Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigányok angyalbőrben?
2009-04-07 10:43
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigányok angyalbőrben? Most szép lenni katonának - vagy legalábbis megéri. A honvédségre mint munkalehetőségre próbálták Kenderesen felhívni a tartósan munka nélkül lévő cigányok figyelmét. Ám ma már katonának állni sem könnyű.

 

 

 

- Nyolc hónapig Szolnokon, a felderítőknél, másik nyolcat Kecskeméten voltam. Maradtam volna a seregben, de nem lehetett, mert akkor még nem volt érettségim - mondta Jónás Zoltán. A roma fiatalember így most mundér helyett öltönyben igyekszik rábeszélni a cigányokat: bújjanak angyalbőrbe. Mindezt hivatalból. A Tisza-tavi térség munkaerő-piaci menedzsereként feladata, hogy segítsen a romáknak tartós munkát találni. Márpedig a katonáskodás is munka. A tegnapi kenderesi toborzóra 14 település álláskeresőit és szociális juttatásból élőit invitálták. A meghívásnak azonban jobbára csak a kenderesiek tettek eleget. A művelődési ház nagytermében így is ötvenen-hatvanan gyűltek össze. Huszonévesek, de negyvenhez közelebbiek is. Az utóbbiak egyike Baktai László. Sokáig lakatosként dolgozott, de egy ideje munkanélküli. A négygyerekes családfő a toborzóra már úgy érkezett: jelentkezik katonának.

- A környéken kevés a munka. Én pedig voltam sorkatona. Rendre, fegyelemre szoktatott. Ez ahogy akkor, úgy ma sem árt meg senkinek - magyarázta Baktai László.

A fiatalabbakat inkább a kíváncsiság hozta, a honvédséget nem tartják csábítónak. Bár nem is gondolkoztak azon, mi dolga lehet a katonának. Obrácz-Nagy János, a szolnoki toborzóiroda századosa szerint ez legtöbbször így van. Régebben sorkatonaként szinte mindenki magára öltötte a mundért, így természetesen voltak cigányok is a katonák között. Sőt, többen továbbszolgáltak, maradtak a honvédségnél. Ők lassacskán nyugdíjba mennek. Az utánpótlás kevés, a fiatalok ugyanis nem ismerik a katonaságot.

Hogy mennyi cigány szolgálhat a honvédségben? A becslések 4-5 százalékra teszik az arányukat. Pontos adat nincs. A származást ugyanis nem tartják nyilván. 

- Katonaságnál nincs megkülönböztetés. Mindenkinek ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelniük: kizárólagos magyar állampolgárság, 18-47 év közötti életkor, fedhetetlenségi bizonyítvány és alkalmassági vizsgálat - magyarázza Obrácz-Nagy János. A százados szerint a legtöbb problémát az alkalmasságvizsgálat okozza. Hiszen egyetlen lyukas fog miatt is kieshet a rostán a jelentkező. Márpedig azt a statisztikai adatok is igazolják, hogy a cigány lakosság egészségi állapota rosszabb az átlagnál.
Mégis a tájékoztató végén a legtöbben nem a lyukas fogaik miatt aggódnak. A feddhetetlenségi igazolvány szegi leginkább a kedvet. Ez az erkölcsi bizonyítványnál is szigorúbb, még a szabálysértések is szerepelnek benne. Emiatt Baktai László is némileg kedvét szegi. Mint elárulja, fiatal korában volt egy „kis hülyesége”, de azért megpróbál katonának állni, és jelentkezik.

- Ez nem csak a kenderesiek baja - véli Jónás Zoltán. A térségi munkaerő-piaci menedzser hasonló rendezvények tapasztalata alapján állítja, 50-60 főből, ha 15-20 jelentkezik, az már jó arány. Ezek között lehet Makai Károly is. A fiatalember három éven át a vízműveknél dolgozott. Egy hónapja azonban már munkanélküli. Most kezében a jelentkezési lappal magyarázza: leginkább a várható kereset győzte meg, hiszen külszolgálatot vállalva akár félmilliót is hazavihet havonta.


Segítség az első lépéshez

A munkaügyi központok is megpróbálják segíteni a katonának állni szándékozókat — tudtuk meg Jónás Zoltántól. A munkaerő-piaci menedzser elmondta: első lépésben ugyanis egy féléves különleges vagyonőri tanfolyamon vehetnek részt a jelentkezők. Ennek költségét a munkaügyi központok állják. A képzés idejére pedig a minimálbérrel megegyező juttatást és 90 százalékos útiköltség-térítést kapnak.

 

C-PRESS - szoljon.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek