Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigányellenesség: erőszak erőszakot szülhet
2009-04-15 08:02
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigányellenesség: erőszak erőszakot szülhetA Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) szerint el kell kerülni, hogy erőszakspirál alakuljon ki "az egyre élesedő romaellenes aktivitással kapcsolatban", derül ki a hivatal elmúlt évi tevékenységéről szóló évkönyvből.

 

 

 

A Nemzetbiztonsági Hivatal 2008-as évkönyvének egyik jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy romaellenes erőszakspirál alakulhat ki Magyarországon.

 

Az NBH visszatekintése szerint a magyarországi szkinhedek kommunikációjának már a rendszerváltás előtti években központi eleme volt a romaellenesség, a később megalakuló szélsőséges-rasszista szervezetek programszinten is felvállalták ezt a szemléletet. A politikai propaganda az aktivisták erőszakos közterületi fellépésével párosult, amely elkeseredett - nem egyszer szintén jogellenes - válaszlépéseket váltott ki.

 

Az NBH-jelentés utalt arra: az 1990-es évek közepén változás következett be, a nemzeti radikalizmus politikai térnyerése egyre több szkinhedet is a politikai síkú megmozdulások felé terelt. Az NBH szerint megfigyelhető, hogy "a belpolitikai folyamatok hullámzása rendszeresen rasszista érvrendszerű, populista-demagóg szervezetek megjelenését eredményezte".

 

2006 óta egyes politikai szervezetek programjába ismét bekerült a romákkal szembeni fellépés szándéka, "amelynek igazolásaként - visszatérő elemként - a bűnözés visszaszorításának igényét határozták meg".

 

Elkerülendő erőszakspirál

 

Mint írták, a több évnyi konszolidáltabb állapotot a 2006 októberi olaszliszkai bűncselekmény szüntette meg, amelynek eredménye, hogy "az utóbbi időben a médiában is egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a - korábban gyakran helyi jelenségként kezelt - roma etnikumhoz kötődő összetűzések. Egyes sajtóorgánumok mintha ezt a folyamatot gerjesztenék hangsúlyos nyelvezetükkel, visszatérő támadásaikkal".

 

A konfliktust mélyíti az NBH szerint, hogy az utóbbi hónapokban a Magyar Gárda, valamint a Nemzeti Őrsereg erődemonstrációi hatására "jelentős erőszakkészségű", több száz fős "kisebbségvédő" ellenerő is szerveződött az önvédelmi jelleget hangsúlyozva. Ezek megjelenése, konfrontációkeresése eddig a verbalitás szintjéig jutott, de a Nemzetbiztonsági Hivatal a jelenség kapcsán elkerülendőnek tartja, hogy ismét kialakuljon az erőszakspirál.

 

Biztonsági kockázatot rejt magában, hogy több olyan személy is feltűnt a romaellenesség mentén fellépők környezetében, aki katonai jellegű ismeretekkel rendelkezik: "kiképzésekre történő felajánlkozásuk, kontaktusaik révén eszközbeszerzői lehetőségeik kiemelt figyelmet érdemelnek".

 

Az NBH szerint nem zárható ki, hogy a romaellenes szervezetek rendezvényeihez kapcsolódóan provokatív, erőszakos cselekmények alakulnak ki. Figyelmet érdemel továbbá, hogy a szervezetek felbomlása túllicitálási mechanizmust gerjeszthet.

 

C-PRESS - Index

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek