Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

EP-választás: az MCF Roma Összefogás is indul
2009-04-02 09:25
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
EP-választás: az MCF Roma Összefogás is indulKolompár Orbán szerint csak politikai befolyással lehet segíteni a cigányság ügyét.

 

 

 

 

 

Elindul a júniusi európai parlamenti (EP) választásokon az MCF Roma Összefogás Párt - döntött a roma politikai tömörülés országos választmánya szerdai budapesti ülésén; a jelöltek személyéről később születik határozat.

Az országos választmány az OCÖ Dohány utcai székházában ellenszavazat nélkül döntött az EP-választásokon való részvételről. A választási lista összetételéről, a jelöltek személyéről az elnökség a későbbiekben határoz, de a választmány egyetértett abban, hogy képviselőjük roma származású, diplomás, több idegen nyelvet beszélő fiatal legyen. 

Tanultak 2006-ból

Kolompár Orbán, a roma párt és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke beszédében úgy fogalmazott: tanultunk a 2006-os országgyűlési választások sikereiből és hibáiból, most precízebb, céltudatosabb szakmai és politikai kihívásokkal kell szembenéznünk. 

A roma vezető hozzátette: a cigányság képes önmagáért kiállni, félretenni a korábbi vélt, vagy valós sérelmeit, és egy emberként felsorakozni a roma zászló alatt. "Csak politikai befolyással lehet segíteni a cigányság ügyét (...), sem civil szervezetek, sem kisebbségi önkormányzatok nem képesek erre, ezért egy roma pártnak kell felvállalnia ezt a szerepet" - jelentette ki Kolompár Orbán. 

Utalt arra, hogy a roma összefogás jegyében felkérték volna a Fidesszel szövetségben lévő Lungo Drom elnökét, Farkas Flóriánt, a Fidesz országgyűlési képviselőjét, hogy vállalja el a roma párt EP-választási listájának vezetését, de a politikus nemet mondott. 

Farkas Flórián az MTI-nek küldött közleményében korábban úgy fogalmazott: a médiából ismert kezdeményezést visszautasítja, ugyanakkor szánalmas és nevetséges próbálkozásnak tartja. Megjegyezte: a Lungo Dromnak, így rajta keresztül a magyarországi cigányságnak a Fidesszel való megállapodása alapján van európai parlamenti képviselőjelöltje Járóka Lívia személyében, aki a Fidesz-lista biztos befutónak számító hetedik helyén áll. 
EP-választás: az MCF Roma Összefogás is indul

                                        A libacsont és a lecsókolbász a fogamba ment...
"Történelmet írtak"

Kolompár Orbán a visszautasításra reagálva a mintegy másfél száz választmányi tag előtt azt mondta: Farkas Flórián "a saját pecsenyéjét sütögeti" és egyéni érdekei miatt képes eladni, félrevezetni a cigányságot. 

Sárközi Károly, az MCF Roma Összefogás Párt országos választmányának elnöke azt mondta: egy többpárti demokráciában a politikai erők határozzák meg az útvonalat és az útirányt, ezért a romáknak is ezt kell tenniük, így a következő öt év munkáját is ekképpen kell meghatározniuk. 

Hozzátette: 2006-ban nem ismerték fel a romák a roma párt fontosságát, de azzal, hogy országos listát tudtak állítani, "történelmet írtak a magyar politikai életben".
(Az MCF Roma Összefogás Párt az előző országgyűlési választásokon összegyűjtötte az országos lista állításához szükséges 20 ezer érvényes ajánlószelvényt, de a voksoláskor az egész országban mindössze négy és fél ezer szavazatot kapott, így 0,08 százalékos eredményt ért el.) 

Március elején a magyarországi Cigány Kisebbségi Önkormányzatok első országos kongresszusán összegyűlt 1500 képviselő azt követelte Kolompár Orbántól, hogy a cigányság állítson önálló listát a júniusi európai parlamenti választásokra. Az OCÖ és az MCF elnöke akkor úgy fogalmazott: mondjunk nemet a libacsontra, a megalázó lecsókolbászra, mert 20 éve megtéveszt minket a politika, mert eljött az idő, hogy a magyarországi cigányság meghatározó része legyen a belpolitikának, saját sorsa alakításának.

 

C-PRESS - Hírszerző

 

Kapcsolódó anyagok:

- Csík Tamás: Cirkusz. Bohócok. Taps. Záróra!
- Zsigó Jenő: Megpecsételt sors

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk