Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Bangó Margit mulat, mert jól érzi magát
2009-04-02 09:31
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Bangó Margit mulat, mert jól érzi magátBangó Margit a fiatalokhoz szól új lemezével, amelyet lányával, Marikával és a Szlovákiából érkezett Rigó Jancsival készített pályafutásának 40. évfordulójára. Erről beszélgetve sem mulasztja el, hogy szót emeljen a cigányzene régi rangjának visszaszerzéséért.

 

 

 

 

- A lemez címe: "Mulatok, mert jól érzem magam..." illik rám: mindig mulatok, ha olykor sírva is - állítja a Kossuth-díjas énekesnő. - Régebbi dalaimat - Gyere, táncolj cigánylány, Hosszú fekete haj, Halk zene szól az éjszakában - és a többit állandóan kérik, idősebbek és fiatalok egyaránt. Figyelek a fiatalokra, de nagyon kritikus vagyok. Segítem őket, hogy továbbadhassák a magyar és a cigánydalokat. Kultúránkon keresztül kell elfogadtatni magunkat, ez nagyon fontos a mai Magyarországon - magyarázza. Felidézi: amikor Vásárosnaményból felkerült, senki sem segítette. Ma jó érzés számára, ha utcán, piacon az emberek megszólítják, megölelik, megcsókolják.    


    - Kiknek a dalait énekli új lemezén?


    - Többségében Marika lányom szerzeményei kerültek az EMI-nál megjelent lemezre. Ő nagyon tehetséges zeneszerző és szövegíró. Magam is írtam zenét és szöveget, s hallható a CD-n tradicionális magyar népdal átdolgozása is. Meglepetés a Bomba című magyar cigánydalból készült bossa remix, amely fiataloknak szól. A Petőfi Rádió már rákapott - újságolja. - A lemez végig vidám, kell egy kis jókedv ebben az elkeseredett országban! A Csak rád gondolok című lírai záródalt én írtam. Talán még a Halk zene szól az éjszakában című, régóta verhetetlen, kétszeres platinalemez dalomat is legyőzheti. Minden CD-re jut lírai dal, mert a lelkemnek és az embereknek is fontos. A koncerteken a közönségen "próbálom ki" a dalt. Figyelem az arcokat, boldog vagyok, amikor látom megnyílni az "égi csatornákat" az emberek szeméből.      


    - A lemezen Rigó Jancsi is énekel...


    - A fiatalember Szlovákiából, a Csallóközből jött, tehetsége és tudása fantasztikus. A két fiatallal óriási sikerünk van a színpadon. Amikor három szólamban énekelünk, úszom a boldogságban. Koncertjeimre nemcsak az 50 fölöttiek kíváncsiak, jönnek a 4 évestől a 100 évesig - mondja a cigányzene és a magyar nóta "királynője", akinek a repertoárján több mint ezer dal szerepel.    
    - Sok sikeres nótája nem került a mintegy huszonöt lemezére...


    - Össze kellene írnom, hány nótát ismerek - mondja elgondolkodva, majd felidézi: fiatalon Brüsszelben dolgozott 4 és fél évig. Elegáns étteremben lépett fel, a belga király is járt oda. Úgy hirdették: Vulkán a jégen. Rengeteg magyar lakott ott, sokan nem járhattak haza. Kértek tőle operettet, Erkeltől a Hazám, Hazámat, zsidó dalokat, Horváth Jenő, Eisemann Mihály slágereit, irredenta nótákat.      
 

   - Szégyelltem, hogy nem tudok semmit, hiszen még csak hatvan-hetven dalt ismertem. Így délutánonként, a műsorkezdésig a zenészekkel tanultam. Küldtek nótákat otthonról is, hiszen zenészcsaládba születtem. Amikor Amerikába, Kanadába, Izraelbe mentem, már szinte nem volt dal, amit ne tudtam volna. Egyszer elvittek egy operaénekeshez hangképzést tanulni. Azt mondta: "maga Carmen lesz!" - emlékezik. Bangó Margit azonban nem Carmen, hanem magyarnóta- és cigánydal énekes akart lenni. Példaképei közül Kovács Apollónia az első, szinte az istennő számára, és nagy tisztelője Olivera Vucso szerb cigány énekesnőnek, aki szerepelt a Találkoztam boldog cigányokkal is című filmben.    


    Dalai saját életéből táplálkoznak. A magyarnótán, a cigánydalokon kívül külföldi dalokat is énekel, ezek szövegét átírja. Az emberek érzik belőlük a fájdalmat, az őszinteséget, a zenei alázatot, a másság tiszteletét.    


    - Ez utóbbi nagyon fontos, ezt tanítom a fiataloknak - jegyzi meg.


    Öt évig súlyos beteg volt, tüdőembóliát, mellrákot sikerült túlélnie.


    - Akkoriban én, a legsúlyosabb beteg vigasztaltam a többieket. Énekeltem nekik, imádkoztam is, hiszen gyakran foglalkozom a Bibliával, ismerem az evangéliumokat. Istenre és az orvosokra bíztam magam, s meg akartam gyógyulni. A rákot le lehet győzni, akarattal, hittel - állítja meggyőződéssel.     - Négy földrészt is bejárhatott pályája során...


    - És az adott ország nyelvén mindig megtanultam egy ismert dalt. Csak Ausztráliába nem jutottam el. Már nem akarok hosszú turnékat.


    Arra a kérdésre, hogy milyen a cigányzene helyzete, elpanaszolja: a rendszerváltás óta eltűntek a cigányzenészek az éttermekből, noha rengeteg a tehetség. Valamikor mindenfelé cigányzene szólt. Jó ebédhez szólt a nóta a rádióból, volt muzsika a televízióban is. Mára a Rádió C maradt, a médiát is felelősnek érzi a hanyatlásért. A híres cigányzenészek sem akarják zenére tanítani gyerekeiket.      


    - A kultúráért felelős embereknek össze kell fogniuk, hogy a kerthelyiségekben, a híres vendéglőkben megint legyen cigányzene! Most hová vigyem külföldi barátaimat cigányzenét hallgatni? Pedig a cigányzene nem halhat ki! Minden ország büszke népzenei kultúrájára. Magyarországon a cigányzenészek adták tovább a népdalokat, ők csinálják ma is - magyarázza.      


    A művésznő a jubileum alkalmából több kiadvánnyal és egy nagykoncerttel lepi meg közönségét, melyről részleteket nem árult el. Jelenleg saját együttesével, a Bangó Gipsy Banddel és tánczenekarával turnézik. A Száztagú Cigányzenekarnak 14 évig volt a szólistája, pár év kihagyás után megint fellép nagy koncertjeiken.    


   Szereti az operát, a dzsesszt. Amikor nincs fellépése, a család, az unokák, a sütés-főzés foglalja le. És a virágok: 98 tearózsája van. Velencefürdői nyaralója a béke szigete - büszkélkedik a beszélgetés végén.


C-PRESS - puk.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek