Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kemény ütést kaptak a cigányok
2009-04-10 09:30
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kemény ütést kaptak a cigányokHa Tatárszentgyörgyön öngyújtogatás történt, az baj. Nagyon nagy baj. El sem tudjuk képzelni, hogy mekkora.

 

 

 

 

A magyarországi cigányság tegnap nagyon kemény gyomorszájast kapott. Megrendítő erejűt. Pedig nem történt semmi különös, csak a nyomozóhatóság végezte a dolgát, és a legutolsó tatárszentgyörgyi gyújtogatással kapcsolatban elkezdett kiderülgetni ez-az. Noha még nem tudjuk, hogy végül miként zárul az eset, egy biztos: amennyiben a tegnap nyilvánosságra hozott verzió lesz a befutó, a cigány-magyar kiegyezés minden korábbinál hagymázosabb ábránddá válik, időpontja pedig a messzi-messzi jövőbe penderül.

Néhány napja ugye ismét arról számolt be a sajtó, hogy újból gyújtogatás történt Tatárszentgyörgyön. Vakartuk is a fejünket, hogy most ennek mi az értelme, mert míg a korábbi akciókat akár így, akár úgy, de be lehetett illeszteni mindenféle valósnak tetsző összeesküvési elméletekbe (cigányvadász kommandó, kontra NBH szarkeverés), addig az utolsó tűzeset valahogy sehogy sem akart a „helyére kerülni". Egyszerűen nem volt "értelme", na.

De azért beszámoltunk mi is szép sorjában az összes fejleményről az első, bizonytalankodó szakértői és rendőri nyilatkozatoktól a legutolsó, szemtanúi vallomásokig. És itt válik végtelenül szomorúvá a történet.

Idézem a Heti Válasz Online cikkét: "A háztulajdonos férje, Sztojka József az MTI tudósítójának a helyszínen arról számolt be, hogy keddre virradó éjjel feleségével együtt önkéntes, autós, járőrszolgálatot teljesített, amikor egy másik járőrkocsijuk egy árpádsávos zászlóval dekorált fekete dzsipet észlelt a közelben. Nyomába eredtek, de a sofőr kereket oldott. Nem sokkal ezután érkezett a hír, siessenek haza, mert ég a házuk."

Szóval nem mondja senki, hogy az árpádsávosok gyújtogattak, de azért nem zörög a haraszt. Tegnapra viszont alakulgatott a történet, amely most ott tart, hogy Papp Péter, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója szerint nem zárható ki: a tulajdonosnak érdekében állhatott az április 7-ei tatárszentgyörgyi tűzeset, mint ahogy nem zárható ki a bosszú, illetve a rasszista motívum sem. A szakember szerint az első verzió létjogosultságát több érdekes körülmény is alátámasztani látszik.

Úgymint: Tavaly ősszel a ház tulajdonosa a házra 20 milliós, az ingóságokra 4,65 milliós, a melléképületre 4 milliós biztosítást kötött - közölte Papp Péter. Hozzátette: ismert az a tény is, hogy a házastársak korábban hitelt vettek fel az örkényi takarékszövetkezettől, melynek törlesztő részleteit egy ideje már nem tudták fizetni, és a közüzemi számlákkal is elmaradásban voltak. A tartozás miatt április 20-án Ráckevén nyílt árverezésre került volna sor, de közbeszólt a tűzeset, mely a rendőrség elsődleges adatai szerint 2,5-3 millió forintos kárt okozott.

Papp Péter szerint a nagy erőkkel megindított nyomozás több szálon fut, vagyis nincsenek merev koncepcióik, ám mivel a rendőri munka alapja az egészséges kétkedés, az „öngyújtogatásos" verzió is benne van a kalapban. Ezzel összefüggésben néhány érdekes momentum külön is említést érdemel - tette hozzá a bűnügyi igazgató. A ház a sértettek hazaérkezésekor be volt zárva, az egyik tulajdonos, Horváth Lídia kulccsal nyitotta ki az ajtót a tűzoltóknak. Közben persze odabenn szinte minden égett, miután - bizonyítottan - valaki vagy valakik alaposan fellocsolták a két szoba szőnyegét valamilyen égésgyorsítóval, ami benzin, gázolaj, esetleg hígító is lehetett. Egy bezárt házba a nyílászárók megsértése nélkül bemenni, égésgyorsítóval fellocsolni a szőnyegeket, gyufát dobni rá, majd kulcsra zárni mindent és távozni lehet ugyan, de eléggé életszerűtlen.

Papp Péter hozzátette: épp a bezárt nyílászárók miatt nem égett le teljes egészében az ingatlan - ehhez kevés volt benn az oxigén. Ha Molotov-koktélos támadásról lenne szó, akkor a bedobott palackkal ütött lyukon annyi oxigén jutott volna a házba, hogy a mostaninál pusztítóbb lángok csaptak volna fel.

Mindettől persze lehetséges, hogy a leégett ház éjszakai őrjáratozó tulajdonosai látták az árpádsávos fekete dzsipet, miért ne láthatták volna, mint ahogyan az se zárható ki, hogy üldözőbe is vették a feltűnő gépkocsit.

De ha mégsem, ha tényleg öngyújtogatás volt, akkor az baj, nagyon nagy baj. Hiszen a biztosítási csalásért - már amennyiben - majd megdorgálják az elkövetőket, de, hogy a közzel mit műveltek, azért senki se fogja elővenni őket. Pedig hasznos lenne, ha most előállna valamelyik harcos cigány politikus, és mondana valami okosat. Hogy ha netalán ismét támadás éri a romákat, ne csak annyi legyen a reakció: ja, persze, mint a múltkor is.
 
C-PRESS - Heti Válasz
 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk