Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Mága Zoltán templomokban tervez száz koncertet
2009-04-15 07:44
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Mága Zoltán templomokban tervez száz koncertetSzáz koncertből álló sorozatot tervez az ország különböző felekezetű templomaiban Mága Zoltán, a népszerű hegedűművész. A jótékonysági koncertekkel ugyanakkor a társadalmi megbékélésért szeretne a maga eszközeivel tenni valamit. A beszélgetésben szó esett további terveiről s a frissen megjelent lemezéről is.

 

 

 

-Hogy jutott az eszébe a száz templomi koncert terve? Ez példátlanul nagyszabású vállalkozásnak ígérkezik.

-Az integrálódás kérdésével függ össze a tervem, mert amellett, hogy segíteni akarok a rászorulókon, hidat is szeretnék építeni a kisebbség és a többség között. Azt látom, hogy nem csak a szegénység, hanem szörnyű feszültségek is mérgezik a mindennapi életet, s milyen nehezen élnek együtt a kisebbségek és a többség közösségei. Gyakran adtam templomokban jótékonysági koncertet, s tapasztaltam, hogy a padsorokban minden korosztály megtalálható, s egyaránt beülnek zenét hallgatni cigányok és nem cigányok. És nem nézik, ki milyen származású, milyen a bőrszíne.

-Zenész dinasztiából származik, pályáját szinte még gyerekként a világhírű Rajkó Zenekar vezető prímásaként kezdte, azóta világot járó művésszé lett, s nyilvánvalóan hisz a zene megváltó erejében. De ahol már fegyverek dördülnek, konkrétan mit remél egy koncertsorozattól?

-Bízom abban, hogy valamilyen módon enyhíthetünk a kialakult helyzeten. És jó lenne, ha sikerülne azokra a cigányemberekre is hatni pozitív módon, akik nem fogadják el az együttélés szabályait, s ezzel saját közösségüknek tesznek rosszat. Tudom, hogy nem válthatom meg a világot, tudom, a koncertekkel nem tudok iskolát, óvodát, bölcsődét építeni a cigánygyerekeknek, nem teremtek munkalehetőségeket és nem tudom felszámolni a cigánytelepeket, de szeretném hinni, hogy a zene a megbékélést szolgálja majd a koncerteken. Láttam nem egyszer a templomi koncerten az embereket együtt örvendezni a szomszédjukkal, akivel előtte tán szóba sem álltak, de a zenét együtt élvezték. Megtisztelő, hogy a jótékonysági koncertek fővédnökségét Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke vállalta.

-Reményei a művészet erejébe vetett erős hitre vallanak.

-Nekünk, művészeknek talán még van hitelünk, s valójában nem várhatunk a robbansára kész puskaporos hordó tetején, A templomi koncertekre ingyenes lesz a belépés, így a zene nagyon sok emberhez juthat el, akiknek ilyesmire nem telik. A tervek szerint itt Budapesten a Szent István Bazilikában, a Mátyás templomban s kisebb templomokban indulna a sorozat, s utána következnének az ország különböző részei.

-A napokban látott napvilágot a 12 ezer ember előtt adott nagysikerű Budapesti Újévi Koncertjéből készült CD és DVD. A gazdag repertoárból hogyan választja ki egy lemez anyagát?

-Mindig arra törekedtem, hogy olyan remekműveket dolgozzak fel elsősorban, amelyeket a közönség jól ismer. És arra így gondot fordítok mindig, hogy amikor egy jól ismert zenét a magam részére feldolgozok, az minden korosztályt érintsen meg. Én a kisgyerekektől kezdve a kamaszokon át az idős korosztályig mindenkinek szeretnék zenélni. Az a crossover stílus, amelyben megszólalnak az általam feldolgozott klasszikusok, tapasztalataim szerint nagyon sokan érzik magukénak.

-Klasszikusok crossoverben? Kik a kedvencei?

-Beethoven, Mozart, Haydn. De a két Strauss is, többször Johan, ritkábban Richard, Pablo Sarasate, Suppé és Vittorio Monti is. Hihetetlen, hogy a világ minden táján milyen óriási sikere van Monti csárdásának például, noha csak a neve csárdás, egyébként klasszikus zenedarab. Ugyanígy Vivaldi is a közönség legkedveltebbjei közé tartozik, az új lemezen a Négy évszakból a Tél című tételt játszom, ahogy az az újévi koncerten is történt a Papp László Budapest Sportarénában. Amikor ott kiléptem a 12 ezer ember elé, nem tudtam megszólalni. Játszottam én már ilyen népes közönség előtt korábban is, de ez alkalommal az én koncertemre, az én nevemre jött el ennyi ember és ez megindító volt, semmihez nem fogható örömöt szerzett.

-Mit tartalmaz az új lemeze és a DVD?

-A koncerten 35 szám hangzott el, természetesen a meghívott vendégművészek előadásával együtt, hiszen sok vendégem volt a különböző műfajok képviseletében, mert egy képzeletbeli világkörüli utat idéztünk fel az egy-egy városra jellemző zenével. New York-i jazzt játszott Szakcsi Lakatos Béla, olasz dalokat énekelt Dolhai Attila, meghívtam Janza Katát is, hogy csak néhány nevet említsek. Személyes büszkeségem, hogy a 13 éves kislányom, aki musical-színésznőnek készül, ugyancsak ott volt velem a színpadon, Moszkvát felidézve egy orosz népdalfeldolgozást énekelt. A kétórás DVD-n szinte az egész koncert látható, a CD-n 18+ 1 szám szólal meg. Magam Vivaldin kívül egy igazi virtuóz számmal is jelen vagyok a lemezen, amit a koncert előtt nyilvánosan nem játszottam, Sarasate Cigányosan című darabja, cigánymelódiák virtuóz feldolgozása saját hangszerelésemben.

-Milyen tervek foglalkoztatják?

-Folytatom a világjáró koncert-útjaimat, az idei évben New York-ban, a magyar kultúra napjain kezdtem, dolgozom a száz koncert tervén és új lemezre készülök. A Sony Music kiadóval ötéves exkluzív szerződést kötöttünk, már az ő gondozásukban jelent meg az újévi koncert lemeze és video-felvétele is. Megtisztelő, hogy egy nagyhírű kiadó várja tőlem a következő anyagot, a legközelebbi CD-vel augusztus 15-ig kell elkészülnöm. Most, hogy nem saját magam vagyok a saját kiadóm - sok sikeres lemezem jelent meg a saját kiadómnál -, nincs időhúzás, nincs késlekedés, nincs mese, készen kell lennem időre. Hogy mi lesz a lemezen, az legyen meglepetés, már elkezdtem dolgozni a zenei anyagon, és mondhatom, lázasan készülök, naponta keményen gyakorolok az új lemezre.
 
C-PRESS - Népszava Online
 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-08-12
  Ma rendkívül kíváncsi hangulatban leszünk. Örülünk, ha egy jó programra nyílik lehetőségünk. Ha ezt a legjobb barátainkkal oszthatjuk meg, akkor teljes lesz a boldogságunk. Iktassunk be egy jó mozit, vagy egy kiállítást. Ha hízékonyabb alkatúak vagyunk, akkor ma ne fogyasszunk nagy zsírtartalmú ételeket. Még a saláták is tartalmazhatnak olajos önteteket, tehát ma készítsük inkább öntet nélkül a zöldféléket. A sovány húsok fogyasztása megengedett.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk