Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Balogh Adrienn: Holocaust
2009-04-15 07:52
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Balogh Adrienn: HolocaustÁprilis 16-án megemlékezés lesz a Holocaustról.
Mi történt 1944-ben Jászapátin, hogyan alakult a cigányok élete, a felszabadulás után, a rendszerváltást követően, ill. napjainkban.

 

 

 

Hatvanöt évvel ezelőtt a világtörténelem egyik legszörnyűbb eseménye volt. Egy őrült eszme miatt emberek ezreinek kellett meghalni, csak azért mert cigány és zsidó származásúak voltak.  Ma 2009-ben egyre erőteljesebb a cigányellenesség Magyarországon.

 

Holocaust jelentése:

 

Görögül -         égő áldozatot jelent, ami tűzben pusztul el

Héberül -         „soá”

(zsidó)             szerencsétlenség, csapás, megsemmisülés

Német -           „endlösung”

                        végső megoldás

 

Hitler jóval a hatalom átvétele előtt 1933-ban megírta Mein Kampf című könyvét, amelyben nagy teret szentelt a fajelméletnek. Megállapítja könyvében, hogy a „németek” már nem tiszta fajúak és a keveredés továbbfejlődését meg kell akadályozni. Fajidegen vér Európában csupán a zsidó és a cigány volt. Minden álma az volt, hogy ez a kettő népcsoport eltűnjenek a föld felszínéről – ezért célja volt, hogy a zsidókat és a cigányokat feltétel nélkül meg kell semmisíteni.

 

Nem sokkal Hitler hatalomra jutása után megkezdték a zsidók és a cigányok begyűjtését. Erre tervet készítettek és Fajvédő Hivatalokat állítottak fel. A megsemmisítés központja Auschwitz volt, de felállítottak ilyen tábort Dachauban és Birkenauban.

 

Magyarországon nagyon magas fokra hágott a fajgyűlölet. Az egyik fő szervező Endre László újságíró, 1944-ben belügyi államtitkár és munkatársa Vassányi István volt. Vassányi tervezte meg, hogy a foglyokat számmal kell megjelölni, pl. a cigányok esetében:  „Z” 0001, így vegyszerrel a bal felső karjukra tetoválták.

 

Ahogyan az auschwitzi haláltáborba megérkezett a transzport, teljes egészében az embereket a gázkamrában meggyilkolták. Nem volt különbség zsidók és cigányok között, ugyanaz a parancs vonatkozott mindkettőre.

 

Voltak olyan csoportok akik megérkezésük után átestek szelekción, azért mert azokon orvosi kísérletet végeztek.

 

Pl. Jeges vízbe fektették az embereket, majd újra felmelegítették.  – A kísérlet megállapította, hogy a fagyási sérülések nem jönnek rendbe felmelegítéssel.

 

Vagy éppen lábbal kapcsolatban végeztek kísérletet, akkor levágták egy cigány lábát. Kísérleteztek megszületett csecsemőkön is.

 

A túlélők Mendele auschwitzi orvost emlegetik a legembertelenebbnek. A kedvenc vizsgálati területe az ikrek voltak. Ha belső szervüket szerette volna vizsgálni, tarkón lőtte az ikreket, még éltek úgy nyitotta, vágta fel őket.

 

Balogh Adrienn: Holocaust 

 

Egy orvosnő visszaemlékezésében a gyermekekről beszélt, akiket vizsgált. Elmondta ugyanúgy bántak velük mint a felnőttekkel, csont, bőr voltak, zsír, izom nélkül, bőrük vékony volt, áttetsző, tele kidörzsölt gyulladt sebekkel. Az éhséget megszokták, de a szomjúság elviselhetetlen volt számukra. Mindig vizet kértek tőle, de ő nem tudott adni nekik.

 

A túlélő zsidók elmondták, hogy velük is embertelenül bántak a náci katonák, de a cigányokkal szemben elmondhatatlanul bántak, iszonyatosan kegyetlenségben volt részük.

 

Ezt megerősítette egy náci katona Adolf Eichmann, vallomása, a vizsgálóbírónak mondta: „A cigányok javára semmilyen oldalról sem volt lehetséges a közbenjárás. Az előítélet ezzel az embercsoporttal szemben volt a legnagyobb. Ez volt Auschwitzban is.”  

 

 Jászapátin a  zsidók és cigányok elhurcolása

 

Jászapátin 1944. április 16-án hajnalban bekopogtak zsidó családokhoz és a zsidó templom udvarára, akkor Ságvári Endre utcában gyűjtötték  őket.  Napok múlva szintén hajnalban a cigány férfiakat és a 15 éves fiúkat a csendőrlaktanya udvarán lévő istállóba gyűjtötték, a Szűcs u. 25. szám alatt. A nőket és a gyermekeket később tervezték begyűjteni, helyhiány miatt.

Amikor minden zsidót begyűjtöttek, sorba állították és fegyveres katonák kíséretében a vasúthoz hajtották őket, ott vagonokba bezsúfolták és auschwitzi megsemmisítő táborba indult a vonat. A sorban ott volt Kemény doktor és Fayer Pál, akkor még kisgyermekként. Fayer Pál volt az, aki az auschwitzi táborból visszajött, felnőttként filmrendező lett és 1977-ben dokumentum filmet készített Jászapátiról.

 

A cigányokat egy hétig fogva tartották a csendőrlaktanya istállójában, enni nem kaptak, ütötték-verték őket a csendőrök. Egy hét után Nagykátára vitték  a cigányokat, ott mésztelepen dolgoztatták és saját maguknak kellett megásniuk a sírjukat. Három hónap után Budapestre a Király utcában lévő pince helyiségbe szállították őket. Egyrészüket a Dunánál sorba állították fejbe lőtték, onnan a Dunába estek, a többit a pincébe fogva tartották, majd  1945. novemberben az orosz katonák kiszabadították  a cigányokat, akik gyalog jöttek haza Jászapátira.

 

A deportálás idején hetvenezer cigányt hurcoltak el, és kb. 3 ezren jöttek vissza. Pontos adatok nincsenek arról, hogy mennyi embert végeztek ki. Az adatok meghatározását megnehezíti az is, hogy a cigányok nem voltak bejelentkezve a településekre.

 

Szeretek Jászapátin élni, mert itt mindig együtt éltek békében, barátságban a cigány és nem cigány lakosság, a mai napig. Amikor szükség volt rá segítséget is nyújtottak egymásnak. Az idős cigányemberek akik átélték a háborúk és a deportálások idejét, szeretettel beszélnek a nem cigány lakosságról. A magyar lakosság volt az aki élelemmel ellátta a cigányokat, igaz dolgoztak érte cserébe, de így tudtak életben maradni.  A deportálások ideje alatt sok magyar lakásában helyet adtak a cigánynak, így nem tudták kivégezni őket.

 

 Előítéletek kialakulásának oka

 

Amikor egy országban krízis helyzet áll elő, akkor az előítélet mindig előtérbe kerül. Széles társadalmi problémákért a cigányokat okolják, olyan dolgokért amelyeket nem követtek el,  bűnbaknak állítják őket.

 

A második világháború után

 

Magyarországon nagy volt a munkanélküliség. A cigányok a fővárosba, nagyobb városokba mentek munkát keresni, gyalog. Amíg egy magyar munkanélküli volt, addig cigány nem kapott munkát, ez ma is így van.  Ha mégis kapott, akkor az olyan volt, amelyet magyar nem fogadott el, például gyárak, vasúti kocsik takarítása, a háború utáni romoktól. A váróteremben aludtak. A rendőrök igazoltatták és megverték őket. Ebben az időben bevezették a személyi igazolvány rendszert. A munkanélküli cigányok, a putri lakók a hivatalos bordó színű igazolvány helyett fekete személyi igazolványt kaptak a megkülönböztetés jeléül, hogy ők munkakerülők egészen 1960-as évekig, csak akkor cserélték ki.

 

Az 1945. felszabadulás óta 1989-ig szociális államrendszer működött Magyarországon. Minden rendszernek megvan az előnye, a hátránya is. Az előnye az volt, hogy az embereknek lehetőségük volt dolgozni és származásuktól függetlenül megtalálták elképzelésüket, iskolai végzettségüknek megfelelő munkakörben. Aki segédmunkás volt, segédmunkásként dolgozhatott, aki szakmunkás volt a szakmájában, aki diplomával rendelkezett, vezetői beosztásban dolgozhatott.

 

A cigányok számára a szocializmus aranykor volt. Rendelkeztek állandó munkával, rendszeres jövedelemmel, tudtak tervezni, létezett jövő. Az akkori Kormány az MSZMP Központi Bizottsága 1961. junius 20-án határozatot fogadott el:  a cigánylakosság helyzetének javításáról. Célja volt, hogy a cigányok életkörülményeinek javítására nagyobb hangsúlyt kell helyezni: munka, lakás és az oktatás területén. Az 1960-as évek végére szinte az összes cigányférfi dolgozott. Tudtak vásárolni maguknak kisebb lakásokat, az 1970-es évek elején építkezni kezdtek, új házakat építettek maguknak, új bútorokat vásároltak. 1970-80. években a cigányfiatalok döntő többsége elvégezte a 8. általános iskolát, megjelentek a szakmunkásképző intézményekben, ugyanakkor a gimnáziumban, felsőoktatási intézményekben szinte alig tanult még cigány.

 

A cigány nők is 1980-as évek elején állandó munkahelyhez és keresethez jutottak, egyre nagyobb számban tudtak dolgozni.  

A biztos munkahely elindította a cigányság gyarapodását és társadalmi differenciálódását, kispolgári létre rendezkedtek be.

 

1988. ősz végén megjelent a napilapban Pozsgay Imre -  MSZMP KB. titkára volt - írása, amelyben az 1956-os forradalmat kérdőjelezte meg, véleménye szerint nem forradalom, hanem népfelkelés volt.

 

 Erre az írásra válaszolt dr. Antall József és gyakorlatilag elkezdődött a szervezkedés,  1989. juniusban megtörtént a hatalomátvétel.

 

Az állam kivonult a nagyvállalatok, bányák, építőipar, gyárak támogatásából így nagyvállalatok összeomlottak.  Megszűntek a munkahelyek, vele együtt a munkásszállók és az ott élő emberek akik a családjukhoz nem tudtak visszamenni egyik napról a másikra az utcára kerültek, ezzel kialakult a hajléktalanság. A cigányok hagyományos foglalkozásukra nem tartott igényt a társadalom.

 

Az elmúlt évek társadalmi és gazdasági átmenetének legnagyobb vesztesei  a cigányok voltak. Elsősorban származásuk, de képzetlenségük miatt elsőként szorultak ki a munkaerőpiacról. Az addig megszerzett egzisztenciájukat elveszítették. Eddig az oktatási rendszer sem volt képes a cigánytanulók iskoláztatási mutatóin, s főként minőségén változtatni. A szociális védőháló pedig nem nyújt olyan mértékű támogatást, amely a társadalmi és gazdasági minimum szintén tarthatná őket. A problémák különösen a kistelepüléseken, mint pl. Jászapáti esetében is jelentkezik halmozottan, ahol a lehetőségeik korlátozottak, s ahol az önkormányzati rendszer a legszükségesebb szolgáltatásokat sem képes biztosítani. A kistelepülések problémái, hogy csökken a lakosságszám, a munkalehetőségek hiányoznak, az oktatási és kulturális lehetőségek beszűkültek. A cigánylakosság így akár évtizedeken keresztül is képtelen visszakerülni az állandó foglalkoztatásba.

 

A rendszerváltásnak volt pozitívumai is a cigányokat érintően. A felsőoktatási rendszer átalakult, így esélyük lett a cigányfiataloknak bekerülni a felsőoktatási intézményekbe, egyetemekre és diplomát szerezni. Magyarországon egyre több értelmiségi cigányfiatal jelent meg, több nyelven beszélnek, többségük már második, harmadik diplomát is tanul. A nagyon nagy probléma azonban az, hogy ezek a cigányszármazású értelmiségi szakemberek túlnyomó többségük munkanélküliek, és a származásuk miatt nem alkalmazzák őket. Azt mondják, hogy Magyarországon 3 % a diplomás munkanélküliek száma, ebből 2 % feltehetően cigányszármazású.

 

Az, hogy valaki milyen családba születik meghatározó tényező, hogyan alakul a továbbiakban az élete, a lehetőségei. Ha valaki nagyon szegény cigánycsaládba születik, ahol mindkét szülő munkanélküli, vagy leszázalékolt, több a valószínűsége, hogy a gyermeke is örökölni fogja a szegénységet, ő is munkanélküliként fog élni. Ezer család közül talán egy családban fog sikerülni, hogy gyermeke eljut a felsőoktatási intézménybe és diplomát fog szerezni, értelmiségi emberré válik. De ha ez a diplomás cigányfiatal nem talál magának támogatót, akkor szinte felesleges minden erőfeszítése, mert saját erejéből nem lesz képes a társadalomba beilleszkedni.

 

Ahhoz, hogy egy ember pszichoszociális egyensúlyban tudjon lenni, szükség van arra, hogy a szociális környezet ingereket, kihívásokat küldjön felé és arra állandóan reagálni tudjon. Ha az egyén körül kibillen, kiesik a szociális környezet, a személyisége leépül, elkezd izolálódni, bezáródni.

 

Mit jelent a munka az ember számára?

-         jövedelemszerzést,

-         társadalmi elfogadottságot,

-         biztonságot,

-         társas kapcsolatok rendszerét.

 

A napi tevékenység, kihívás mozgásba tartja az egyént, megadja a napi, a heti munkarendszerét. Minden nap dolgoznia kell mennie, rendbe teszi magát, egyebek. Ez készenlétet, feszes ritmust teremt az egyén számára. A munkahelyen a munkatársakkal együtt dolgoznak, beszélgetnek, barátságok alakulnak ki, aki szereti a munkáját, annak szórakozást jelent.

 

Ha az egyén munkanélkülivé válik:

Megszűnik a munkahelye, a szociális oldal leválik, nincs napi, heti feladat, nincs kihívás, nincs külvilág.

 

Erikson elmélete szerint, ha egy probléma felbukkan, a pszichoszociális krízis egy fajta fordulópont – olyan életszakasz, amely ha nem oldódik meg, a személyt sérülékennyé teszi. Ettől az érzéstől a személy elkeseredik.

 

Legyen az bárki is, aki egy évig munkanélküli, személyiségében olyan maradandó károkat okoz, hogy további életére kihat.  És a cigányság 80-85 %-a évtizedekig nem tud visszakerülni a munkavilágába.

 

A Kormány a cigányok foglalkoztatására határozatokat hoz, módosít, programok hoz létre „Út a munkához”, „Összetartozás”, stb. mellé súlyos milliókat is rendel. Ez szinte teljesen felesleges, mert a települési önkormányzatok ezekből a támogatásokból nem alkalmazzák a cigányokat. Akkor mi történik ezekkel a támogatásokkal?  Ez ellen senki nem tesz semmit. A minisztériumokban dolgozó cigányszármazású vezetők Szirmai István, ill. a cigányszármazású kisebbségi ombudsman, nem emel szót a cigányokért, és a többi cigányvezető sem, sőt inkább még rúgnak rajtunk egyet.

 

Ezt felismerték a település vezetői, hogy a cigányokkal bármit meg lehet csinálni,  és ők nem akarják alkalmazni a cigányokat és nem is alkalmazzák.  Azért tart itt a cigányság, ahol most, mert senki nem tesz semmit a cigányok érdekében.

 

2010-ben választás lesz, jó lenne, ha valaki kézbe venné a cigány önkormányzati választást. Nem nehéz feladat, hiszen a MACIKA-nál meg van az 1200 fős cigányszármazású főiskolás és egyetemistáknak a névsora, címe, ill. az érettségizett fiataloké is. – Igaz ebből kb. ¼-e cigány csak – a többi nem-cigány származású.

 

Ettől függetlenül szinte minden településen él legalább egy fő diplomás cigányfiatal és érettségivel rendelkező cigányfiatalok.  Meg kellene keresni ezeket az értelmiségi cigányokat, és megkérni őket, hogy induljanak a kisebbségi önkormányzati választáson. Jó lenne, ha büntetett előéletű emberek, és írni-olvasni nem tudó cigányemberek helyett a cigány értelmiség foglalná el a Cigány Önkormányzatokat, akik javítani tudnának a cigánylakosság élethelyzetén. Nem szeretnék senkit megbántani, erről nem ők tehetnek, de tudnia kell mindenkinek hol van a helye a társadalomban.

 

Ha 2010-ben az országban feláll a cigány értelmiség, megmutatja magát, közös munkálkodással még talpra állhatna a cigányság. Meg kell jelennie a diplomás cigányoknak a politikában, az iskolákban a diplomás cigányszármazású pedagógusok tanítsák a saját népcsoportjukat, a saját nyelvezetükön a sajátos módszereikkel, a Polgármesteri Hivatalokban  jelen kell lenniük a diplomával rendelkező cigány szakembereknek, főleg a szociális területen. A Képviselő-testületben a cigány értelmiséginek kell képviselnie a cigánylakosság érdekeit.

 

A cigányok túlnyomó többsége a kistelepüléseken élnek, ezért ott is meg kell erősíteni a cigányok képviseletét.  

 

Ami ma Magyarországon a cigányokkal történik, azt a településen élő nem cigány lakosok is elítélik. Véleményük szerint, ma Magyarországon nagyon „cigányoznak”, azt javasolják, adjanak munkát a cigányoknak, hogy jövedelemhez jussanak, amivel mi magunk a cigányok is egyetértünk. Elítélik a település vezetőit azért, hogy a cigányokat elnyomják, akár alacsony iskolai végzettségű, akár diplomával rendelkezik,  nem engedik beilleszkedni a társadalomba. A cigányoknak nem a többségi lakossággal van problémánk, hanem a település vezetőivel, a Polgármesteri Hivatalokkal. Ők azok akik a cigányokat megvetik, lenézik, megbízhatatlannak tartják, nem szívesen érintkeznek velük és nem is alkalmazzák őket, mert nekik nem érdekük a cigányok élethelyzetének a javítása.

 

A cigány értelmiségnek is felelősséget kell érezniük a cigányokért, nem szabad engedni, hogy a cigányokat az emberi méltóságuktól megfosszák, megbélyegezzenek bennünket, az életünket veszélyeztessék az erőszakos, gátlástalan, alacsony iskolai végzettségű település vezetői.                                                   

                                                                      

Balogh Adrienn - Jászapáti

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek