbségi jogokat állítja szembe a specifikus roma kisebbségi jogokkal.

 

Az európai szintéren különféle intézmények (uniós szervek is) alakultak pártfogolva azt az állítást, hogy „a kisebbségvédelem általános normái nem elégségesek” – írja Rövid Márton. Ez azonban ahhoz a kérdéshez vezeti el a szerzőt, hogy „milyen csoportspecifikus jogokra lenne szüksége a romáknak?”

 

A kérdés megválaszolását tovább bonyolítja az a tény, hogy „a romák heterogén csoportot alkotnak”. Rövid Márton itt említi meg a következőket: „Bár lehet, hogy a roma csoportok a diszkrimináció azonos formáival szembesülnek {…} de olyan vonatkozásokban különböznek egymástól, melyek a társadalmi beilleszkedés szempontjából lényegesek.” Ennek a következménye pedig „a vegyes nemzetközi politika” és az, hogy „a romák nem egyformák.”

 

A harmadik pontban a szerző a nemzeti kisebbséget hasonlítja össze a terület nélküli nemzet fogalmával. A kérdés az, hogy a hazánkban etnikai kisebbségként azonosított romák az előbbi vagy az utóbbi besorolás ismertetőjegyeivel rendelkeznek-e.

 

Bár a „roma elit egy része a terület nélküli, szétszórt, transznacionális nemzet vízióval” azonosul, az elemzés több ponton is elvitatja az állam nélküli nemzet fogalmát a roma kisebbségtől.

 

Rövid olyan ellenérveket említ, miszerint a „romáknak nevezett közösségek maguk sem ismerik az állam nélküli nemzet elképzelést, vagy pedig nem azonosulnak vele”, illetve, hogy „az elmélet politikailag káros lehet, és nemkívánatos eredményekre vezethet”: nacionalista és xenofób indulatokat gerjeszthet.

 

C-PRESS - kitekinto.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk