Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A romák világnapja
2009-04-08 12:05
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A romák világnapjaTematikus nap a Duna Televízióban és az Autonómia Csatornán

A romák 1971-ben, Londonban rendezték meg első világkongresszusukat, amelyen az Indiából és húsz országból érkezett küldöttek elfogadták a roma nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát és április 8-át A romák világnapjává nyilvánították.

 

 

 

Ekkor folyami szertartásokkal, illetve gyertyagyújtással ünnepelnek a romák a világ mintegy 40 országában, ezzel emlékezve arra, hogy mintegy ezer évvel ezelőtt indultak Indiából máig tartó vándorútjukra. 

 

A Duna Televízió mindkét csatornáján filmekkel és műsorokkal csatlakozik az ünnepnaphoz.

 

- Részletes műsorkínálatunk -

 

Duna I.

 

A Duna I-en a Nincs elég világnyitja a napot. A dokumentumfilmben Sipos István rendező Nógrádmegyeren, Piliscsabán, Csobánkán, Jobbágytelkén, Nyárádremetén, Iszlófalván és Lövétén élő és dolgozó roma kovácsokat mutat be.

 

A Hodászi töredékek (rendező Frivaldszky Bernadett) hősei egy szabolcsi kis falu cigánytelepén élnek, vegyes, cigány-magyar házasságokban, s a magyarokhoz való alkalmazkodásukról vallanak.

 

Dárday István 1975-ös dokumentumfilmje, a Rongyos hercegnő azt bizonyítja, hogy a közel egymilliós roma származású népesség felzárkóztatása, beilleszkedése több évtizedes társadalmi probléma. A BBS-ben készült film ma is erőteljesen figyelmeztet, hogy megoldásához nem mindegy, milyen elképelésekkel látnak hozzá az illetékesek. A film részben ironikus, de éles látlelet a Kádár-korszak művelődéspolitikájáról.

 

Böjte József két ízben is forgatott Sztojka Katalinról, a Kalocsai Kisebbségi Önkormányzat elnökéről. A Hova vigyelek?bemutatja az asszony mai harcait és elképzeléseit a cigányság áldatlan helyzetének megváltoztatására, indirekten követi azt a társadalmi folyamatot, amelybe a cigányság került a rendszerváltást követően.

 

Az egyik legnevesebb roma zenekar, az Ando Drom muzsikája után bemutatjuk Sára Sándor és Gaál Istvánimmár klasszikus filmalkotását, az 1962-ben készült Cigányokat.

 

Este 21 órakor egy igazi kuriózum kerül a képernyőre: Jasmine Dellalaz etnográfiát és a koncertfilmet hatásosan ötvöző road movie-ja, Kanyarog az út – Egy cigánykaraván meséi, ami a világ négy különböző országából érkezett öt cigánybanda útját követi 2001-es amerikai turnéjukon.

 

A nap zárásaként vetítjük az egyik legjelentősebb roma költő, Balogh Attila portréját, melynek címe: Három pokol.  Medgyesi Gabriella filmjében Jónás Tamás költő, író beszélget Balogh Attilával, aki – György Péter szavaival – „rendes poklok birtokosa, az elviselhetetlen szenvedések szenvedélyes és könnyed atlétája.”

 

Duna II.

 

Az Autonómia Csatornán az Egyszer volt a „Krakó” nyitja a tematikus napot, mely egy egykori, roma sportolókat is szép számmal felmutató szarvasi sportklubot mutat be. A világhírű cimbalomművész, Balogh Kálmán portréfilmje után a Mindentudás Egyetemében Forray R. Katalin: Együtt vagy külön? Cigányok, romák, magyarok és az iskolacímű előadását láthatják a nézők.

 

A Pusztacímű dokumentumfilm az erdélyi Nagygalambfalva melletti Pusztán élő cigányokról, életükről, nehézségeiről beszél. Az Egy boldog cigány az első boldoggá avatott cigányról, El Peléről szól, míg a Pásurj a Nagykanizsa melletti Csapi falu bentlakásos iskolájáról, amelyet 1973-ban alapítottak azzal a céllal, hogy a hátrányos helyzetű cigány tanulókat felzárkóztassák.

 

A Bogdányi példa egy magyar parasztcsaládot mutat be, ahol a szülők három gyermekük mellé befogadtak négy cigánygyereket.

 

A nap zárásaként láthatják a nézők az Ando Drom – Úton Zsigó Jenővel című portréfilmet, melyből a neves muzsikus, az Ando Drom zenekar alapító vezetője, egyben szociológus és politikus, a Magyarországi Roma Parlament elnökének életét, hitvallását és gondolatait ismerhetjük meg.

 

C-PRESS - dunatv.hu

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-08-12
  Ma rendkívül kíváncsi hangulatban leszünk. Örülünk, ha egy jó programra nyílik lehetőségünk. Ha ezt a legjobb barátainkkal oszthatjuk meg, akkor teljes lesz a boldogságunk. Iktassunk be egy jó mozit, vagy egy kiállítást. Ha hízékonyabb alkatúak vagyunk, akkor ma ne fogyasszunk nagy zsírtartalmú ételeket. Még a saláták is tartalmazhatnak olajos önteteket, tehát ma készítsük inkább öntet nélkül a zöldféléket. A sovány húsok fogyasztása megengedett.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk