Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A vagyonról érdeklődnek a felvételin
2009-04-15 08:06
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A vagyonról érdeklődnek a felvételinTilos szóbeliztetni, de azért gyakran "megnézik" a középiskolák a leendő diákot.
A szülők vagyoni helyzetéről is érdeklődött az egyik gimnázium a jelentkező diákoktól, miközben a felvételin csupán a korábbi jegyeket, illetve a központi írásbeli eredményét szabad figyelembe venni. Az Oktatási Hivatalhoz eddig néhány tucat panasz érkezett, a felvételi eljárás azonban még nem zárult le.

 

 

 

Miért szeretnél iskolánkban tanulni? - erre a kérdésre is válaszolniuk kellett az egyik fővárosi gimnázium hat évfolyamos képzésére jelentkező diákoknak, akiknek magukat is be kellett mutatniuk pár sorban. Az idei felvételi eljárás során ugyanakkor a hat és a nyolc évfolyamos gimnáziumokban már csak a központi írásbeli eredményét lehetett figyelembe venni. Saját írásbelit és szóbeli vizsgát nem lehetett szervezni: többek között azért sem, hogy az iskolák ne tudják kiválogatni maguknak a jobb szociális hátterű tanulókat.

 

Néhány iskola azonban mégis megpróbált ilyen jellegű információkat szerezni. Amikor például az egyik szülő megkérdezte, miért van szükség az írásbeli bemutatkozó dolgozatra, azt a választ kapta: a szülők is segíthetnek a megfogalmazásban. Sőt az iskola éppen azt szeretné fölmérni, hogy a szülők mennyiben tudják majd segíteni gyermekük tanulmányait - azonos pontszám esetén ennek alapján tudnak majd rangsorolni.

 

Név nélkül nyilatkozó szülők elmesélése alapján voltak olyan iskolák is, ahol nyílt napot szerveztek a hozzájuk jelentkező diákok számára: itt megkérdezték például a szülők iskolai végzettségét. Sokat nyom a latban az általában két hónapig tartó előkészítő is, amely úgy tízezer forintba kerül tantárgyanként (a központi felvételit magyarból és matematikából íratják meg). - Ezeken a kurzusokon az iskolák megismerik a gyerekeket, illetve a szüleiket, így már tudják, kivel állnak szemben, amikor jelentkezéskor találkoznak a nevével - meséli egy pedagógus végzettségű anya, akinek mindkét lánya felvételizett az idén hat, illetve nyolc évfolyamos gimnáziumba. Megjegyezte: több helyen jelezték, hogy előnyt élveznek az előkészítősök, a körzetesek, illetve azok, akiknek a testvérei az adott iskolába járnak, illetve szülei, nagyszülei ott voltak diákok.

 

A vagyonról érdeklődnek a felvételin

Felvételi a Teleki Blanka Gimnáziumban 

 

Érdeklődésünkre Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke azt mondta: a "bemutatkoztó levéllel" kapcsolatban nem érkezett hozzájuk panasz, így nem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy jogszerűvolt-e az iskola eljárása. Mint fogalmazott: ahhoz vizsgálni kell, hogy az ott leírtak milyen következményekkel jártak a felvételire. Leszögezte: a hat és a nyolc évfolyamos gimnáziumok csak a korábbi tanulmányi teljesítményt, illetve a központi írásbeli eredményét vehetik figyelembe a felvétel eldöntésekor. Azonos pontszám elérésekor pedig előnyt élvezhetnek a halmozottan hátrányos helyzetű és a körzetben lakó diákok, illetve azok, akiknek a testvére odajár. Ezeket a feltételeket a felvételi tájékoztatóban közölnie kell az iskolának.

 

- Az előkészítőn való részvételt ugyanakkor nem szabad figyelembe venni a felvételin, ahogy versenyt sem szervezhetnek a jelentkezők számára - hangsúlyozta Bakonyi László. Megjegyezte: a hivatalhoz érkezett néhány tucat panasz alapján ugyanakkor volt olyan iskola, amely szaktárgyi vetélkedőn mérte föl a hozzájuk jelentkezők tudását. Egy anyuka bejelentése alapján pedig az egyik iskola egy olyan kérdőívet akart kitöltetni a szülőkkel, amelyen a fizetésüket, illetve vagyoni helyzetüket firtatták. - Ezek azonban egyedi esetek, az iskolák többsége betartja a szabályokat - mondta Bakonyi László, hozzátéve, hogy az Oktatási Hivatal vizsgálja a panaszok jogosságát.

 

A felvételi eljárás még nem zárult le. A vizsgák ugyan márciusban véget értek, és a legtöbb diák nem hivatalosan már ismeri a felvételi döntést, a hivatalos értesítést április 27-ig küldik meg az iskolák. Azt követően a jegyzőnél lehet panaszt tenni a felvételi szabályok esetleges megsértése miatt.

 

Sikertelen fellebbezés esetén - származási vagy vagyoni helyzet miatti - hátrányos megkülönböztetés miatt az Oktatási Hivatalhoz lehet fordulni. Bakonyi László arra számít, hogy az idén megszaporodik a panaszok száma. A hivatalnak ugyanis az idén már lehetősége van arra, hogy amennyiben valóban sérült az esélyegyenlőség elve, az érintett iskolában tanulói jogviszonyt létesítsen a panaszos diáknak.

 

C-PRESS - Népszabadság

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-08-12
  Ma rendkívül kíváncsi hangulatban leszünk. Örülünk, ha egy jó programra nyílik lehetőségünk. Ha ezt a legjobb barátainkkal oszthatjuk meg, akkor teljes lesz a boldogságunk. Iktassunk be egy jó mozit, vagy egy kiállítást. Ha hízékonyabb alkatúak vagyunk, akkor ma ne fogyasszunk nagy zsírtartalmú ételeket. Még a saláták is tartalmazhatnak olajos önteteket, tehát ma készítsük inkább öntet nélkül a zöldféléket. A sovány húsok fogyasztása megengedett.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk