Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Balogh Artúr: Cigány értelmiségi elmélkedik arról, hogy merre tovább magyarországi cigányok?
2009-03-31 17:48
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Balogh Artúr: Cigány értelmiségi elmélkedik arról, hogy merre tovább magyarországi cigányok?Váljunk e szét kulturális csoportok szerint mint magyar - cigányok, beások és oláhcigányok? Érvek mellette és ellene?

 

 

 

Jobb - e egy rossz vezető mögé felsorakozni mint egymással szemben bizalmatlankodni?

Alulról vagy felülről lehet, vagy kell építkezni?

Jók - e az alapok?

Szükség van-e felelősségvonásra, vagy legyen minden határtalan, és következmények nélküli?

Kell- e negatív példa a jövő nemzedékének vagy önmagunknak ahhoz , hogy tudjuk mi az elfogadhatatlan? 

 

Drága barátaim! 

 

Kerülgetni a forrókását olyan, mint ahogyan a cigányokat a többség már húsz éve halászni tanítja abban a tóban ahol, ahol a halak jóval kisebbek, mint a kezünkbe adott háló hézagai.


Egyre többször vetődik fel az a kérdés , hogy jót tenne - e a cigányságnak az ha kulturális 
csoportok szerint tagozódnánk.


A politikai és társadalmi szétzilálódásban sokat nyomott , hogy fű alatt, egyes cigány kulturális csoportok önmagukat részesítették előnyben, néhol ezt familiaritással is súlyosbítva.


A cigány közéletben minden napos beszédtéma, hogy a cigányok által elkövetett bűncselekmények jelentős része egy cigányságon belüli jól behatárolható bizonyos kulturális csoporthoz köthető, ugyanakkor ez a kulturális csoport rendkívüli mértékben felül van reprezentálva a cigány politikai, kulturális, és az ezekhez kapcsolódó médiaéletben.


A cigányság két harmadát kitevők viszont háttérbe vannak szorulva a politikai és közéleti térben, mégis úgy érzik ,hogy ők cipelik azt a keresztet, amely alatt nem lenne kötelességük meggörnyedni.


Ha a cigányság kulturálisan tagozódna akkor bizonyosan nem az lenne a cigány önkormányzat elnöke aki, és sokan mások sem lennének abban a pozícióban amiben most vannak, mivel a cigányság csak egy nagyon kicsi részét képviselnék, tehát nem jutnának szóhoz.


Ha már egy cigány pártról beszélünk, ami nem más mint a cigányok nacionalizálása , akkor már csak egy lépés , és tovább tudjuk zsugorítani önmagunkat kulturális csoportok szerint is.


Nekem ebben a kérdéskörben a meglátásom az, hogy ha mi a cigányok a többségtől megkívánjuk azt, hogy cigányok lélekszámuknak megfelelő számban képviselhessék magukat a parlamentben, (amit az alkotmány biztosit) akkor a cigányokon belül is legyen egy megegyezés arról , hogy pozíciók elosztása a kulturális csoportok létszámarányának megfelelően történjék.


Amennyiben ez nem történik meg akkor komolyan el kell gondolkodni a szakadásban , és akkor talán világos lesz mindenki számára, hogy ki jár jobban és rosszabbul.


A cigányság kétharmadát kitevő legnagyobb csoport lélekszáma még egy esetleges szakadás után is könnyedén elegendő lenne egy 5% - os parlamenti küszöb eléréséhez.


A rasszizmus ellen úgy is minden kulturális csoport küzdeni fog a maga módján.


Én kiegyezést tartom megfelelőnek de az elmúlt húsz év aránytalanságának a fenntartása az a cigányság öngyilkossága is lenne egyben.


Érdekes módon amíg a fiatal független generációnál nem kérdés az igazságos összefogás addig egy generációval feljebb az aránytalanság továbbörökítésén fáradoznak.

 

Szintén fontos hogy ezek a feszültségek a nagy öregeknél még kezelhetőek voltak, és a kezdetek kezdetén ilyen gondolatkör fel sem vetődött, mára egy fontos sarokponttá nőtte ki magát, aminek a tisztázása elkerülhetetlen.

 

Drága barátaim, testvéreim!


Egy nemzet életében nem csak pozitív példák léteznek, hanem negatívak is, amelyekre szükség van ahhoz, hogy mindenki számára világos legyen az, hogy mi az ártalmas.

Ehhez viszont felelőségre vonás szükséges, amely példát statuál arra, hogy a cigányságot nem lehet következmények nélkül felhasználni alattomos és aljas játékokra.


Nekünk fiataloknak van szükségünk az egyértelmű határvonalra, hogy tudjuk azt, mit nem szabad tenni, és ezzel megkíméljük a cigányságot azoktól a szenvedéstől, amelyet mi magunk követünk el, mint egy rálicitálva azokra a hatalmas kihívásokra, amelyekkel egyébként is meg kell küzdenünk a mindenapjainkban.


Mára elfogadott tény, hogy jelenlegi vezetőinket nem mi választottuk, hanem kinevezték őket felülről, vagy önként jelölték önmagukat a szerepre vagy az éppen adódó lehetőségre, mint valami hadsereg nélküli tábornokok.

Majd a hatalmi pozíciójukból építették ki a hálózataikat, ha kellett akár törvényt is módosítottak a munkaadóikkal karöltve csak azért, hogy hosszú távon konzerválják a politikai létüket.


Szakemberként azt mondom, hogy nem lehet ellenük igazán mit tenni addig, amíg a többség nem cseréli le Magyarország politikai elitjét.


Egy ál-összefogásra semmi szükség nincs, csak azért, hogy akik most a hatalomban vannak még több ideig ott legyenek, és ezzel elkerüljék a cigány társadalom által megfogalmazott felelősségrevonást.

 


Egy rossz vezetőnél nincs rosszabb erre jó példa az elmúlt 15 évünk és Magyarország eltelt hat éve.


A rossz vezető nem csak a személyével árt, hanem azzal a hatalom-gyakorló filozófiával, amely a távozása után is benne marad a strukturális rendszerben, a fejekben, és lenyomatot alkot a kultúrában is.

 

Drága barátaim!

Testvéreim!

Cigányok!

 

A cigányság megítélésem szerint abba a fázisba került, amit elkerülhetett volna. De ha már így történt, akkor vissza kell mennünk az alapokhoz és az nem más, mint a cigány ember maga.


Nem várhatjuk a problémáink megoldását semmilyen vezetőtől, semmilyen intézménytől, tőlem sem , mert magadra maradtál.

Nekünk kell saját magunk érdekeit érvényesíteni addig, amíg nem kristályosodik ki az a kép, hogy ki az a hiteles személy, aki mögé felsorakozhatunk.


Én nem a fejetlen összefogásra buzdítok, hanem inkább segítsük azt, kulturális, pártpolitikai, és vallási hovatartozástól függetlenül, akit méltónak tartunk arra, hogy segítséget nyújtsunk neki, és keressük meg a partnereinket a cigányok és a nem cigányok között egyaránt, mert azt gondolom, hogy minden más csak újra zsákutcába vezet.

 

C-PRESS

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek