Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Villás Lajos: Ez a harc lesz a végső
2009-04-10 09:21
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Villás Lajos: Ez a harc lesz a végsőA Magyar Szocialista Párt kongresszusának záró akkordjaként elhangzott az Internacionálé. Volt aki lelkesen, volt, aki csak úgy, ímmel-ámmal dalolta. Valahol a mélyben, ott ahova már az ország politikusai nem járnak, vannak még kicsi közösségek, ahol nem csak ezt, hanem más forradalmi dalokat is énekelnek esténként. Iszogatják a vörös bort, nosztalgiáznak egy szebb, jobb életről,egy más fajta orvosi ellátásról, és a valamikori munkahelyek légköréről....

 

 

 

Közeledik Május 1. Lehet, hogy ismét vonulni fog egy tömeg, és ők is énekelni fognak? A Puska dalt, az Amúri partizánokat, vagy a Vörös Csepelt? És ha tényleg vidámak lesznek, ha lesz még vidámkodásra kedvük, akkor, majd elnótázzák azt is, hogy Mint a mókus fenn a fán..

 

Lezárult egy korszak. A Kongresszus elfogadta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és pártelnök lemondását, és utódjaként a miniszterelnöki bársonyszékben Bajnai Gordont jelölte meg. A képviselők, küldöttek jelentős része, szinte mindannyian egyetértettek a vezetőség határozatával, kivéve egy főt. Ami azt illeti, nem rossz arány!

 

Gyurcsány Ferenc, amíg a miniszterelnöki székben ült, tette a dolgát. Nem az én tisztem megítélni, hogy mikor járt el helyesen, és mikor nem. Nem tudom elítélni azért, mert az ellenzék állandó akadályozó magatartása miatt, a reformokat nem tudta végig vinni. Sokszor, saját pártjának emberei is akadályozták, sőt a fegyvertárs, a szövetséges még cserben is hagyta. Aztán, amikor a helyzet végképp elromlott, és visszavonhatatlanul elhagyta a hivatalt, a volt barát, a munkatárs, némi látszat vita után ismét beállt a csatasorba. Nem tehetett mást, ha hatalomban akart maradni. Mert egy időközi választás esetén, az a bizonyos öt százalék, még nagyítóval sem lett volna meg.

 

Énekel a Kongresszus népes tábora. Ez a harc lesz a végső!!! Zeng a dal, és az arcokon meglepetés látszik. Van, aki szívből, van, aki csak tessék-lássék módon, van, aki a szöveget sem ismeri, de énekel, vagy dúdol..

 

Hosszú ideje forradalmi dal nem volt az MSZP rendezvényein. Vajon miért? Elveszett a lendület, a hit, vagy csak a zenei hallással van gond? Nem hiszem. Valami más lehet a dolog mögött. Elveszett a hit, a remény, hogy egyszer, egykor ezeknek a daloknak még lesz értelme. Pedig van, csak oda kell figyelni. És nem csak úgy, tessék-lássék módon!!!

 

Emlékszem, valamikor a rendszerváltás előtti időkben valaki, vagy valakik az egyik munkás kerületben a Lenin szobor kezébe egy jó nagy szelet zsíros kenyeret helyezett el. Bátor ember, mondták egyesek, mások meg azt, hogy nem normális! Keresték a tettest, vagy tetteseket, de nem találták. Szerintem, azt a kenyeret akkor nem hagyták elveszni, bekerült a bűnjeltárba... Ha még meg van, akkor az most, aranyat ér.!!! Múzeumi példány, mondhatnánk, mivel akkor egy bátor tett jelképe volt. Most meg egy emlék!

 

A ZSÍROS KENYÉR EMLÉKE!!!

 

A gazdasági válság elérte kis hazánkat is. Itt van a szegénység a nyakunkon, és itt vannak a vámszedők, a bankok is. Bedőlt lakás és autó hitelek, minden, ami a valutához kötődik. Csőd, csőd hátán. A közüzemi számlák szinte kifizethetetlenek, aki mégis teljesít, bele rokkan. Egyre többen vannak ilyenek. Ez ellen, pedig orvosság nincs, a gyógyszert, a támogatást a bank kapja, és teszi el magának. Ebből finanszírozza majd a további hiteleket, amellyel még több embert nyomorítanak meg, mert más módon, mint a hitel felvétel, megélni már nem lehet. A mókuskerék beindult. És az Istennek sem akar megállni. Hitel az országnak, feltétel nélkül - mondták. Aztán kiderült, mint minden banki „manővernek" vannak megkötései, követelményei az adós felé. Itt is voltak, mert az IMF, és más nagybank, csak úgy, PUSZIRA, semmit nem ad. Ellentételezést vártak, és megkapták. Mi is, egyszerű polgárok. Jönnek a csomagok, amelyekről a kezdetekkor azt hallottuk, hogy nem fog fájni, most meg azt, hogy bizony nagyon fog fájni. Most már tudjuk, hogy az első ígéret nem volt igaz. A mostani, meg már maga a valóság. Bele fogunk rokkanni.!!! És mégis lesznek olyanok, akik híznak, kövérek, kerekek lesznek minden megszorítás ellenére. Ők a mi politikai elitünk, a választott képviselőink, meg a hozzájuk kötődő slepp, amely mindenütt ott van, ahol valami haszonra van kilátás. Csak mi, a cselédek, a munkástömegek, meg a nyugdíjasok, a szegények, a tehetetlenek tűrünk, és húzzuk az igát. Mások pedig élnek, mint Marci Hevesen!!!

 

Ez a harc lesz a végső, énekli a kongresszus... Tényleg a végső?! Hát már lehetőség, meg remény sincs arra, hogy még most, amíg élünk, egy kicsit jobb legyen?! Ez az, ami bánt nagyon sok embert.

 

Vannak közösségek, baráti körök, ahol esténként, ha már elegendő bor fogyott, az úri közönség énekelni is szokott. Szól a dal, a magyar nóta, és időnként azok a bizonyos forradalmi énekek is felhangzanak. Munkás kerületről van szó, ahol a rendszerváltás óta, mindig baloldali vezetés van, helyi szinten... Mást, el sem tudtak volna képzelni az itt lakók. Igaz, most már erősen hígul a népesség összetétele, hiszen mindig új, meg újabb lakóparkok épülnek, sok száz lakás kerül átadásra, és egyre több az idegen... Igaz, ők nem járnak a nép közé, az tőlük teljesen idegen... Egy teljesen más világ! Számukra ismeretlen, egzotikus, talán még visszataszító is. A fene tudja. Nem keverednek, az biztos. Pedig mindannyian fehér emberek, tán még magyarok is!!! Legalábbis annak vallják magukat!

 

Szól a dal, az „Amúri Partizánokról". Énekelnek Vörös Csepelről. És elhangzik a Puskadal is... És amikor már végképp elkeseredik az ember szája íze, záró nótaként nem kis vigyorral az arcon, a „ Mint a mókus fenn a fán"" című úttörő dalt is elénekeljük... Igen ott vagyok Én is, és a hamis hangommal segítem a többieket. Nincs zenei hallásom, de van szociális érzékenységem. És most ezzel van baj. Mert érzékelem, hogy egyre rosszabb, egyre nehezebb. Emlékszem, és emlékszünk még azokra az időkre, amikor egy-egy rendezvényen ezek a dalok elhangzottak...

Van egy öreg barátom, aki a napokban ezt mondta:

 

„AZT A ZSÍROS KENYERET", AMIT EGYKOR LENIN KEZÉBE ADTAK, MOST JAJ, DE SOKAN MEGENNÉK!!!!

 

Kenyér még van, hagyma is akad. Lenin szobor már nincs! Igaz, a zsíros kenyérből is egyre kisebb jut nekünk, a népnek. Ott tartunk, hogy válogathatunk. Mert válogatni még lehet. Vagy megeszed a zsíros kenyered, vagy a gyógyszert veszed meg-emelt áron... Akár melyiket hagyod el, elpusztulsz...

 

Ma már, a politika is embertelenné vált. Embereket gyilkolnak meg, gyermekükkel együtt, mert más a bőrük színe. Következhet majd annak a csoportnak a kiirtása, amelyiknek más a vallása,, vagy más nézeteket vall... Menetelhetnek emberek forma ruhában, rémíthetnek meg másokat. Tehetik, mert szabad. Nincs semmi akadálya a véleménynyilvánításnak, és az ezt takaró gyűlölet beszédnek!!! Mert véleményt mondani lehet, és ezzel akár gyűlölködhetsz is. A rendőr is gyűlölködhet. Ha nem Ő, akkor partnere, a szélsőjobbos cimbora...  A főkapitány pedig nem tesz semmit... Miért is tenne, hiszen egyik beosztottja is túllépte a „Rubikont", és mi lett? Semmi!!!  Mit várunk? Mit akarunk? Rendet szeretnénk, egy élhető életet, egy biztonságot nyújtó országot... Várunk egy olyan politikai vezető gárdát, amelyik képes arra, hogy megrendszabályozza mindazokat, akik az embereket egymásra uszítja. Várjuk, hogy teremtsenek munkahelyeket, életet mentő egészségügyet... Várunk csendesen, időnként forradalmi dalokat énekelve. Most még csak baráti körben... És ha ez így megy tovább, akkor előbb, vagy utóbb, az utcán is. Egymás mellett fogunk menni békésen, és dalolni fogunk!!! Csepelről, amely már nem vörös. Angyalföldről, ahol már nincsenek gyárak. Úttörőkről, akik csak a dalban vidámak, mert ez a korosztály nem ismeri a nyaralás fogalmát, és szól majd a dal a reményről, a szebb jövőről... és akkor lehet, hogy tényleg

 

EZ A HARC LESZ A VÉGSŐ??!!

 

És a dalárda, már csak egy igazi karmesterre vár! Biztos, hogy itt van közöttünk, de még arcát nem ismerjük. Ha színre lép, lesznek támogatói ott, az énekkarban, és azon kívül is!!!

 

B u d a p e s t, 2009-04-07

 

Villás Lajos.

 

C-PRESS 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk