Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigányfilmek romavilágnapon
2009-04-08 11:18
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigányfilmek romavilágnaponRomának lenni megtisztelő. Ez a mondat is elhangzik majd április 8-án, szerdán a Duna Televízió műsorfolyamában, amellyel a Romák Világnapját köszöntik. Klasszikus és friss dokumentumfilmek viszik el a nézőt abba a világba, amely iránt az elmúlt hetekben felerősödtek az előítéletek.

 

 

 

 

Cigányfilmek romavilágnapon 

 

– Nem viselkedhetünk úgy a cigánysággal, mintha nem is léteznének – mondja Medgyesi Gabriella, a Duna Televízió filmszerkesztőségének vezetője. Meggyőződése, hogy a még 1975-ben forgatott Rongyos hercegnő című film közelebb hozza e népcsoport sorsát, nehézségeit, álmait és megmutatja, hogyan próbáltak élni, beilleszkedni az elmúlt évtizedekben.

Erről is szól majd ez a tematikus nap a Duna Televízióban, amely az 1971-ben Londonban rendezett első roma világkongresszus kezdeményezéséhez csatlakozik, amikor kora reggeltől éjfélig dokumentumfilmekkel mutatja be a cigányság világát, melyet nagyon sokan nem ismernek, vagy nem is akarnak megismerni.

A világ negyven országából jöttek össze akkor Londonban a romák, s túl azon, hogy elfogadták a roma nép zászlaját, himnuszát, szimbólumát, úgy döntöttek, április nyolcadikát a Romák Világnapjává nyilvánítják. Medgyesi Gabriella megjegyzi: igyekeztek klasszikusnak mondható és a közelmúltban készült dokumentumfilmeket is válogatni. Levetítik például Gaál István rendező és Sára Sándor operatőr 1962-ben készült Cigányok című rövidfilmjét (felső képünk), és itt lesz Dárday István Rongyos hercegnő című, ironikus hangvételű filmje, amely a kádári művelődéspolitikának a romák felzárkóztatására tett kísérleteit mutatja be. A film végén arra gondolhatunk, hogy mintha mi sem történt volna azóta...

 

Cigányfilmek romavilágnaponSipos István Nincs elég című filmjében cigány kovácsmestereket mutat be, reggel hétkor ezzel indul a Roma Világnap televíziós filmdömpingje. A Hodászi töredékben Frivaldszky Bernadett egy szabolcsi falu cigánytelepen vegyes házasságban élő párok sorsát dolgozta fel, Böjte József a kalocsai kisebbségi önkormányzat elnökéről, Sztojka Katalinról (színes képünk) készített portrét, Hová vigyelek? címmel. Este, főműsoridőben vetítik az egyik legjobb roma zenekarról, az autentikus és kortárs cigányzenét játszó Ando Dromról szóló portréfilmet, benne Zsigó Jenővel. Különleges roma road movie mozi a Kanyarog az út – Egy cigánykaraván meséi című, amerikai-angol-holland-indiai-román-spanyol koprodukció, amely az etnográfia és a koncertfilm ötvözete: négy ország öt romaegyüttesének amerikai turnéját mutatja be. A Világnapot Medgyesi Gabriella filmje zárja: a Három pokol Balogh Attila költőt (bal oldali képünk) mutatja be, akit Eörsi István így jellemzett: „putriból jött, első generációs, mankós értelmiségi”.

 

 

 

Cigányfilmek romavilágnaponNehéz lehetett a Roma Világnap műsorát összehozni, hiszen a szerkesztőknek a bőség zavarával is meg kellett küzdeniük, s még a Világnapon sem maradhatnak el a sztenderd műsorok. Legközelebb szívesen néznénk az érzékeny író-dokfilmes Bódis Kriszta valamelyik romafilmjét, nem is beszélve az 1975-ös A cigánytábor az égbe megy című szovjet filmdrámáról, a Gorkij novelláiból készült zseniális Emil Lotianu-alkotásról. A világnapos folyam persze így is kínál majd elég szellemi izgalmat és töprengeni valót is. A Kanyarog az út egyik spanyol szereplője mondja a következőket: „Cigánynak lenni megtisztelő, mert Andalúziában a cigányság boldogság.”

Andalúziában.

 

C-PRESS - szabadfold.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk