Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

MSZP: A cigányság nem lehet másodrendű
2009-04-14 07:54
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
MSZP: A cigányság nem lehet másodrendűA jelenlegi és a mindenkori kormánynak mindent meg kell tennie, hogy a cigányság ne másodrendű állampolgára legyen Magyarországnak, meg kell teremteni a társadalmi befogadóképességet - írta Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a romák világnapja alkalmából, az MTI-hez szerdán eljuttatott üzenetében.

 

 

 

Az MSZP országgyűlési képviselője emlékeztetett: 1971. április 8-án ült össze Londonban az első roma világkongresszus, amelyen 23 ország, köztük Magyarország küldöttsége is jelen volt. Itt fogadták el a romák zászlaját, himnuszát, és április 8-át a Romák Világnapjává nyilvánították. Hozzátette: 38 évvel ezelőtt ugyanazokkal a problémákkal kellett szembenézni, amelyekkel ma is naponta találkozhatunk. Akkor a szociális és gazdasági problémákkal, a cigányok sérelmére elkövetett

bűncselekmények kivizsgálásával, a kárpótlással, valamint a roma kultúra és a roma nyelv használatával foglalkozó bizottságokat hoztak létre. Ezek a témakörök ma is aktuálisak, sőt még nagyobb figyelmet érdemelnek, mert jelenleg is nagyon fontos a létbiztonság megtartása.

Teleki László szerint fontos, hogy a foglalkoztatásban ne csak a közhasznú, a közcélú munka jelentsen általános kitörési pontot, és elsődlegesnek tartja, hogy azok a roma fiatalok, akik diplomát szereztek vagy arra készülnek, esélyt kapjanak a gazdaság világában.

A roma politikus örömét fejezte ki, hogy a kormányzat kiemelt figyelmet fordít a roma kulturális értékek fenntartására, így a cigányzenészek helyzetére.

A szocialista politikus szerint a nemzetközi romanap alkalmat ad arra, hogy felhívják a társadalom valamennyi tagjának a figyelmét: az ország jövőjét pecsételik meg azzal, ha másodrendű állampolgárként kezelik azokat, akik cigánynak születettek, vagy sötétebb a bőrük.

"Az oktatásban, a foglalkoztatásban, az állampolgári jogok érvényesülésében ma is erőteljesen jelen lévő és tapasztalható diszkrimináció felszámolása nélkül nem építhetünk közös jövőt és országot. Ma, a gazdasági világválságban, minden eddiginél erősebb összefogásra van szükség, és ebben partnernek és nem ellenségnek kell tekinteni a roma társadalmat" - fogalmazott a nemzetközi romanapi üzenetében Teleki László.

Hozzátette: egyéni elkeseredettségből, sérelmekből adódó düh, vagy a puszta előítéletesség nem lehet egyenesen arányos a Molotov-koktéllal, a sörétes fegyverrel, a megfélemlítéssel, és nem az az út vezet ki a társadalmi szakadékból, amelyen ütemre csattanó bakancsok vonulnak, de a nyílt vagy burkolt gyűlöletbeszéd sem lehet válasz a problémákra.

A romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott szerint azért, hogy a magyarországi cigányság ne másodrendű állampolgára és tagja legyen hazánknak, több munkahelyet és nagyobb társadalmi szolidaritást kér a roma társadalom.

Ma mintegy 13-15 millió a cigányok száma világszerte. A legtöbben, mintegy kétmillióan Romániában élnek, Magyarországon becslések szerint 600-700 ezren, többségük a legnagyobb szegénységben.

 

C-PRESS - HírExtra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk