Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Teleki László közleménye
2009-04-08 16:42
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Teleki László közleményeMa már köztudott, hisz minden éven megemlékezünk arról, hogy Londonban 1971. április 8-án ült össze az Első Roma Világkongresszus, amelyen 23 ország, köztük Magyarország küldöttsége is jelen volt. Itt fogadták el és állapodtak meg a romák nemzetközi jelképeiről: zászlajáról, himnuszáról, és április 8-át a Romák világnapjává nyilvánították.

 

 

 

Ennek a napnak ünnepnapnak kell lennie, de nem felejthetjük el, szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy már 1971-ben, az első Roma világkongresszusnak is ugyanazokkal a problémákkal kellett szembenéznie, amelyekkel ma is nap mint nap találkozhatunk szerte Európában, a világ országaiban.

 

Az akkori kongresszuson létrehoztak öt olyan bizottságot, amely a szociális problémákkal, a gazdasággal, a cigányok sérelmére elkövetett bűncselekmények kivizsgálásával, a kárpótlással foglalkozik, valamint a kultúra és a roma nyelv használatával foglalkozott.

 

Ma, 38 évvel a londoni találkozó után ezek a témakörök mai aktuálisak, sőt, még nagyobb figyelmet érdemelnek, mert jelenleg is nagyon fontos a létbiztonság megtartása.

 

Nagyon fontosnak tartom, hogy a foglalkoztatásban ne csak a közhasznú, közcélú munka jelentsen általános kitörési pontot. Mindemellett elsődlegesnek tekintem, hogy azoknak a roma fiataloknak, akik diplomát szereztek az elmúlt időszakban, vagy diplomát fognak kapni, esélyt adjunk a gazdaság világában.

 

Természetesen öröm számomra, hogy az idén is a kormányzat kiemelt figyelmet fordít a roma kulturális értékek fenntartására; a 100 Tagú Cigányzenekar és a Rajkó Zenekar és Népi együttes támogatásában és egyéb más kulturális alapok létrehozásában. Fontos megemlíteni, hogy a roma zenészek és muzsikusok foglalkoztatási esélyeinek megteremtéséhez további feltételeket kell biztosítania a kormánynak és a társadalomnak.

 

Nem lehet, hogy az a több száz éves tradicionális kultúra, amit képvisel a muzsikus társadalom, ne kellő súllyal legyen jelen a hazai és nemzetközi színtéren. Ezért tehát az 1971-es Világkongresszus szellemiségéhez, ha most igazodni kívánunk, akkor mindenkinek van tennivalója abban, hogy helyét és szerepét a társadalmon belül megtalálja a roma társadalom.

 

A nemzetközi romanap alkalom arra is, hogy felhívjuk a társadalom valamennyi tagjának a figyelmét arra, hogy saját, és országunk jövőjét pecsételjük meg azzal, ha másodrendű állampolgárként kezelik azokat, akik cigánynak születettek, vagy mert sötétebb a bőrük. Az oktatásban, a foglalkoztatásban, az állampolgári jogok érvényesülésében ma is erőteljesen jelen lévő és tapasztalható diszkrimináció felszámolása nélkül nem építhetünk közös jövőt és országot.

 

Ma, a gazdasági világválságban minden eddiginél erősebb összefogásra van szükség, és ebben partnernek és nem ellenségnek kell tekinteni a roma társadalmat. Egyéni elkeseredettségekből, sérelmekből adódó dühök, vagy a puszta előítéletesség nem lehet egyenesen arányos a Molotov-koktéllal, a sörétes fegyverrel, a megfélemlítéssel. Nem az az út vezet ki a társadalmi szakadékból, amelyen ütemre csattanó bakancsok vonulnak, a nyílt, vagy burkolt gyűlöletbeszéd pedig nem lehet válasz a problémák megoldására.

 

Miniszterelnöki megbízottként és az MSZP roma ügyekért felelős ügyvivőjeként ezúton is kinyilvánítom, hogy a jelenlegi és a mindenkori kormánynak meg kell teremtenie a társadalmi befogadó képességet. Azért, hogy a magyarországi cigányság ne másodrendű állampolgára és tagja legyen hazánknak.

 

Ehhez több munkahelyet kér a roma társadalom. Ehhez nagyobb társadalmi szolidaritás szükséges és ha legalább a két feltétel biztosított, nem beszélhetünk arról, hogy a cigányság életképtelen és nem tud integrálódni a magyar társadalomba.

 

C-PRESS - MSZP.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk