Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Forgács István: Rasszimiláció
2009-04-02 09:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
RasszimilációEz itt néhány gondolat felelősségről, tehetségről, az egyén döntéséről, valamint arról, mi minden is van a mi vérünkben. A mi cigány vérünkben. Illetve mindenekelőtt inkább arról, hogy mi nincsen benne - ez talán érdekesebb.

 

 

 

Nincs benne a velünk született bűnözés, és nincs benne a zene. Nincs benne az erotika, nincs benne vad szabadságvágy és szilaj megfékezhetetlenség, amiket szinte kötelező sztereotípiaként oly sok mindenki gondol a cigányokról. Jó lenne, ha ezt végre mindenki megértené, és nem aggatná ránk a stigmatizáló, illetve buta egzotikus kliséket.

Persze apám is beszélt erről sokat, de mindig onnan közelített, hogy a saját, a legsajátabb vérünk a legfontosabb kincsünk az életben. A vér, amiben benne van minden ősünk, a saját vérvonalunk, a származásunk, az egyetlen identitásunk. Apám arra nevelt, hogy legyek büszke a saját véremre, közösségemre, mindenre, ami közvetlenül köthető hozzám. Nagy- és dédszülőkre, homályos, de létező családi legendákra, a falakon máig lógó bekeretezett, sárguló fekete-fehér képekre.

Apám ugyanakkor soha nem beszélt a cigány népről. Soha nem beszélt cigány összefogásról, cigány értelmiségről, Demokratikus Chartáról, vagy arról, felháborítja-e, ha valahol a messzi fővárosban bárki bármit mond a cigányokról. Nem. Ő a cigányságát saját közösségében éli meg, mert tudja: rá ott van szükség. Nem gondolkodik azon, hogy van-e cigánybűnözés, hogy kinek kellene a cigányokat bárhová vagy bárhonnan is el-, illetve kivezetnie, esetleg közös öntudatra ébresztenie.

De apám azt biztosan tudja, hogy soha nem fog cigánydemonstrációkon részt venni, cigánypártra szavazni. Nem hisz abban, hogy csak a származás okán egy akolba kellene terelni sok százezer embert. Nem tudja elképzelni, hogy a sorsunkat meghatározó döntéseket csak azért kelljen így vagy úgy meghoznunk, mert erre a származásunk predesztinál.

Apám abban hisz, hogy amit ő vagy éppen a gyermekei elérnek majd, az nem a cigányság dicsősége lesz, hanem az övé. Esetleg azé a közösségé, amelyből mind a ketten jöttünk. Ugyanúgy, ahogyan az övé volt a végtelen felelősség is, amikor mindent megtett, hogy befejezzem az első iskolát. Hogy menjek tovább, fejezzem be a másodikat, a harmadikat is. Hogy megtanuljam: tele vagyok képességekkel, s ezeket használnom kell. Hogy a tetteimért én felelek, és a sikereimet is elsősorban magamnak kell megélnem. Hogy ne legyek annak a része, aminek nem akarok, de fogadjak mindenkit örömmel, aki hasonlóan gondolkodik, mint én.

Ezt tehát apámnak kell elsősorban megköszönnöm, és nem a cigányságnak. Innen nézve apám sokkal többet tett a cigányság integrációjáért, mint az ismert roma, illetve romaügyben eljáró nem roma politikusok, értelmiségiek, szakértők.

Apám azt kezelte, hogy a bennem lévő tehetség és képesség ne vesszen el. Hogy lehetőségeihez mérten megadjon mindent ahhoz, hogy ezeket ne tékozoljam el. Leginkább azonban azt tartotta fontosnak, hogy a szemléletem, a hozzáállásom olyan legyen, amivel elsőként magamnak, családomnak tehetem a legjobbat. Aztán persze a közösségemnek és a gyermekeimnek is juthat belőle, akik ugyanezt szintén továbbadhatják. Apám ilyen szempontból kovásszal látta el a saját életét, illetve a gyermekei, unokái életét jelképező kenyeret. Hogy ez meddig kelhet, dagadhat, és mennyien leszünk, akik folyamatosan szeghetnek belőle egy-egy karéjt, az ma nem látható. De nagyon sokan. Tiszta szívvel vallom: minél több ilyen apa próbál szellemében, gondolkodásmódjában mankót adni a gyermekeinek, annál többen lehetnek azok is, akik tudásuk legjavát adva élik majd meg, hogy mire van a saját közösségüknek szüksége a valós integráció érdekében.

Azt sem felejthetem el, hogy ösztöndíjból tanultam és tartottam el jóformán egy időben magam a családomat, mivel soha nem dúskáltunk a pénzben. Sok mindent a ma is reflektorfényben lévő roma értelmiségieknek, politikusoknak köszönhetően ismertem meg, és hogy egykor tán el is hittem, hogy az az út a helyes, amit ők képviselnek.

Ma már nem feltétlenül gondolom így. Mára bebizonyosodott, hogy a mostani világban apám és a saját közösségem látja objektíven, hideg fejjel a dolgokat. A pénz, a diplomás roma értelmiségi közösséghez való csatlakozás lehetősége kétségtelenül fontos volt az én életemben is, ezt nem vitatom. De az egészhez kellett az a gondolkodásbeli háttér is, ami a közösségemben, családomban fogant.

Elsősorban tehát a közösségünk a mi valódi világunk, az életterünk. Ebben kell megtalálnunk a harmóniát és a békés együttélést a gádzsókkal, ott kell lebontanunk minden előítéletet és bizalmatlanságot, ami körülvesz bennünket. Így sokkal nagyobb esély lehet arra, hogy változzon a körülöttünk, velünk élők ítélete rólunk, mintha egyszerre akarnánk az egész országban rávenni gádzsók millióit, hogy mostantól tegyék félre előítéleteiket, és azonnal legyenek befogadók és toleránsak.

A kis helyi roma közösségek kivívhatják a megbecsülésüket. De ahhoz számos olyan apa kell, mint amilyen az enyém is. Olyanok, akik helyi szinteken segítenek a hozzám hasonló roma fiataloknak eljutni oda, hogy a gádzsókban nem az előítéletes, bizalmatlanul méregetett rasszista többséget lássák. Hogy érezzék a felelősségüket - elsősorban a családjukért, gyermekeikért, közösségükért.

Sokak szerint ez a hozzáállás egyenlő az asszimilációval. Mert nemcsak úgy élek, mint a gádzsók, hanem szinte már úgy is gondolkodom. Holott a nyelv, a közösségem és a vérem, őseim továbbra is ugyanazok, mint egykoron. Cigányok. A saját cigányaim. Nem lehet megszabni, hogy mi az, ami ebből már kilóg, vagy mi az, ami még a része ennek.

Ugyanezekhez a sokakhoz tartoznak azok az emberek is, akiknek ma a cigány lét - velem ellentétben - elsősorban nem őseikről, vérükről, közösségükről szól, hanem arról, hogyan lehetne a lehető legtöbb cigány embert a félelemre alapozva összekovácsolni: demonstrálni, pártot alapítani.

Nem csodálom, hogy apám nem szeretne közösséget vállalni velük. Ő ugyanis nem fél. Boldogan éli meg, hogy lánya és fia a helyi közösség megbecsült tagjai, és ezért őt is szereti, megbecsüli mindenki. És bizony soha ilyen büszke még nem volt a cigányságára. Nagyon remélem, sokan akarunk hasonlítani majd rá és a hozzá hasonló egyszerű cigány emberekre, szülőkre - bárhol az országban. Ők az igazi integráció letéteményesei.
C-PRESS - Heti Válasz

 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk