Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Telepfelszámolás
2009-04-02 08:36
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
TelepfelszámolásAz egész azzal kezdődött, hogy etnikumnak kezdtük őket hívni. (Most nem beszélünk azelőttről.) Később integrációt, szegregációt, antiszegregációt és más ilyen "eus" kifejezéseket szőttünk beszédünkbe. Hallottuk innen-onnan, hogy bizony meg kell ezt oldani, különben nem csatlakozhatunk, amúgy is szégyen a helyzet, amiben emberek létezhetnek nálunk.

 

 

 

Volt erre pénz, nem annyi, amennyi kellett volna, de mégis. Az ÁSZ tanulmánya szerint 1996 és 2006 között 120 milliárd forintot fordítottak a romák integrációjára. A programok között szerepelt a sokat vitatott telepfelszámolás is.

A Kormányzati intézkedések a lakhatási szegregáció visszaszorítására című kiadvány szerint az elmúlt három évben 31 településen indított el programot a szociális tárca, 2 milliárd 875 millió forintot költöttek el ezen a címen. Léteznek települések (mint Szomolya, ahol évente pályáznak - és mindig nyernek), melyeket mutogatni lehet mint jó példát, ahol tényleg hasznosult a ráfordítás.

Máshol másként alakul. A sok milliárd töredékére pályázott Zsámbok önkormányzata 30 millió forintot nyert házak vásárlására. Másik 36 milliót szociális integrációra, ami nagyjából annyit jelent, hogy a telepről kiköltözöttekre másfél évig még rányitja néha az ajtót szociális szakember. Zsámbok elképzelése első beadványában a telep felszámolásáról az volt, hogy a falu utolsó utcájának két utolsó házába költöztet tizenkét embert. Valahogy majd elosztják a házakat, vagy mehetnek Szabolcs megyébe.

A pályázat szociális integrációs részében társpartnerük, a gödöllői Kontakt Alapítvány a képzési részt dajkatanfolyammal indította volna - a telep asszonyai közül azonban csupán egynek volt nyolc osztálya. A tervezett költségvetésben szerepelt egy roma családi koordinátor húszezer forintos ösztöndíja és az alapítvány vezetőjének tiszteletdíja is, kétszázezer forint. Az elutasítás után a gyermekgondozási ismeretek tanfolyam lett a nyerő. A férfiak foglalkoztatására a megvásárolt házak felújítási munkálatait szánták. A minisztériumtól nem, viszont a Macika-tól (Magyarországi Cigányokért Közalapítvány) kaptak végül pénzt. Hogy szakmai felügyelet legyen, az SZMM mentort küldött. A telepiek az eget kémlelték, a hivatal meg a fekete korom maradékát a földön, ami az éjszakai autógumi-égetés után maradt.

- Emberek! Ez tényleg tarthatatlan, így tovább már nem élhetnek. Maguk most házat kapnak.

Nagy egyetértések és fogadkozások után, 2008. májustól decemberig eljutottak öt ház megvásárlásáig. Igaz, sok-sok akadályt kellett addig leküzdeni. A kiírás és a mentor csak arra volt jó, hogy idegesítse a nagy nyomás alatt lévő polgármestert. Mert senki sem akarta megérteni, hogy a falu közepére, a templom mellé már csak nem fognak cigányokat tenni a telepről! És ha nem annyira integrált az a környezet, ahová kerülnek? Még így is örülhetnek. Dehogy lesz abból másik telep, miért lenne? A jó kapcsolatot a szomszéd települések polgármestereivel csak nem teheti tönkre, ha együtt akar velük működni uniós projektek megvalósításában. Már ha hozzájuk költöztetne valakit. Így hát a kiírás szerinti - "a lakók kiválasztják a számukra megfelelő integrált környezetben lévő, árban is megfelelő ingatlant" - rész megváltozott. Egyszer csak így hangzott: "határozatban fogalmaztuk meg, és erről többször tájékoztattuk a tárcát is, hogy a képviselő-testület ragaszkodik az általa elfogadott ingatlanokhoz. Mi csak és kizárólag ezekkel hajtjuk végre a programot. Kérjük a mentort, hogy hasson oda a minisztériumban." A pályázat másik részéről már nem is beszélve. A civil szervezettel nem kötött szerződést az OFA egészen év végéig, így pénzük sem volt. Ráadásul a társpartner önkormányzatnak kellett valamely ingatlanára harminchatmilliós értékben jelzálogjogot bejegyeztetnie másfél évre a szociális integráció idejére. Szociális munkás, kisebbségi önkormányzat nem volt. Állandóan nyűgös, aláírásgyűjtésről és gárdáról beszélő polgármester igen.

Szentestére már tényleg mindegy lett, csak mehessenek az emberek. Szegregált vagy nem, meleg volt, lehetett fürödni. Őket aztán már a lakáshasználati és bérleti szerződés közti igen komoly különbség sem tudta foglalkoztatni. Aláírtak valami papírt.

Még harcoltak a fejük felett. Az önkormányzat ragaszkodott a használati szerződéshez. De az ellentétes lett volna a törvénnyel, így maradt a bérleti szerződés. A hivatal lett a tulajdonos tíz évre. Amit lehetett, azért beleírtak a bérleti szerződésbe, kell valami biztosíték arra, hogy a házakat nem gyújtják fel a lakók a beköltözés másnapján. Eszerint nem rendeltetésszerű használat esetén, közüzemi díjak nem fizetésekor, vagy ha befogadnak valakit a házba, aki nem rokon, kitennék őket, a házat meg eladnák.

A települések néha még a minisztert is meghívják ünnepélyes átadásra. Zsámbok nem jelezte szándékát.

C-PRESS - NOL
 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-08-12
  Ma rendkívül kíváncsi hangulatban leszünk. Örülünk, ha egy jó programra nyílik lehetőségünk. Ha ezt a legjobb barátainkkal oszthatjuk meg, akkor teljes lesz a boldogságunk. Iktassunk be egy jó mozit, vagy egy kiállítást. Ha hízékonyabb alkatúak vagyunk, akkor ma ne fogyasszunk nagy zsírtartalmú ételeket. Még a saláták is tartalmazhatnak olajos önteteket, tehát ma készítsük inkább öntet nélkül a zöldféléket. A sovány húsok fogyasztása megengedett.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk