Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Segély helyett tyúkot, vetőmagot, facsemetét kapnak
2009-04-04 11:49
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Segély helyett tyúkot, vetőmagot, facsemetét kapnak Harmincötmillió forintból hatmillió jutott Somogyba a szociális földprogramra. A lehetőség jó, mégsem élnek vele a települések, pedig a falvakban sok a rászoruló.

 

 

 

Már jóval a két órára meghirdetett találkozó előtt ott toporogtak az emberek a zákányi Megoldás Alapítvány épülete előtt. A családonként tizenöt tyúkot már korábban elvitték – Orsós János azóta naponta jelenti, hogy éppen hányat tojtak az övéi –, ezúttal a gyümölcsfacsemetékért jöttek, vetőmagért, műtrágyáért.


A szociális földprogramhoz kapcsolódott az alapítvány, amit a Népjóléti Minisztérium vezetett be még 1992-ben. A dolog azonban nem új: a múlt század fordulóján, illetve a II. világháború előtt léteztek már hasonló elvi alapokon nyugvó szociálpolitikai programok. Az új programot 1992-ben a minisztériumhoz beérkező önkormányzati igények generálták. Számos kistelepülés kért ugyanis termőföldhasználatot, szaporítóanyagot, munkagépet és egyéb eszközt mezőgazdasági tevékenységhez. Erre válaszként született a program, mely 1993-tól meghívásos pályázati formában indult el. Napjainkban leginkább a hátrányos helyzetű keleti és dél-dunántúli térségekben elterjedt, a résztvevők mintegy fele roma.

 

A program elsődleges célja, hogy a mezőgazdasági termelésre alkalmas környezetben élő, de a termeléshez szükséges feltételekkel nem rendelkező, szociálisan hátrányos helyzetű családokon segítsen. Kedvezményes szolgáltatásokkal, juttatásokkal lehetőséget teremt háztáji termelésre, állattartásra.


Somogyban viszonylag kevesen élnek a lehetőséggel. A zászlóshajó Homokszentgyörgy és Somogycsicsó, ahol évek óta jól működik a program. Előbbinek a Segítő Kéz 2001 Közalapítvány a működtetője, utóbbinak az önkormányzat. Vetőmagra, műtrágyára, jószágokra, mezőgazdasági gépekre fordították a pénzt, a homokszentgyörgyiek belevágtak a gyógynövénytermesztésbe.

Somogycsicsóban örülnek az idősek, hogy nem maguknak kell szervezni a tavaszi-őszi talajmunkákat, elvégzi azt az önkormányzat. Szántanak, tárcsáznak, vetőmagot és növényvédő szert adnak. Télen – mire másutt felébrednek – itt már eltakarították az utakról a havat.


– Dió, gesztenye, szilva, cseresznye – újságolta boldogan Orsós János Zákányban, milyen facsemetéket kapott. Nagy kertet művelnek, most ennyivel kevesebbet kell rákölteni.


Megyénkben tavaly még tíz, idén már csak négy település kapcsolódott a programba. A miértre azt mondják a szakemberek: a program hatékony működtetése „embert igényel”. Ha nincs olyan ember, aki szívvel-lélekkel koordinálja a tennivalókat és igyekszik minél többet kihozni belőle, akkor program sincs.

 

– A természetbeni támogatás legalább olyan fontos, mintha néhány ezer forint készpénzt adnánk – véli Baróti Zoltán, a Megoldás Alapítvány vezetője. A szociális földprogram hosszabb távon segítség, feltétele a család aktív közreműködése, ami nagyon fontos, mert visszaadhatja az emberek önbecsülését, reményeit.

A vezető azt is mondta: a két hete megjelent egy cikkünk egy alapítványról, amely a pályázati pénzekkel nem jól sáfárkodott. Zákányban azt beszélték, hogy róluk lehet szó, pedig ez nem igaz. Sőt, új dolgozókkal gyarapodnak, egyiküket éppen a szociális földprogram koordinálására vették fel.

 

C-PRESS - sonline.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk