Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Pénz pántlika nélkül
2009-04-03 09:56
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Pénz pántlika nélkülNem magától értetődő, hogy a programok, képzések révén jusson cigányokhoz is a hátrányos helyzetűeknek szánt uniós pályázati pénzekből. Roma civilszervezetekben tevékenykedők szerint ennek fő oka, hogy a legtöbbjük nem tud megfelelni a szakmai kihívásoknak. LAMPÉ ÁGNES riportja.

 

 

 

– Menjetek a Csonka Imihez, most vizsgázik beteggondozásból – ajánlják némi tanakodás után a pécsi Khetanipe a Romák Összefogásáért Egyesület munkatársai. – Õ otthon van pályázatban és programban.
2002-ben hat barátjával alakította meg Keszü cigány önkormányzatát.

– Eladó lettem, de nem találtam állást. A húsfeldolgozóban melóztam betanított munkásként. Még 2005-ben az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával házi beteggondozó program indult, képesítést és három évig munkát kaptunk. Amikor lejárt, nem volt pénz a folytatásra. Munkanélküliek lettünk. A Khetanipénél hallottam, újra beteggondozó tanfolyam indul. Belevágtam. Az illetékes hölgy azt mondta, ha ügyesek vagyunk, és sikerül fejenként hét gondozottat találni, esetleg munkát is ajánl.

– Az irigyei felhívtak, legyen ő a miniszterelnök – kommentálja a háttérből Imi édesanyja.
– Nehéz olyan képzést szervezni, amire akad jelentkező – mondja Imi.
Kísérőnk, Oláh Anita programkoordinátor kiegészíti:

– Baksán tizenöt főnek szerveztem kihelyezett szociálisgondozó- és -ápolóképzést. De nehéz volt ennyi embert is összeszedni, mert mára mindenki beletörődött abba, hogy így-úgy megél a segélyből.

 

Pénz pántlika nélkül


Uniós pályázatok

– A minisztériumban korábban léteztek cigányoknak szánt programok, de az EU-pályázatokon nincs pántlikázott romapénz. Most halmozottan hátrányos helyzetűeknek szólnak a kiírások – mondja Balog Imre, a Roma Program Támogatási Hálózat régiós koordinátora. Szakértőik a pályázatírásban segítik a roma civilszervezeteket, köztük a Khetanipe Egyesületet is.

– A roma civilszervezetek szakmailag nem tudnak megfelelni az uniós pályázatoknak – véli Lakatos Szilvia, az egyesület elnöke. – Baranyában mindössze négy-öt, Somogyban négy, Tolnában két olyan roma civilszervezet működik, amelyik képes uniós pályázatot beadni és megvalósítani. Vasban egyetlen sincs.

– És országosan is legfeljebb száz alkalmas cigány civilszervezet lehet. Ezért van szükség a hálózatra, amely az Oktatási Minisztériumtól 2006-ban az Európai Szociális Alaphoz, 2008-ban pedig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával működő Promei Kht.-hoz került – mondja Balog.
– A cél az volt, hogy minél több EU-s pályázatra tudjunk rátekinteni, és minél szélesebb körben támogathassuk a projektek lebonyolítását. Ingyen.

Ha leáll a munka

Tennivaló akad bőven.

 

Pénz pántlika nélkül

 

– Sok a formai, szakmai és pénzügyi szűrő. Vannak előmonitorozók, végül bírálóbizottság mond áment. De fennakadást okoz, ha a megnyert pályázathoz nem jön meg időben az előleg. Csúszik minden. Előfordult, hogy egy program befejezése után másfél évvel érkezett meg a pénz – magyarázza a koordinátor.
A Khetanipe tíz éve főleg foglalkoztatatási és képzési pályázatokat céloz, évente mintegy tucatnyit ad be.
A felében nyer is.

– A női programok döcögősek. A férfiak fűrészüzemben, téglagyárban dolgoznak, a cigány asszonyokat nehéz kimozdítani. Sokat ötleteltünk, végül négy képzésre összesen huszonhétmilliót nyertünk. Így indult a szociálisgondozó- és -ápolótanfolyam is. Néhány résztvevő ma már a szakmában dolgozik – mondja Lakatos Szilvia.
Balog Imre pedig rendszerhibákat sorol:

– Roma embert a nagymérvű uniós feladatok és irányvonalak meghatározásába nem vonnak be. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek sincs stratégiája arra, hogyan lehet a pénzt közvetlenül roma szervezetekhez és kisebbségi önkormányzatokhoz eljuttatni. És az is baj, hogy az EU fejlesztésre ad pénzt, fenntartásra viszont nem. Ha egy szervezet nyer kétszázmilliót arra, hogy másfél évig ötven embert foglalkoztasson, a forrás megszűnése után leáll a munka. A programokat úgy kéne tervezni, hogy mire az egyik lejár, lehessen pályázni a folytatáshoz.

A váraljai önkormányzat a cigánytelepről nyolc családot, csaknem harminc főt költöztetett be. Ehhez segítséget a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnál, illetve az Országos Fejlesztési Alapnál összepályázott pénz adott, szakmai segítséget pedig a Roma Program Támogatási Hálózat.

Havi büdzsé

Jakovics Vilmos referens kíséretében Rónai Béla házához érünk. Õ kőművestanfolyamon vett részt.

 

Pénz pántlika nélkül

 

– Ahogy megkapom a bizonyítványt, megyek a munkaügyibe, hátha kapok valamit. A téglagyárban dolgoznék.
A házát önerőből vette. Felesége vak, az imént ért haza négy kislányukkal. Hárman közülük még a telepen születtek, öten éltek egyetlen szobában.

– Életemben nem gondoltam, hogy ekkora házunk lesz – bazsalyog a ház ura. – A teljes ár 6,8 millió volt, ebből 4,5 millió a hitel, 2,3 millió pedig a szocpol a gyerekek után.

A havi büdzsét az asszony összegzi:
– A szememre tizennyolcezer a járadék, a négy családi pótlék hatvannégyezer, a gyes huszonötezer, a nyugdíjam harminckettő, plusz az, amit a férjem kap.

Büszkén vezet körbe Rónai: négy szoba, tizenegy helyiség, gyerekzsivaj. Egy szobát fűtenek. A többin még dolgozni kell.

– Ezt tavasszal leglettelem, ezt meg festem. Itt vizes, ott le kell verni. De megoldjuk.

 

C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek