Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A kisebbségi ombudsman benyújtotta éves beszámolóját az Országgyűlésnek
2009-04-07 10:40
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A kisebbségi ombudsman benyújtotta éves beszámolóját az OrszággyűlésnekElkészítette és benyújtotta az Országgyűléshez a múlt évi tevékenységéről szóló beszámolóját a kisebbségi ombudsman; Kállai Ernő reméli, április végére napirendre veszik az illetékes bizottságok beadványa tárgyalását, és már májusban beszámolhat az Országgyűlés előtt a 2008-ban végzett munkájáról.

 

 

 

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az MTI-nek hétfőn elmondta: a múlt évben több átfogó és egyedi vizsgálatot is indított. Példaként említette, hogy több mint fél éven át tartó vizsgálatot végzett a rendőrség és a kisebbségi csoportok közötti konfliktuskezelés, a toborzási gyakorlat, annak társadalmi hatása, a humánpolitikai változások, valamint az igazoltatási gyakorlatok és a kisebbségi nyelvek használatának lehetőségéről. A vizsgálat eredménye szerint a rendőrségen belül jelenősen érezhető a romákkal szembeni diszkrimináció.

A vizsgálat eredményeire alapozva az ombudsman a rendőri vezetés, a rendészeti miniszter és a kormány számára is megfogalmazta ajánlásait, és a problémákra való felhívással azt szeretné elérni, hogy létrejöjjön az a garanciarendszer, amely a kisebbségi jogok érvényesülését, az emberi méltóság tiszteletben tartását, valamint az egyenlő bánásmód követelményeinek betartását biztosítja a rendőri ügyintézésben és eljárásokban.

Az ombudsman tavalyi jelentősebb tevékenysége között említette a monoki önkormányzat segély-kifizetési rendeletének vizsgálatát, amelyet alkotmányellenesnek talált, a pilisszentkereszti Szlovák ház ügyét, valamint a gyűlöletbeszéd büntethetőségével kapcsolatos anomáliákat, illetve azt, hogy figyelemmel kísérte a romák elleni fegyveres és Molotov-koktélos támadásokat.

Közölte: nyílt levélben fordult a kisebbségi vezetők nevében a kormányhoz, hogy alakítsa ki álláspontját a kisebbségek parlamenti képviseletéről, valamint dolgozza ki az erre vonatkozó törvényjavaslatát. Megjegyezte, a parlament több mint másfél évtizede fennálló mulasztásos alkotmánysértést követ el, ami miatt a kisebbségi közösségek nem tudnak intézményesített módon részt venni a törvényhozás munkájában. Ezért azt kérték a kormánytól, hogy annak érdekében, hogy a kisebbségi jelöltek indulhassanak a 2010-ben esedékes választáson, a törvényjavaslatot legkésőbb az Országgyűlés tavaszi ülésszakán napirendre kell tűzni, de erre az ombudsman már semmi esélyt nem lát.

Kállai Ernő a jelentés tartalmáról tájékoztatta a 13 kisebbségi önkormányzat elnökét tömörítő II. Kisebbségi Kerekasztalt is, a hétfő délelőttre összehívott budapesti ülésen. Az ombudsman a kisebbségi vezetőkkel közölte, áprilisban egy átfogó vizsgálatot indít a nemzeti és etnikai kisebbségek kulturális jogainak érvényesülése tárgyában. A vizsgálat a kulturális intézmények működésére, finanszírozására, és a kulturális autonómia érvényesülésére fókuszál.

Az országgyűlési biztos a kerekasztal ülését követően az MTI-nek azt is elmondta: a 2011-es népszámlálásról szóló törvénytervezetből - amelyet véleményezésre küldtek el a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának - kiderült, az adatgyűjtésben nem szerepel a kisebbségi tétel. Az ombudsman elfogadhatatlannak tartja, hogy a törvényjavaslat szerint nem tervezik a kisebbségi adatgyűjtést, és ez megfogalmazása szerint azt sugallja, Magyarországon nincsenek kisebbségek.

Az országgyűlési biztos azt kéri a törvényjavaslat készítőitől és a törvényhozóktól, hogy "bármennyire visszás is a jelenlegi jogszabályi rendelkezés", a 2001-es népszámláláshoz hasonlóan, anonim módon, önkéntes nyilatkozat formájában készüljön népszámlálási adatbázis a magyarországi 13 nemzeti és etnikai kisebbség létszámáról. Ugyanezt kéri a kisebbségek érdekképviseletét tömörítő II. Kisebbségi Kerekasztal is.

Az ombudsmani törvény szerint az országgyűlési biztosok éves tevékenységéről és tapasztalatairól, valamint az általa tett kezdeményezések, ajánlások fogadtatásáról és eredményéről évente beszámol az Országgyűlésnek. A beszámolót a tárgyévet követő naptári év első negyedévének végéig kell az Országgyűlés elé terjeszteni, a beszámolóját az országgyűlési határozathozatalt követően a Magyar Közlönyben közzé kell tenni.
 
C-PRESS - Népszava online
 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk