Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Halálbrigád állhat a romaellenes támadások mögött
2009-04-01 13:26
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Halálbrigád állhat a romaellenes támadások mögöttA politikai válság hírei között szinte elveszett a tatárszentgyörgyi kettős gyilkossággal kapcsolatos legfrissebb: a család kislánya öt embert látott a házuk közelében. Ez erősítheti azt a verziót, hogy egy kis létszámú csoport, esetleg radikálisok követhették el a bűncselekményt, meg a többi hármat. Az ügyekben a rendőri bizakodás ellenére nincs eredmény.

 

 

Piricse, Tarnabod, Nagycsécs és Tatárszentgyörgy. Négy település főútvonal vagy autópálya közelében, négy támadás fél év alatt, s mindegyiket azonos módon követték el: Molotov-koktélt dobtak faluszéli, romák által lakott házakra, majd rá is lőttek a tűzből kimenekülőkre.

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén tavaly augusztus 8-án ismeretlenek benzinnel teli palackokat gyújtottak meg és hajítottak egy házra, majd az onnan kimenekülő 64 éves asszonyt sörétes fegyverrel lábon lőtték, de az áldozatnak szerencsére nem volt súlyos a sérülése. A történtek előtt ő és hozzátartozói is értetlenül álltak, az ellenük történt támadás okáról semmit sem tudtak mondani a rendőröknek, mert mint állították, nincs haragosuk és adósságuk sem.

 

A következő támadás másfél hónap múlva, 2008. szeptember 29-én hajnalban történt a Heves megyei Tarnabodon. A tettesek itt is Molotov-koktélokat dobtak, illetve lövéseket adtak le - tízet-tizenötöt -, a Tarna utcában lakók közül azonban senki sem sérült meg. A támadás után két helyi férfit előállított ugyan a rendőrség, de az üggyel kapcsolatban nem gyanúsították meg őket. A felgyújtott házakban idős asszonyok, egy leszázalékolt házaspár és egy fiával élő idős asszony élt szűkös anyagi körülmények között. A szomszédok szerint kizárt, hogy uzsoraügy állna a háttérben.

 

Halálbrigád állhat a romaellenes támadások mögött

 

Szabolcs és Heves után Borsod-Abaúj-Zemplén következett: Nagycsécsen a Dózsa utcában tavaly november 3-án csaptak le a tettesek. Szintén hajnalra időzítették támadásukat, s miután két egymással szemben lévő házra is benzines palackokat dobtak, az égő épületből menekülni próbáló családtagok közül kettőt, egy 40 éves nőt és egy 43 éves férfit lelőttek. Az áldozatok a rokonok szerint szerény körülmények között élő, rokkantnyugdíjas emberek voltak, akik senkinek sem ártottak. Az elkövetők egyébként vélhetően a 35-es útról lekanyarodva, egy földúton álltak meg, majd a szántóföldön átvágva jutottak el a Nagycsécs határában lévő telekhez.

 

A rendőrség a történtek után kétmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a tettes(ek) kézre kerítését segítő információt adó személynek, személyeknek, de egyelőre nem tudni olyan bejelentésről, amely a Nemzeti Nyomozó Iroda által folytatott nyomozást előbbre vitte volna. Még úgy sem, hogy a nagycsécsi és a következő, tatárszentgyörgyi ügy után tíz-tízmillió forintra emelték a díj összegét.

 

A sorozat ugyanis idén a Pest megyei Tatárszentgyörgyön folytatódott. Február 23-ára virradóra leégett egy roma család háza, amit szintén Molotov-koktél okozhatott. A tűzből menekülő ötfős Csorba-család tagjaira ismeretlenek rálőttek. A lövések eltalálták a 27 éves apát és ötéves kisfiát, mindketten az életüket vesztették. A család hatéves kislánya azt mondta, a történtekkor négy fekete és terepszínű ruhás, illetve egy rendőrnek öltözött alakot látott a házuk közelében. A Nemzeti Nyomozó Iroda március 26-án közölte: igazságügyi pszichológiai szakértő vizsgálja a kislányt.

 

Hasonlóságok tömkelege

 

Mindegyik település autópályáról vagy főútvonalról könnyen megközelíthető: Piricse a 471-es főút, Tarnabod az M3-as autópálya, Nagycsécs az M30-as, Tatárszentgyörgy pedig az M5-ös autópálya közelében fekszik. A tettesek minden esetben falu szélén található házakat szemeltek ki, olyanokat, amelyekben romák laknak, és mindig hajnali időpontban dobták a benzines palackokat az épületekre, majd az onnan menekülőkre éles lőfegyverből adták le a lövéseket. Azt, hogy milyen típusú fegyverről van szó, nem árulták el a rendőrök, de az kiderült, hogy Nagycsécsen és Tatárszentgyörgyön sörétes lőfegyvert használtak a támadók, akik állítólag egy nagy fekete terepjáróval közlekedtek.

Az elkövetők valószínűleg egy kis létszámú, négy-öt fős, elszánt radikális csoport tagjai, akik politikailag függetlenek lehetnek - rajzolta meg a gyilkosok lehetséges körét egy lapunknak név nélkül nyilatkozó rendőri vezető. Zárt közösséget alkotnak, senkinek nem beszélnek a terveikről és az elkövetett bűncselekményekről. Támadásaik megtervezettek, de az áldozatokat valószínűleg találomra választották ki, mert nincs igazi oka – például uzsoratartozás – a bűncselekményeknek, vagy legalábbis ilyesmi nem derült ki.
 
A támadások indítékaként akadtak olyan elképzelések, amelyek szerint a bűntettek hátterében uzsoratartozások állnak. Mások azzal érvelnek, hogy az uzsorások nem ölik meg az adósokat, hanem ráteszik a kezüket a segélyükre, jövedelmükre, házukra. Egy további verzió szerint az áldozatokon így akarták megtorolni kárukat azok a magánerdő-tulajdonosok, akiknek erdeiből fákat loptak el; ezt támasztaná alá az, hogy sörétes fegyvert használtak az elkövetők. Ez viszont az azonos elkövetői csoportra vonatkozó teóriát gyöngíti: a bűncselekményekhez több különböző megye erdőtulajdonosainak kellene összeállniuk.

Vannak, akik meggyőződéssel állítják, hogy fanatikus fajgyűlölők állhatnak a támadások hátterében, Mohácsi Viktória, az Európai Parlament képviselője szerint például a támadássorozat a cigányság ellen hat hónappal ezelőtt Faddon egy Molotov-koktélos támadással kezdődött el.

A titkosszolgálatok – bár fontos szerepet kapnak a nyomozásban – nem tekintik nemzetbiztonsági ügynek a történteket. Néhány héttel ezelőtt a Népszabadság pedig arról írt, hogy a romák elleni támadások hátterében a szlovák titkosszolgálatok állhatnak, ám ezt a híresztelést a szlovák miniszterelnök, Robert Fico határozottan cáfolta.

 

C-PRESS - hvg.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk