Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Tűzhalálról álmodó roma kislány
2009-04-02 08:40
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Tűzhalálról álmodó roma kislány"Álmomban láttam a testemet a kőre kiterítve. Tudtam, hogy a másik utcában már tisztogatnak. Anyámat többször rajtakaptam, hogy csókolgatja a kenyereket és konzerveket. Sohasem főzött ételt, hamar lefeküdt aludni, nálunk mindig sötétség volt otthon. Kislánykoromban a babáimnak hamut adtam enni."

 

 

 

Furcsa gyermekkorról tanúskodó vallomások egész sora. A holokauszt még ma is, tudattalan rejtekutakon a harmadik, sőt a negyedik generációban is elvégzi pusztító küldetését. A gyakran álmokon úsztatott szorongás, mint egy belső film, szinte mindig azonos üzenetet hordoz. Az üldöztetésnek még nincs vége, az öröklődni képes „félelem vírus" lappangva, bár egyre tompább erőkkel, de gyakorta érezteti jelenlétét a még oly kiegyensúlyozottnak tűnő családok életében is.

Dina Wardi izraeli pszichoterapeuta emlékmécseseknek nevezte a holokausztot átélt generáció gyermekeit, unokáit, akiket szüleik a meggyilkolt rokon helyére „jelöltek ki". Így a gyász, a bűntudat, máskor a túlzottan nagy elvárások súlya alatt roskadozva, gyakorta képtelenek megszabadulni a nemzedékről, nemzedékre szálló lelki tehertől. Idehaza Dr. Virág Teréz pszichológus nevéhez fűződik a társadalmi traumák feloldását célzó terápiás módszer meghonosítása. A félelemmel élők tábora azonban ma is egyre növekszik, nemcsak a zsidó, hanem a legnagyobb társadalmi diszkrimináció alatt élő roma származásúak körében is egyre nagyobb szükség mutatkozik a mentális segítségnyújtásra.

- Anyám gondolatai ma is aktuálisak, ő mindig érzékenyen reagált mindenfajta társadalmi üldöztetésre - mondja Dr. Bárdos Katalin, aki maga is szakmabeli, és édesanyja halála után, az általa létrehozott KÚT Pszichoterápiás Rendelő vezetője lett. - Az embereket félelemmel tölti el, ami az országban történik. A társadalmi traumatizáció lényegileg ott rejlik minden lelki történésben, ahogyan ezt a holokauszt-trauma generációról generációra való átadása jelzi - teszi hozzá.ű

 

Tűzhalálról álmodó roma kislány

Zsidó fiatalok gyászolnak Auschwitzban

 

„Az emlékezés egy szederfára" című tanulmánykötetében beszámolt egy cigány kislány, Emese terápiájáról, aki megálmodja saját szörnyű tűzhalálát. Úgy gondolta, hogy a gyermekek problémáit nem lehet a szűkebb és tágabb - családi és társadalmi - környezet nélkül függetlenül vizsgálni. A neurotikus tünetek mögött meg kell keresni a társadalom felől érkező hatásokat. A szakember Emese álmát nem az „ősjelenettel" - a szülők nemi életével összefüggő gyermeki félelmek és szorongások -, hanem a társadalom felől érkező, valós félelmekkel magyarázta. A gyermekeket soha nem a terápia tárgyának, hanem egy segítségre szoruló személynek tekintette.

- A családja is megszenvedte a magyarországi zsidóüldözést?

- Igen, anyám családjából kevesen élték túl a koncentrációs tábor borzalmát. Nagyanyám Ravensbrückből, csontig lesoványodva jött vissza, de apámat is - alig tizenhat évesen - Auschwitzba deportálták. Anyám, amíg a nagymamám élt, nem kérdezte, nem beszéltette őt az átélt borzalmakról. Ahogy írta, majd negyven évnyi „lelki érzéstelenítés" után nyílt meg arra, hogy mások szenvedéseit meghallgassa. A tízéves Emese pszichoterápiás kezelése „nyitotta fel" anyám szemét, és ezután kezdett foglalkozni a holokauszt következtében kialakuló lelki sérülésekkel, traumás megbetegedésekkel. Ez meghatározó „találkozás" volt. A kislány asztmás rohamokkal küzdött éjszakánként és a kezelő orvos javaslatára került terápiába. Emesének titkolnia kell cigány származását.

Egyszer rosszat álmodtam a kórházban - mesélte a kislány. "Éjjel volt, későn tudtam elaludni és féltem. Anyával együtt lágerbe vittek és jött Hitler, azt parancsolta a katonáknak, hogy vessenek a tűzbe, hirtelen felébredtem, de akkor engem még nem öltek meg, mert hallottam az anyukám sikítását. A lágerbe Hitler vitte el a zsidókat. Az embereket a Duna szélére állították, lenyírták a hajukat. A nagymama mesélte, hogy még rohadtabb dolgokat is csináltak. Csillagot tettek ide nekik a szívükre."

Anyám erről az élményéről később ezt írta: „Emese álma óta sorsommá vált az emlékezés és az emlékeztetés. Egyre többször jelent meg előttem a két rettenetes szám, 600 ezer és 6 millió. Ahogy mennek azon az úton, amelyről nincs visszatérés. Kémények füstje, temetetlen és élve eltemetett, arc nélküli holtak képe jelent meg előttem."

- Eléggé beszélő név a KÚT, nem gondolja?

- Anyám a szavak, utalások, a családi kommunikáció mélyén rejlő félelmek felfejtésében zseniális volt. Halála után az egyik tanítványa nagyon találóan őt „szóépítésznek" nevezte. A KÚT egyszerre a Thomas Mann-i mélységes idők kútját juttatja eszünkbe, vagy éppen a magyar gyermekdalt, hogy „mély kútba tekintek", de a KÚT mint mozaikszó - magyarul és héberül is - egy-egy rövidítés. A magyar jelentést anyám „tudatosan" választotta: Közös Út Találkozó. A héber jelentést Raj Tamás tolmácsolta anyámnak: a Kedosim U Tehorim, szentek és tiszták. Ez imáinkban a 6 millió mártír megszólítása. Anyám először 1990-ben, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület keretében szervezte meg a holokauszt túlélők számára az első beszélgető csoportot, amelynek neve KÚT lett. Akkoriban sok zsidó család titkolta származását, s ezzel akaratlanul is kommunikációs zárlatot hoztak létre az unokák és a fiatalabb generációk irányába. Nem kell hangsúlyoznom, hogy a tábor, a kórház, a vagon, a füst kifejezések milyen tartalmakkal társulnak a tudatunkban. A titkok feloldásával, a fájdalmak kibeszélésével ezek a gátak oldódnak, és mindez az egészséges zsidó identitás vállalásában jelentett nagy előrelépést. A KÚT Rendelőben 1992-ben kezdődött meg a szakrendelés, majd 1994 októberében már saját helyre költözhettünk, hiszen az önálló alapítványi működés lehetővé tette, hogy végre független helyen működhessünk. Ezt követően két évente konferenciákat rendeztünk.

Az első „Az elhúzódó társadalmi traumák hatásának felismerése és gyógyítása" volt, amelyen anyám a vészkorszakot átélt anyai magatartás kései következményeiről is beszélt. Előadását azzal a szép gondolattal zárta, hogy a generációkon keresztül működő trauma-átadás folyamata úgy állítható le, ha a múlt szenvedéseiről úgy tudunk beszélni, mint ami már lezárult és úgy, hogy közben átéljük a jelen örömét és felvillantjuk a jövő ígéretét. A következő konferencia a társadalmi traumatizáció hatásait és pszichoterápiájának tapasztalatait mutatta be. Az előadók között már több külföldi szakembert is köszönthettünk, köztük Gáspár Pált Aachenből, aki egy SS tiszt leányának felkavaró pszichoanalitikus kezelését, s annak történetét mutatta be. Anyám halála 2000. december 1-jén, nem sokkal a novemberi soros konferencia megrendezése után - sokunkat felkészületlenül és váratlanul - ért. Szinte szimbolikus, hogy ennek az utolsó, még az ő részvételével zajló tanácskozásnak fő témája a diszkrimináció és üldöztetés következményeihez kötődött. Akkor ő annak az 1999-ben elkezdett kutatómunkára épülő, két, holokausztban érintett család vizsgálati eredményét ismertette, amellyel a holokauszt szindróma az úgynevezett Rorschach-tesztből, kiszámított diagnosztikai skála felállításával tudományosan is bizonyíthatóvá vált.

- Kik fordulnak ma Önhöz, illetve a rendelő szakembereihez segítségért?

- Hála az internetnek, viszonylag könnyen megtalálnak minket. A legkülönfélébb élethelyzetben lévő embereknek nyújtunk terápiás segítséget. Akadt várandós fiatalasszony, akinek azért vált sürgőssé a zsidó önazonosság feltárása, vállalása, mert úgy érezte, születendő gyermekének nem akarja az ezzel kapcsolatos szorongását továbbadni. De jönnek késői pályaválasztási, vagy éppen párválasztási, életvezetési nehézségekkel jelentkezők is. Ezek mögött a problémák mögött sokszor feltárható a múltban, nagyszülők által elszenvedett társadalmi trauma, családi megalázottság, például a kitelepítés, bebörtönzés és elhurcolás. Ebben konkrét segítséget tudunk nyújtani a hozzánk fordulóknak.

C-PRESS - NOL
 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk