Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Mohácsi Viktória nyílt levele - Szabó Máténak
2009-04-03 10:05
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Mohácsi Viktória nyílt levele - Szabó MáténakMegdöbbenéssel fogadta Mohácsi Viktória (SzDSz - ALDE) európai parlamenti képviselő Szabó Máté, állampolgári jogok országgyűlési biztosának az egyik internetes portálon adott interjúja kapcsán megfogalmazott gondolatait.Az ombudsmani interjúban meglepő tudományossággal fejti ki előítéletes álláspontját a bűncselekmények kategorizálása címén.

 

 

 

A Figyelőnet április 2-án megjelent interjújában Szabó Máté a következőket mondta: "... a válság erőszakot szül, és egyre több lopást fog hozni, de az is elképzelhető, hogy szétesik az állam." ... "a cigánybűnözésre figyelmeztetni kell a társadalmat." ... "Nagyon sok bűnözői csoport van, amit ugye kimondani se merek, de etnikai alapon kategorizált bűnözés, nem intellektuális." ... "kirajzolódott a kimondhatatlan: a cigánybűnözés profilja." ..."a színesfémlopás és -gyűjtés, a megélhetési célú termény- és eszközeltulajdonítás a biciklitől az anyacsavarig. Másrészt itt gyakori a kollektív elkövetés, egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával." egyrészt

 

Mellékelve található Mohácsi Viktória, háromgyermekes roma anya személyes, nyílt levele Szabó Máténak címezve.

 

Tisztelt Szabó Máté!

Levelem személyes, mert nyilvános okfejtése miatt magamra vettem, és nyílt, mert ugyanúgy magára veheti további – megközelítőleg – nyolcszázezer ember. Akár az ő nevükben – a magyar állampolgárságú, roma közösségek nevében – is megfogalmazhatnám e sorokat.

 

Saját karriertörténetem nem különbözik a hazánkban élő roma közösségek óriási többségét alkotó, szegény, putri-körülmények között nevelkedő, alacsony iskolai végzettségű szülők leszármazottaiétól. Csak és kizárólag a mai állapot szerint van különbség, melynek oka: nem lehet minden putriban születő emberből európai parlamenti képviselő.

 

Tisztelt Szabó Úr, engedje meg, hogy megpróbáljam megérteni és kommentálni szavait!

 

"... a válság erőszakot szül, és egyre több lopást fog hozni, de az is elképzelhető, hogy szétesik az állam." ...

 

A válsághelyzetek okozhatnak erőszakot, ez igaz: meglepő, hogy a kormányválság ideje alatt még nem verekedtek össze politikusaink. Az is lehet, hogy Ombudsman Úr nem pontosan erre értette, hanem a globális gazdasági, pénzügyi válságra. Igen, erre is igaz ez a kijelentés. Ha azonban – a következő mondat utalását előre tudva – a saját közösségeinkre érti, akkor nem igazán tudom ezt a helyzetet elképzelni, mert roma közösségeink már a kommunizmus végével elérkezdtek a válságos időszak kezdeti stádiumába, mely – úgy érzem – nem mozdult onnan a globális válság nélkül sem.

 

 "Nagyon sok bűnözői csoport van, amit ugye kimondani se merek, de etnikai alapon kategorizált bűnözés, nem intellektuális." ... "kirajzolódott a kimondhatatlan: a cigánybűnözés profilja." ... egyrészt "a színesfémlopás és -gyűjtés, a megélhetési célú termény- és eszközeltulajdonítás a biciklitől az anyacsavarig. Másrészt itt gyakori a kollektív elkövetés, egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával."

 

Jaj, azt hiszem, bármennyire is elutasítottam gondolataim között a feltétlen párhuzamot, mégis azonos a borsodi rendőrkapitány és a kurucinfón található tudományos fejtegetéssel a cigánybűnözést illetően. Azon gondolkodom, hogyan magyarázhatnám meg egy közjogi méltóságnak, hogy annak ellenére, hogy sorsomat roma közösségbe rendelte az Úr, még soha nem loptam sem anyacsavart, sem lapátot, és roma vezető létemre – nemcsak én, más sem – soha nem szólítottam fel a "törzsemet" "kollektív bűnözésre".

 

A magyar nép "nagymértékű individualista" hozzáállása annyira különbözik az én törzsem kollektív bűnöző szellemétől, hogy jómagam csak egy anyacsavar ellopására vagyok intellektuálisan predesztinálva, a magyar nép pedig az intellektuálisan jól kitervelt bankrablókat testesíti meg?

 

Megint csak elutasítást érzek saját gondolataimmal szemben, de óhatatlanul eszembe jut a 2002-es jászladányi iskolakezdés körüli hercehurca – amivel kapcsolatban a mai napig nem tisztázódott, hogy szegregál-e vagy sem –, ahol a nem roma szülők, azért kiáltották rám: „skalpoljuk meg!”, mert nem értették meg, hogy a békés egymásmellett élésnek és a minőségi oktatáshoz való hozzáférésnek az együttnevelés az alapja. Biztosan ők is, Önhöz és a borsodi rendőrkapitányhoz hasonlóan, a kollektív törzsi dolgokra gondoltak, amikor skalpolással ijesztgettek.

 

A kisebbségi törvény, és a magyar alkotmány tudomásul veszi létezésünket, kollektív jogainkat. Amióta megszülettek ezek a fontos dokumentumok még nem jutott eszembe, hogy ezeket a jogszabályokat a bűncselekmények kategorizálása szintjére is értelmeznem kellett volna. Ám legyen, jó, értelmezzük így! Ha jól emlékszem a kisebbségi törvény szellemiségére, abban minden kisebbség taxatíve felsorolt egyenlő kulturális jogokkal rendelkezik. Ebben az értelemben a cigány szót bármikor használjuk, elég csak gondolatban eljátszani vele, hogy felcseréljük a szlovákkal, a szlovénnel, az ukránnal, a románnal és még másik nyolc hazánkban élő, jegyzett kisebbség megnevezésével, s máris elég nevetségesen nézünk ki.

 

Ha a "cigánybűnözés", mint fogalom, más kisebbségi csoportra nem vonatkozik, csakis kizárólag az én közösségemre, akkor ránk nem vonatkozik a magyar alkotmány, és a kisebbségi törvény is hiába nevesít. Nagyon sarkítva, felteszem a kérdést: lehetünk-e egyáltalán magyar állampolgárok?

 

"a cigánybűnözésre figyelmeztetni kell a társadalmat." ...

 

Tisztelt állampolgári jogok biztosa!

Egy ilyen kijelentés is szülhet erőszakot: bármikor eldobhatják a következő Molotov-koktélt egy közellenséggé lett cigányotthonra.

 

Amennyiben eddig csak érzékelte, hogy valami miatt nem kimondhatató a cigánybűnözés kifejezés, remélem levelem elolvasása után képes lesz mérlegelni és józanésszel eldönteni, hogy ki lehet-e mondani avagy sem – gyűlöletbeszéd törvény hiányában.

 

Üdvözlettel,

egy háromgyermekes, roma anya

 

További információ:

Mohácsi Viktória Európai Parlamenti Képviselő Irodája,  

+3222847628

 

Kapcsolódó anyag:

- Szabó Máté: figyelmeztetni kell a cigánybűnözésre

 

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-08-12
  Ma rendkívül kíváncsi hangulatban leszünk. Örülünk, ha egy jó programra nyílik lehetőségünk. Ha ezt a legjobb barátainkkal oszthatjuk meg, akkor teljes lesz a boldogságunk. Iktassunk be egy jó mozit, vagy egy kiállítást. Ha hízékonyabb alkatúak vagyunk, akkor ma ne fogyasszunk nagy zsírtartalmú ételeket. Még a saláták is tartalmazhatnak olajos önteteket, tehát ma készítsük inkább öntet nélkül a zöldféléket. A sovány húsok fogyasztása megengedett.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk