Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Ne próbáljuk a bűnt etnicizálni" - interjú Havas Gábor szociológussal
2009-04-03 10:23
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Ne próbáljuk a bűnt etnicizálni" - interjú Havas Gábor szociológussalA bűnt üldözni kell, de nem megoldás azt állítani, hogy a bűn a cigányok vérében van - nyilatkozta Havas Gábor szociológus az Élet és Irodalomnak adott interjúban.

 

 

 

 

"A bűnt üldözni kell, aki elkövette, annak bűnhődnie kell érte, de azzal nem jutunk közelebb a megoldáshoz, ha megpróbáljuk a  bűnt etnicizálni, azt mondani, hogy ez csak azért van, mert a cigányok vérében van a bűnözés" - áll a hetilap pénteken megjelenő  számában.

 

A szakember szerint Tatárszentgyörgyön egyértelmű, hogy "megpróbálták elmismásolni a dolgot, tudniillik véletlenül, ennyire  összehangoltan hibát hibára halmozni nem lehet".


Havas Gábor a cigány életformák egyikeként ír a "szerző-mozgó" életformáról, amelyből kinőtt egy másik változat, amelyet "akár  bűnöző életformának is" lehet nevezni.

 

A szociológus szerint ez hasonló ahhoz, ahogy Amerikában részben kelet-európai szegény bevándorló zsidókból, részben Olaszország  legszegényebb déli részeiből bevándorolt olaszokból létrejöttek a  különböző rokoni szálakkal erősen átszőtt gengszter bandák.

 

"Az ő viselt dolgaikról azonban soha senkinek nem jut eszébe azt mondani, hogy olasz vagy zsidó bűnözés" - hangsúlyozta Havas Gábor, aki szerint a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt apa és fia, illetve az  Olaszliszkán megölt tanár vagy a Veszprémben leszúrt kézilabdás esetei között "elfogadhatatlan akár csak sugallni is valamiféle oksági összefüggést, ez a kollektív bűnösség alkalmazása".

 

"Mintha az az apa és az a gyerek, akit olyan kíméletlenül  megöltek Tatárszentgyörgyön felelős lenne Szögi Lajos és Marian  Cozma haláláért, csak azért, mert azokat a gyilkosságokat cigányok  követték el" - fogalmazott a kutató. Havas Gábor szerint a rendőrséget áthatja a cigányellenes szellem. Sokkal nagyobb valószínűséggel igazoltatnak romákat, mint  nem romákat, viszont semmivel sem eredményesebben. Továbbá volt  néhány kirívóan súlyos, de ugyanakkor megalapozatlan ítélet, például  amikor gyilkosságért életfogytiglanra ítéltek valakit, és aztán kiderült, hogy ártatlan. Egy ügyben pedig a cigányember az erdőből  ellopott egy szekér fát, amiért három évet kapott, ugyanakkor a sokmilliárdos olajszőkítési perben az elsőrendű vádlott másfél évet, a többiek pedig felfüggesztettet.

 

Fokozatosan szalonképessé válnak gondolatok, tettek, amelyek nem  voltak eddig szalonképesek. Eddig is volt cigányozás, de volt egy  határ, amit senki nem lépett át - nyilatkozta Havas Gábor, aki  szerint "a politika az összes szörnyű ügyben, az összes hírhedt  konfliktusban a lehető legrosszabb szerepet játszotta, a politika legsúlyosabb felelőssége, és ez végképp nem cigányprobléma, hogy nem  próbált semmit kezdeni a magyarországi mélyszegénység problémájával".

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

Kapcsolódó anyagok:

- Horváth Ferenc: Szegénységi bizonyítvány

- Szabó Máté: figyelmeztetni kell a cigánybűnözésre
- Mohácsi Viktória nyílt levele - Szabó Máténak

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk